Ultimele vești de pe frontul din Ucraina: Atacul din Kramatorsk și-a ratat ținta, nu a ucis 600 de ucraineni, cum susține Rusia (guvernul ucrainean)

luni, 09 ianuarie 2023, 08:06
4 MIN
 Ultimele vești de pe frontul din Ucraina: Atacul din Kramatorsk și-a ratat ținta, nu a ucis 600 de ucraineni, cum susține Rusia (guvernul ucrainean)

​Atacul rusesc cu rachete asupra orașului ucrainean Kramatorsk și-a ratat țintele și nu au existat semne evidente de victime, a relatat duminică un reporter Reuters, după ce Moscova a pretins că atacul a ucis 600 de soldați ucraineni.

Guvernul susține un amendament legislativ care clasifică hărțile care contestă „integritatea teritorială" oficială a țării drept materiale extremiste ce pot atrage pedepse penale, a anunțat agenția de presă de stat TASS.

Amendamentul la legislația rusă împotriva extremismului stipulează că „documentele cartografice și alte documente și imagini care contestă integritatea teritorială a Rusiei" vor fi clasificate drept materiale extremiste, a relatat agenția.

Noul amendament, relatează TASS fără a cita surse, a apărut după ce autorii săi au semnalat că unele hărți distribuite în Rusia contestă „apartenența teritorială" a Peninsulei Crimeea și a Insulelor Kurile. (Reuters)

Scurtă recapitulare, luni dimineață, a evenimentelor recente:

Ministerul rus al Apărării a susținut că atacul din Kramatorsk a fost o răzbunare pentru loviturile ucrainene de Anul Nou, care au ucis cel puțin 89 de soldați ruși într-o cazarmă dintr-o zonă ocupată a regiunii Donețk
Jurnaliști Reuters au vizitat cele două cămine universitare despre care ministerul rus al apărării a spus că găzduiau temporar militari ucraineni aflați în apropierea liniei de front în momentul loviturii de peste noapte. Nici unul dintre ele nu părea să fi fost lovit direct de rachete sau să fi fost grav avariat. Nu existau semne evidente că soldații ar fi locuit acolo și nici urme de cadavre sau de sânge. De asemenea, jurnalistul Daniele Raineri (La Repubblica) a postat pe Twitter două fotografii cu cele două cămine din Kramatorsk.
Două centrale termice au fost avariate de bombardamentele ucrainene în părțile controlate de Rusia în regiunea Donețk, existând rapoarte preliminare cu privire la răniți, au declarat duminică oficiali instalați la Moscova.
Serhii Gaidai, guvernatorul din Lugansk, a declarat duminică la televizor că în regiune au loc lupte grele și că forțele rusești și-au desfășurat cele mai pregătite unități de luptă și echipamente grele în orașul Kremina, ceea ce, potrivit acestuia, înseamnă că rușii se retrag în regiune. În condițiile în care temperaturile nocturne scad până la minus 15-17 grade Celsius, nivelul luptelor ar urma să crească în curând, deoarece înghețurile puternice înseamnă că este mai ușor de deplasat echipamentul greu, a adăugat Haidai.
Tiruri de obuze au răsunat sâmbătă în jurul străzilor aproape pustii din orașul ucrainean Bahmut, centrul celor mai intense lupte din timpul invaziei rusești.
Rusia și Ucraina au eliberat fiecare câte 50 de soldați inamici în cel mai recent schimb de prizonieri din acest război. Ucraina a declarat că printre cei recuperați se numără luptători din Mariupol și Cernobîl. Ucrainenii eliberați au cântat imnul național la eliberarea lor.
Rusia și Belarus vor organiza exerciții comune ale diviziilor aeriene care fac parte din gruparea regională a celor două țări. Exercițiile vor avea loc între 16 ianuarie și 1 februarie. Rusia și Belarus și-au intensificat pregătirea militară comună, bazându-se pe experiența Moscovei de luptă în Ucraina, cu accent pe războiul urban, a informat postul TV al Ministerului belarus al Apărării.
Miniștrii justiției din întreaga lume se vor reuni la Londra în martie cu scopul de a impulsiona sprijinul internațional pentru Curtea Penală Internațională în cadrul investigațiilor sale privind crimele de război din Ucraina, a anunțat guvernul britanic.
Vladimir Putin a lăudat Biserica Ortodoxă Rusă pentru că a sprijinit forțele Moscovei care luptă în Ucraina, într-un mesaj de Crăciun menit să mobilizeze populația în spatele viziunii sale despre Rusia modernă.
Germania nu poate exclude livrarea de tancuri Leopard, vehicule de luptă mai grele decât Marder, pentru a sprijini forțele militare ucrainene în viitor, a declarat ministrul german al economiei.
O nouă înregistrare video publicată pe rețelele sociale arată o coloană de blindate turcești 4×4 Kirpi pe străzile din Ucraina ce ar fi echipate cu turele telecomandate Pro Optica „Anubis” românești.
Guvernul rus intenţionează să colecteze sume mai mari de bani de la unii producătorii de materii prime, precum şi de la companiile de stat, iar în paralel să reducă cheltuieile care nu au legătură cu apărarea.
Avansurile recente ale Rusiei în Soledar nu indică o încercuire iminentă a orașului Bahmut, contrar afirmațiilor făcute de surse rusești, spun analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului.
Războiul purtat de Rusia în Ucraina a creat un vast teren minat de 250.000 km2 din teritoriul ţării, adică aproape jumătate din țară, potrivit premierului ucrainean Denis Şmîhal.

Sursa: hotnews

Comentarii