De Sănătate

Punem punctul pe știi

Tributul ieşenilor în Valul 4. Record de decese. Care a fost luna cea mai neagră?

miercuri, 05 ianuarie 2022, 03:02
3 MIN
 Tributul ieşenilor în Valul 4. Record de decese. Care a fost luna cea mai neagră?

Numărul deceselor consemnate în judeţ în octombrie e de peste două ori mai mare decât în aceeaşi lună din anii trecuţi. Și noiembrie se anunţă la fel de negru. Sporul natural doboară şi el record după record.

Valul precedent al pandemiei a însemnat un număr record de decese. Ziarul nostru a relatat la sfârşitul anului trecut despre pierderile uriaşe de vieţi înregistrate pe parcursul unei singure luni, cele mai mari de la sfârşitul ultimului război mondial încoace. Potrivit datelor statistice, în octombrie 2021 au pierit 44.595 de români, de peste două ori mai mulţi decât în aceeaşi lună din 2019 (21.010).

Dintre aceştia, datele oficiale atribuie coronavirusului peste 10.500 de victime numai în octombrie. Şi noiembrie se prefigurează o lună neagră, cu peste 8.500 morţi de Covid la nivel naţional. Altfel spus, pe parcursul a doar două luni, numărul deceselor cauzate de SARS-CoV-2 a crescut cu 50 la sută, de la 37 de mii – bilanţul negru înregistrat din martie 2020 până la începutul lunii octombrie 2021 – la 56,5 mii la sfârşitul lunii noiembrie.

A fost perioada în care România a dominat autoritar clasamentul european al incidenţei cazurilor mortale de Covid. Între timp, ţara noastră a devenit o „insulă verde”: până ieri, numărul cazurilor noi de îmbolnăvire raportat la un milion de locuitori a plasat România pe ultimul loc între ţările europene şi, la fel, spre coada clasamentului după incidenţa cazurilor letale.

Judeţul Iaşi a ţinut pasul cu tendinţa naţională. După septembrie, şi luna octombrie a însemnat un record – însă unul teribil în privinţa numărului de decese: 1.651. Până atunci, pragul de 1000 a mai fost depăşit doar de trei ori: în noiembrie şi decembrie 2020, respectiv în ianuarie 2017, când a fost consemnat un număr mare de îmbolnăviri de gripă (după Bucureşti şi Braşov).

Cauzele a 444 dintre decese înregistrate în octombrie trecut au fost atribuite Covid-19 – o pondere de 27 la sută din numărul celor care şi-au pierdut viaţa. Raportul este mult mai mare decât cel înregistrat în septembrie, 73 din 835 de decese, adică mai puţin de 9 la sută provocate de coronavirus.

Şi în municipiul Iaşi s-a înregistrat o creştere abruptă în octombrie faţă de luna precedentă, de la 29 la 218 morţi. Datele obţinute de ziarul nostru de la Institutul Naţional de Statistică sunt provizorii.

Prima consecinţă a acestei evoluţii demografice pe fondul pandemiei este scăderea bruscă a sporului natural, a diferenţei dintre numărul născuţilor vii şi al decedaţilor. Dacă anul 2019 consemna o consolidare pe plus, în contrast cu tendinţa pe plan naţional, primul an pandemic a readus judeţul pe minus.

Al doilea an de pandemie – deşi cu cifrele statistice anunţate doar pentru primele zece luni ale lui 2021 – marchează o prăbuşire a acestui indicator. Lunile noiembrie şi decembrie sunt dintre cele care înregistrează constant spor natural negativ, astfel că, pentru anul trecut, Iaşul va mai consemna un record, depăşind pragul de -2000.

VEDEŢI ŞI:

Statistici ieșene după un an de pandemie. Creştere bruscă a numărului de decese – AICI

Comentarii