Un nou liceu în judeţul Iaşi. A primit binecuvântarea chiar de ziua celui care i-a dat numele

joi, 19 octombrie 2023, 01:50
2 MIN
 Un nou liceu în judeţul Iaşi. A primit binecuvântarea chiar de ziua celui care i-a dat numele

La o lună după începerea noului an şcolar, în Lunca Cetăţuii a fost inaugurat Liceul Teoretic „Comandor Alexandru Cătuneanu”. Ziua aleasă pentru acest eveniment, 17 octombrie, are însă o semnificaţie specială: în această zi din anul 1862 s-a născut cel căruia instituţia îi poartă numele. Ceremoniile din această zi, continuate cu alte activităţi pe 18 octombrie, sunt şi începutul unei tradiţii, a Zilelor Liceului.

Liceenii înscrişi aici sunt împărţiţi în două clase. Ele sunt prevăzute în primul planul de şcolarizare al acestei instituţii de învăţământ şi au profiluri diferite: matematică-informatică şi ştiinţe sociale. Ambele clase au fost ocupate complet, câte 26 de elevi, a precizat primarul comunei Ciurea, Cătălin Lupu, la ceremonia de deschidere. La manifestări au participat oficialităţi locale – prefectul Bogdan Cojocaru, care a spus că speră ca acest model de investiţii să fie preluat şi de alţi primari, preşedintele CJ Costel Alexe, care a marcat „un nou început pentru comuna Ciurea”, inspectorul general şcolar Luciana Antoci. De asemenea, au venit la Ciurea reprezentanţi ai forţelor navale, iar zece preoţi au oficiat slujba de binecuvântare a noului aşezământ pentru educaţie.

Cititi si: Surprize în marile proiecte ale micilor comune. Cine a fost mai harnic?

Comandorul Alexandru Cătuneanu, al cărui nume îl poartă liceul, este cel care a coordonat măsurătorile pentru întocmirea primei hărţi de navigaţie a zonei de coastă româneşti de la Marea Neagră. Personalitate marcantă a Marinei Militare, el şi-a pierdut viaţa în catastrofa feroviară petrecută în Gara Ciurea în iarna 1916/1917. De altfel, şi Şcoala gimnazială din Lunca Cetăţuii îi poartă numele. De menţionat că tot acest complex educaţional, care include şi creşe şi grădiniţe, a fost realizat în ultimii ani cu fonduri europene. 

SURSA FOTO: telem.ro

Comentarii