Un biciclist accidentat de un taxi aşteaptă de 5 ani despăgubiri

luni, 14 iunie 2021, 01:50
2 MIN
 Un biciclist accidentat de un taxi aşteaptă de 5 ani despăgubiri

Un biciclist a fost băgat în spital de un şofer care a considerat că maşinile au întotdeauna prioritate. Accidentul a avut loc acum 5 ani, dar abia săptămâna trecută s-a ajuns la o sentinţă dată în primă instanţă.

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie, Gabriel Temeş se deplasa în iunie 2016 la volanul unui taxi Logan, pe Calea Chişinăului, dinspre fostul magazin Baumax spre bulevardul Primăverii.

La efectuarea virajului la stânga, Temeş nu s-a asigurat, lovind o bicicletă condusă regulamentar de F.N.G., care mergea dinspre Ţesătura spre Baza 3. Biciclistul a suferit o fractură de claviculă stângă, care ar fi necesitat pentru vindecare 40-45 zile de îngrijiri medicale. Din cauza unor complicaţii, durata îngrijirilor a fost până la urmă de patru luni.

În timpul procesului, Temeş s-a prevalat de dreptul la tăcere. Totuşi, printr-o declaraţie notarială, el a precizat că se consideră nevinovat, apreciind că zilele de îngrijire medicală de care a avut nevoie victima nu ar fi urmarea accidentului produs de el.

Apărarea a cerut şi detalii de la Primărie, cu privire la eventuala existenţă a unei piste de biciclişti, pe care F.N.G. ar fi trebuit să meargă. Municipalitatea a răspuns că, la data respectivă, în zonă nu fusese încă amenajată o astfel de pistă.

Magistraţii Judecătoriei au apreciat că accidentul s-a petrecut din vina exclusivă a taximetristului, care nu s-a asigurat la schimbarea direcţiei de mers.

Lipsa antecedentelor penale, ca şi faptul că şoferul nu era băut în momentul producerii accidentului au atras o pedeapsă de doar un an de închisoare, cu suspendare, pentru vătămare corporală din culpă.

Temeş nu va avea însă voie să mai conducă automobile timp de doi ani. În sarcina firmei de asigurări s-a stabilit o despăgubire morală în favoarea lui F.N.G. în valoare de 75.000 lei. Sentinţa Judecătoriei poate fi atacată cu apel.

Comentarii