Tricolorii sunt încrezători în șansele de a se califica la Euro 2020 sub conducerea noului selecționer

joi, 10 septembrie 2020, 00:00
5 MIN
 Tricolorii sunt încrezători în șansele de a se califica la Euro 2020 sub conducerea noului selecționer

După ce a debutat pe banca echipei naționale în dubla cu Irlanda de Nord și Austria, Mirel Rădoi se pregătește de testul carierei. Următoarea partidă a tricolorilor va fi semifinala play-off-ului pentru Euro 2020, competiție care a fost amânată pentru 2021 din cauza pandemiei cu coronavirus, care se va disputa pe stadionul Laugardalsvöllur din Reykjavik, în fața primei reprezentative a Islandei.

Dacă vor trece de naționala condusă de Erik Hamrén, Tătărușanu și colegii săi vor da piept cu câștigătoarea celeilalte semifinale, în care se întâlnesc Bulgaria și Ungaria. În cazul fericit în care Mirel Rădoi va obține calificarea istorică la turneul final, România ar urma să joace în Grupa C, alături de Olanda, Ucraina și de Austria – formație pe care a învins-o cu scorul de 2-3, în deplasare, în al doilea meci din actuala campanie a UEFA Nations League.

Știai că Ruud van Nistelrooy a fost singurul jucător care a înscris un hatt-trick în istoria barajelor pentru Campionatul European de Fotbal? Atacantul olandez a reușit această performanță în victoria cu scorul de 6-0 a țării sale în fața Scoției, în 2003.
 
Islandezii ocupă locul 39 în clasamentul FIFA, la două poziții în spatele României, însă insularii au participat la ultimele două turnee finale, și anume la EURO 2016 și la Cupa Mondială din 2018. Cu toate acestea, suedezul Erik Hamrén nu a avut o campanie de preliminarii strălucită la cârma naționalei Islandei, încheind grupa H locul 3, în spatele Franței și a Turciei, deși nu a pierdut în fața reprezentativei antrenate de Şenol Güneş.

Islanda a pierdut ambele meciuri din UEFA Nations League disputate în luna septembrie: 0-1 acasă, în fața Angliei, respectiv 5-1 în deplasarea din Belgia. Însă anumiți jucători cheie precum Gylfi Sigurdsson, Jóhann Berg Gudmundsson, Alfred Finnbogason, Hördur Magnússon sau Aron Gunnarssonau lipsit de la această acțiune. Odată cu revenirea acestor jucători, lotul Islandei va fi sensibil egal cu cel al tricolorilor, așa că, cel puțin pe foaie, partida pare să fie una extrem de echilibrată.

Deși nu este caracteristic tehnicienilor să facă acest lucru, selecționerul Islandei a recunoscut statutul de favorită al echipei sale:
Acest play-off este ca o finală de cupă. Șansele sunt 50-50 atunci când meciurile se desfășoară în dublă manșă, acasă și în deplasare, dar acum este doar un sigur joc, deci este un meci de cupă, am putea zice un final de cupă. Desigur, echipa gazdă are un avantaj, deci să zicem că raportul șanselor este de  55-45 în favoarea gazdelor,” a declarat Erik Hamrén.

Islanda este favorită la casele de pariuri, însă ne putem aștepta ca, în următoarele săptămâni, cota pentru victoria și calificarea tricolorilor să scadă. 
Știai că poți revendica un bonus fără depunere dacă vrei să-ți încerci norocul la pariuri fără să investești bani?
 
Stilul de joc al României este similar cu cel al Islandei, în sensul că armele principale sunt contraatacul și fazele fixe, însă elevii lui Mirel Rădoi au arătat vulnerabilitate în ceea ce privește apărarea în fața acestor situații de joc. Specialiștii spun că pentru a-i învinge pe islandezi, Tătărușanu și compania trebuie să evite jocul aerian și să-și concentreze atacurile pe axul central.

Marius Șumudică, unul dintre susținătorii noului selecționer, a sugerat chiar un sistem pentru meciul de baraj din Islanda:
Eu cred că la meciul cu Islanda ne va avantaja un sistem cu 3 fundași centrali. Avem nevoie de dublaj și avem nevoie de 2 atacanți care să rămână în coasta lor. Un 3-5-2 cred eu că ar fi potrivit, din ce văd eu,” a spus actualul antrenor al celor de la Gaziantep, care a salutat evoluțiile bune avute de Alibec și Pușcaș.

Sergiu Hanca este extrem de încrezător în șansele de calificare ale echipei noastre:
Este o schimbare de atitudine, avem poftă de joc, toată lumea știe că fotbalistul român are calitate, dar atitudinea ne strica! Acum Rădoi ne-a dat încredere, a luat toată presiunea asupra lui. Avem o națională foarte bună cu care ne putem califica la un mondial, la un European.
Acum Rădoi ne-a dat încredere, a luat toată presiunea asupra lui. Avem o națională foarte bună cu care ne putem califica la un mondial, la un European
,” a declarat Hanca la Pro X.
 

Discursul lui Mirel Rădoi de după dubla cu Irlanda de Nord și Austria a fost unul cât se poate de transparent. Selecționerul a mărturisit că elevii săi au reacționat bine după criticile de la finalul primei partide și au arătat ca o echipă:
Acum nu am câștigat foarte mult, doar foarte mult entuziasm și încredere. Trebuie să continuăm la fel. În zilele acestea au înțeles ce e determinarea, sacrificiul, spiritul naționalei, care trebuie recâștigat.

Chiar am discutat cu jucătorii, poate de mulți ani se întorceau cu capul în pământ la echipele de club, acum se pot duce mândri, să crească un spirit de competiție la nivel de club și selecția să fie cât mai largă la echipa națională.

Ce s-a discutat după prima partidă mă bucur că nu i-a afectat prea mult pe jucători, am arătat ca o echipă adevărată, cu plăcere de a juca,” a declarat selecționerul Mirel Rădoi pentru Pro TV.

 

Comentarii