De Sănătate

Punem punctul pe știi

Un medicament pentru diabet ar putea opri evoluţia sclerozei multiple

luni, 07 octombrie 2019, 17:35
2 MIN
 Un medicament pentru diabet ar putea opri evoluţia sclerozei multiple

Un medicament numit Metformină, care este prescris în mod frecvent pentru a trata diabetul, ar putea opri evoluţia sclerozei multiple şi chiar să repare nervii distruşi, potrivit unui studiu al universităţii Cambridge, relatează Financial Times, preluat de hotnews.ro.

Profesorul Robin Franklin, care a condus studiul la centrul de cercetare MRC Cambridge Stem Cell Institute de la Universitatea din Cambridge, a spus că “efectul dramatic şi clar al metforminei” asupra şoarecilor de laborator cu simptome de scleroză multiplă ar conduce, anul viitor, la începerea testelor pe pacienţi.

Societatea pentru Scleroză Multiplă, fundaţia care a co-finanţat proiectul, va cita rezultatele ca dovezi că evoluţia sclerozei multiple poate fi oprită. Tot atunci fundaţia va face un apel de strângere de fonduri pentru accelerarea noii cercetări.

Peste 100.000 de oameni din Marea Britanie trăiesc cu Scleroză multiplă, o boală autoimună care distruge nervii şi afectează activităţile de zi cu zi, precum mersul, vorbitul, mâncatul şi chiar gânditul.

Există tratamente pentru stadiile de început al sclerozei multiple, dar nimic nu ajută oamenii a căror boală este într-o fază avansată.

Deşi cercetătorii avertizează că rezultatele spectaculoase în studiile pe animale nu înseamnă neapărat că pot duce la un succes pe pacienţii umani, profesorul Franklin este optimist că metformina va duce de asemenea la regenerarea mielinei.

Echipa din Cambridge a cercetat metformina pentru că există dovezi că medicamentul poate întineri celulele umane.

În cazul sclerozei multiple, experimentele de la Cambridge au arătat că metformina reînvie un grup particular de celule stem care îmbătrânesc, cunoscute ca celulele progenitoare de oligodendrocite, care sunt responsabile de producerea mielinei în corp. Şoarecii cu simptome de scleroză multiplă s-au recuperat în mod remarcabil când li s-a administrat metformină.

“Teste clinice ar trebui să aibă loc foarte repede, având în vedere că deja este un medicament prescris şi este un medicament sigur”, a spus Franklin.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii