Un poştaş parcă a intrat în pământ: a furat pensii ale bătrânilor din două cartiere

marți, 11 februarie 2020, 02:50
2 MIN
 Un poştaş parcă a intrat în pământ: a furat pensii ale bătrânilor din două cartiere

Individul şi-a luat tălpăşiţa după ce a furat în jur de 10.000 de lei din banii de pensii, după care a falsificat tichetele.

Un individ de 63 de ani este de negăsit de mai mulţi ani după ce a sustras pensiile a mai multor bătrâni din Iaşi. Mihăiţă Harschi a fost judecat şi condamnat în primă instanţă, de Judecătoria Iaşi, la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, procesul având loc în lipsa sa. La fel s-a întâmplat şi în timpul anchetei, din datele din dosar reieşind că bărbatul a plecat din ţară imediat după ce a dat iama în banii pensionarilor.

Mihăiţă Harschi a fost angajat la Poştă în 2008, el având calitatea de factor poştal şi, printre atribuţii, de a împărţi pensiile bătrinilor din cartierele Podu de Fier şi Tudor Vladimirescu. El a comis isprava în mai 2016, atunci când a sustras pensiile mai multor bătrâni. Cinci indemnizaţii de pensie, cuprinse între 320 de lei şi 3.000 de lei, şi-a însuşit Harschi. Pentru a-şi acoperi urmele, individul a falsificat semnăturile beneficia­rilor. Totul a ajuns la urechile reprezentan­ţilor Poştei din Tătăraşi după ce pensionarii s-au plâns că, deşi trecuse termenul limită, nu îşi primiseră pensia. O anchetă internă efectuată ulterior de către superiorii lui Harschi a demonstrat că acesta îşi însuşise din banii pe care ar fi trebuit să îi distribuie bătrânilor.

Pensionarii şi-au primit în cele din urmă indemnizaţiile, însă au fost citaţi la proces ca martori. Doi dintre cei cinci nu au putut veni la Judecătorie, unul fiind decedat, iar celălalt imobilizat la pat. „Inculpatul nu s-a prezentat nici în faţa instanţei, deşi acesta a fost citat la adresa de domiciliu şi prin afişare la sediul instanţei, fiind emise pe numele său, în repetate rânduri, mandate de aducere. De asemenea, instanţa de judecată a efectuat verificări pentru identificarea adresei la care inculpatul locuieşte ori a locului său de muncă, respectiv pentru a se stabili dacă acesta este reţinut, arestat preventiv sau deţinut în altă cauză“, au precizat judecătorii, a căror demersuri nu au avut sorţi de izbândă. Se pare că individul a fugit din ţară înainte de a fi audiat. Dacă va fi condamnat definitiv, el poate fi dat în urmărire generală, aceasta fiind singura posibilitate de a fi adus în ţară pentru a răspunde pentru faptele sale. 

Comentarii