Un prim pas pentru funcţionarea Zonei Metropolitane Iaşi

joi, 08 august 2019, 07:15
1 MIN
 Un prim pas pentru funcţionarea Zonei Metropolitane Iaşi

Chiar dacă ZMI a fost înfiinţată cu 15 ani în urmă (prima din ţară!), asociaţia nu s-a remarcat şi în sfera serviciilor, utilităţilor şi facilităţilor economice comune, decât punctual. Din Zona Metropolitană Iaşi fac parte municipiul reşedinţă şi 14 comune. 

„Fac un apel către domnul primar Mihai Chirica şi către preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Maricel Popa, prin care solicit ca în luna septembrie să avem o şedinţă comună a tuturor consiliilor locale, ale municipiului Iaşi şi comunelor Miroslava, Leţcani, Rediu, Popricani, Aroneanu, Holboca, Bârnova, Tomeşti, Ciurea, Valea Lupului. Toţi decidenţii acestor unităţi administrative trebuie să ne aşezăm la masă şi să începem să gândim cu adevărat o strategie metropolitană“, a afirmat ieri, într-o conferinţă de presă Eduard Boz, liderul grupului liberal din Consiliul Local.

El a arătat paradoxul actual din ZMI: Miroslava are proces cu Iaşul pentru o serie de parcele de teren, CJ dă în judecată Aroneanu şi contestă Planul Urbanistic General, Bârnova nu are cale de acces şi depinde de municipiul Iaşi ca să aibă un drum rezonabil. Prima temă de discuţie este transportul metropolitan, menit să asigure mobilitatea locuitorilor din suburbii către municipiu. Boz a amintit de planul de mobilitate al municipiului, care prevede inclusiv transport feroviar uşor pe fostele linii industriale care mai există încă, dar care „nu a înaintat niciun pas“. Infrastructura şcolară şi cea economică sunt următoarele teme de discuţie, dacă propunerea consilierului local liberal se va concretiza. 

Comentarii