Ucraina aşteaptă semnale pozitive de aderare a ei la UE

miercuri, 02 martie 2022, 21:00
1 MIN
 Ucraina aşteaptă semnale pozitive de aderare a ei la UE

Ucraina speră să primească semnale pozitive în demersul ei de a deveni membră a UE, au declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi ministrul său de externe Dmitro Kuleba, în timp ce Parlamentul European a atras atenţia că rezoluţia sa de susţinere a acestui proces nu înseamnă că el a început sau că Ucraina ar beneficia de vreo procedură specială de aderare, consemnează agenţiile Reuters şi EFE.

Preşedintele Volodimir Zelenski a avut miercuri o discuţie la telefon cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în a şaptea zi a invaziei ruse în Ucraina. ''Am discutat situaţia actuală pe câmpul de luptă şi eforturile diplomatice. Aşteptăm semnale pozitive privind aderarea Ucrainei la UE'', a declarat Zelenski după această convorbire.

''Acum totul este posibil. UE a arătat că este capabilă să ia decizii fundamentale când are voinţă politică. Acum este momentul să ia o asemenea decizie privind aderarea noastră'', a declarat la rândul său Kuleba despre cererea ţării sale de a intra în UE.

În acest timp, Parlamentul European (PE) a atras atenţia că – prin rezoluţia de susţinere a aderării Ucrainei la UE pe care a votat-o marţi – nu a acceptat cererea Ucrainei de a intra în UE şi nici nu a fost iniţiată vreo procedură specială de aderare, aşa cum sugerează unele mesaje virale în care este interpretată greşit solicitarea PE ca Ucraina să fie recunoscută ca ţară candidată. Preşedintele Zelenski a cerut luni formal aderarea Ucrainei la UE, aderare care însă în mod normal implică un proces laborios şi îndelungat.

Comentarii