Un document secret dezvăluie obiectivele Rusiei în Moldova. De ce se teme Putin de România

miercuri, 15 martie 2023, 14:15
3 MIN
 Un document secret dezvăluie obiectivele Rusiei în Moldova. De ce se teme Putin de România

Rise Moldova a publicat un document confidenţial scurs de la Kremlin care dezvăluie strategia realizată în 2021 de Federaţia Rusă pentru a prelua controlul total asupra Republicii Moldova până în 2030. Documentul, obţinut de un consorţiu internaţional de publicaţii independente, a fost elaborat de Administraţia Prezidenţială Rusă şi de serviciile secrete FSB, SVR şi GRU.

Actul, care nu a fost făcut public, se numeşte „Obiectivele strategice ale Federaţiei Ruse în Republica Moldova” şi a fost creat în 2021. Mai multe puncte-cheie din strategia Moscovei au apărut, de-a lungul anilor, şi pe platformele publice ale unor partide pro-ruse, dar şi în discursurile unor politicieni.

2030 este în strategia Rusiei data limită pentru obţinerea controlului asupra Republicii Moldova şi îndepărtarea ei de UE, NATO şi de alţi parteneri.

Documentul provine de la aceeaşi Direcţie Prezidenţială pentru Cooperare Transfrontalieră care a realizat o strategie similară privind planurile Rusiei de a anexa Belarus. „Există zero la sută şanse caţ aceste documente să fie false”, potrivit sursei care a furnizat documentele.

Strategia a fost construită pe trei sfere de influenţă: politică şi militară, economică şi umanitară.

Pe termen scurt (până în 2022), Rusia şi-a propus să deschidă un consulat în Găgăuzia, lucru care, însă, nu s-a întâmplat. Ideea deschiderii unui Consulat rus la Comrat este promovată de fostul şef de stat Igor Dodon încă din 2012. Pe atunci, Dodon era deputat în Parlament.

Un alt obiectiv este „Contracararea colaborării Republicii Moldova cu NATO”, pe care şi l-a propus să fie realizat până în 2025. Iar pe termen lung, adică până în 2030, Rusia vrea „formarea unei atitudini negative faţă de NATO în societatea moldovenească şi în cercurile politice”. Acesta a fost unul dintre cele „10 obiective prioritare” promovate de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) la alegerile parlamentare din februarie 2019: „Noi nu vom permite aderarea la NATO şi vom realiza închiderea oficiului NATO din Chişinău”.

Contracararea politicii presupus expansioniste a României în Moldova este un obiectiv al Rusiei pe termen mediu, până în 2025. La aceleaşi alegeri din 2019, PSRM susţinea că, în cazul în care va avea majoritate parlamentară, va interzice „partidele şi mişcările unioniste”. Totodată, socialiştii promiteau că Moldova va „obţine statutul de membru deplin al Uniunii Economice Euroasiatice” (UEE). Obiectivul se regăseşte şi în strategia Federaţiei Ruse.

Tot la capitolul obiective în sfera politică, militară, militaro-tehnică şi în domeniul securităţii, Rusia vrea „lărgirea bazei electorale a forţelor politice din RM care pledează pentru relaţii constructive cu Federaţia Rusă”, „crearea unor grupuri stabile pro-ruse de influenţă în mediul elitelor politice şi economice moldoveneşti”, „dezvoltarea colaborării în domeniul politico-militar, inclusiv intensificarea contactelor ruso-moldoveneşti între forţele armate şi instituţiile de menţinere a ordinii” şi „creşterea nivelului de participare a RM în activităţile CSI, inclusiv restabilirea participării reprezentanţilor moldoveni în toate formatele Comunităţii, precum şi prin prisma UEE”.

Un partid care satisface agenda Federaţiei Ruse la Chişinău este Şor. Partidul condus de fugarul Ilan Şor şi-a arătat deschis simpatia faţă de Moscova. Alături de socialişti şi comunişti, Şor s-a expus nu o dată împotriva NATO, ameninţând chiar că apropierea ţării noastre de alianţa militară poate duce la izbucnirea unui război cu Rusia. Ilan Şor şi partidul său au fost incluşi pe lista sancţiunilor emisă de SUA, pentru că reprezintă interesele Federaţiei Ruse în Republica Moldova.

Strategia ruşilor vizează şi biserica. Potrivit planului, până în 2030 îşi propun să acorde sprijin „Bisericii Ortodoxe Ruse în apărarea intereselor Ortodoxiei canonice în Republica Moldova”.

„Menţinerea volumului şi cadrului legal pentru aprovizionarea cu gaze naturale ruseşti” este obiectivul cu care începe planul orientat spre sfera comercială şi economică.

Comentarii