Un serial ZdI: Cine conduce Iaşul? Azi, viceprimarul Cezar Baciu, un veritabil trântor de lux

luni, 27 martie 2023, 01:50
6 MIN
 Un serial ZdI: Cine conduce Iaşul? Azi, viceprimarul Cezar Baciu, un veritabil trântor de lux

„Ziarul de Iaşi” începe de astăzi o serie de articole în care vom prezenta cine sunt persoanele-cheie din Primăria Iaşi, cu bune şi cu rele: edili, directori, şefi de serviciu sau de birou. Vom relata şi despre câteva cazuri punctuale cu inspectori sau consilieri de specialitate care, deşi nu au funcţie de conducere, au lunar venituri consistente şi responsabilităţi ce afectează în mod direct comunitatea. În articolul de astăzi, prezentăm cazul lui Cezar Baciu: ajuns viceprimar printr-o conjunctură politică, edilul câştigă de 7 ori mai mult faţă de acum doi ani, când era agent de vânzări. Activitatea lui Baciu costă bugetul local peste 50.000 euro, această sumă reprezentând salariul brut al viceprimarului pe parcursul unui an. Venitul net al viceprimarului este de circa 2.500 euro/lună.

 

Cezar Alexandru Baciu (28 de ani) este viceprimar de aproape 2 ani, din iunie 2021. El şi-a negociat acest post, după ce a trecut de partea liberalilor în Consiliul Local (CL). Aliaţi cu PMP, liberalilor le-a lipsit un singur vot, de la începutul mandatului actual, pentru a avea majoritatea în plen. Au găsit soluţia la USR, în mai 2021, şi l-au „racolat” pe Cezar Baciu. După primul vot în favoarea liberalilor, USR l-a exclus din partid pe Baciu. În mod normal, acel moment trebuia să însemne pierderea mandatului de consilier local, dar nu doar că nu l-a pierdut, ci (PNL) l-a propulsat în funcţia de viceprimar.

Citește și: Cine este consilierul USR PLUS care a trădat pentru Chirica la votarea bugetului

De aproape 2 ani, există un proces în instanţă prin care Baciu a contestat decizia de excludere: această acţiune a suspendat de drept decizia USR, iar, până la o soluţie finală, Baciu rămâne viceprimar. În primă instanţă, judecătorii au dat dreptate USR, iar dosarul este acum la Curtea de Apel. Baciu este un exemplu de oportunism politic: schimbarea taberei politice i-a adus o creştere substanţială a veniturilor lunare, iar faptul că partidul care i-a adus mandatul în CL nu-l mai susţine nu a avut relevanţă pentru acesta.

De la un salariu de 1.800 lei/lună a ajuns la peste 12.000 lei/lună

Baciu a devenit consilier local în ianuarie 2021. Inginer de profesie, el lucra anterior la firma Ciserom SA, producător românesc de şosete şi ciorapi. Având funcţia de agent de vânzări, Baciu a declarat venituri de 21.600 lei pentru întreg anul 2020, respectiv circa 1.800 lei/lună. În prezent, Baciu este unul dintre cel mai bine plătiţi angajaţi din Palatul Roznovanu. Demnitarul are un salariu net de aproape 10.000 lei/lună, dar beneficiază şi de un spor de 25% (procent decis, conform legii, la discreţia primarului Mihai Chirica) pentru implicarea în proiecte europene. Astfel, Baciu ajuns să ridice lunar de la casierie peste 12.000 lei, de circa 7 ori mai mult faţă de perioada în care era agent de vânzări. „Consider că, la acest moment, veniturile salariale din cadrul Primăriei şi inclusiv ale mele sunt la un nivel decent”, ne-a declarat Cezar Baciu.

Citește și: O sentinţă de ieri a Tribunalului cutremură majoritatea politică din Consiliul Local

 

Pe site-ul Primăriei nu există rapoarte de activitate ale viceprimarului aferente anilor 2021 şi 2022. Interpelat pe această temă, Baciu a spus că pentru 2021 nu a făcut raport întrucât au fost „doar 5 luni de activitate” (!) şi că raportul pentru 2022 va cuprinde şi activitatea din 2021. În urmă cu aproape 3 săptămâni, am solicitat atât Primăriei, cât şi viceprimarului, acest raport, dar nici până în prezent nu ne-a fost furnizat, deşi este o obligaţie legală a demnitarului să-l prezinte public. În lipsa acestui raport, punctual, l-am rugat pe Baciu să numească trei realizări din mandatul său de viceprimar. „În calitate de viceprimar, am îndeplinit foarte multe obiective, fie ele trasate de dl Primar, fie din iniţiativă proprie. Toate sunt realizări importante şi în folosul comunităţii ieşene. A extrage trei dintre acestea ar însemna să minimalizez importanţa celorlalte, de aceea voi spune doar că activitatea mea de viceprimar analizată prin prisma atribuţiilor şi obiectivelor trasate şi realizate, este una eficientă şi cu rezultate îmbucurătoare”, a fost răspunsul său.

Baciu are atribuţii minime din februarie 2023

Până recent, Cezar Baciu avea în atribuţii coordonarea activităţii şi semnarea documentelor pentru Citadin, EcoPiaţa, Registrul Agricol, Direcţia de Evidenţă Patrimoniu Public şi Privat, Direcţia de Fond Locativ şi Termoservice. La începutul lunii februarie 2023, primarul Mihai Chirica a emis o dispoziţie prin care lui Baciu i-au fost retrase atribuţiile şi i-a fost delegată doar semnarea tuturor documentelor care au legătură cu activitatea de termoficare, „un cartof fierbinte” al municipalităţii, având în vedere impactul acestui sector asupra bugetului local. Pentru a justifica şi un spor de 25% acordat la salariu, primarul i-a delegat şi coordonarea unor proiecte europene.

„Dacă este să-mi reproşez ceva, este faptul că nu reuşesc să implementez atât de multe proiecte pe cât îmi doresc, asta din cauza faptului că ziua are doar 24 de ore, din care 12-14 ore/zi, cel puţin, sunt alocate îndeplinirii atribuţiilor de viceprimar”, a comentat Cezar Baciu, rugat să spună dacă îşi reproşează ceva în activitatea depusă până acum. Nu este clar ce experienţă are viceprimarul în ceea ce priveşte proiectele UE, atât timp cât, conform CV-ului, el este absolvent al Facultăţii de Inginerie Electrică (2017) şi are un master în „Inginerie şi Management în Contextul Globalizării” (2019). Profesional, el a arătat în CV că a avut doar două joburi înainte de a fi viceprimar, ambele de agent de vânzări. În acelaşi document, Baciu susţine că nivelul său de cunoaştere a limbii engleze este avansat, dar face o greşeală elementară chiar în CV: în loc de „business” a scris „bussines” în denumirea primei firme la care a lucrat ca agent vânzări („Business Division Group”, furnizor de servicii de telecomunicaţii).

Se ţine „cu dinţii” de postul de viceprimar

Cezar Baciu a fost pe locul 11 pe lista USR pentru alegerile locale şi a ratat „la mustaţă” intrarea în CL încă din toamna anului 2020. În schimb, retragerea de pe listă a celor care deveniseră parlamentari i-a permis lui Baciu să depună jurământul în calitate de consilier local în ianuarie 2021. După 4 luni, timp în care nu s-a remarcat în CL (nu a avut interpelări), a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi consilieri locali după ce a trecut de partea PNL şi asigură, de atunci, „votul de aur” în plen. Suma de 2.500 euro încasată lunar şi celelalte privilegii aferente funcţiei de viceprimar i-au fost răsplata. În paralel, viceprimarul duce o „luptă” în instanţă pentru a nu-şi pierde funcţia: a deschis mai multe procese şi a apelat la tot felul de tertipuri legislative pentru a amâna o decizie finală în cazul său.

Citește și: “Trădătorul” Cezar Baciu rămâne viceprimar! Subterfugiul legal prin care şi-a betonat funcţia

În mai 2022, Tribunalul Iaşi a decretat că decizia de excludere din USR a fost legală, iar procesul este acum la Curtea de Apel, dar acţiunea este suspendată pentru că Baciu a deschis un alt proces împotriva USR, pe care, de asemenea, l-a pierdut în primă instanţă. Şi acest ultim proces va ajunge la Curtea de Apel şi până ce nu va fi soluţionat, acţiunea principală (cea care vizează excluderea propriu-zisă) nu va putea fi reluată.

„Consider că, la acest moment, avem o legislaţie dreaptă şi o justiţie corectă, iar mesajul meu este că cei care apelează la aceasta pentru a li se face dreptate, trebuie să aibă încredere. Cel mai important este să nu critice acest sistem, să aibă încredere, chiar dacă uneori unele aparenţe pot conduce spre aprecieri mai puţin corect din partea unora cu interese personale”, a spus Cezar Baciu, cu referire la acuzaţiile potrivit cărora tergiversează o soluţie finală în instanţă prin tertipuri legislative. La cum se prezintă situaţia la acest moment, edilul are toate şansele să-şi ducă mandatul până la capăt şi să încaseze, lunar, o sumă de peste 12.000 lei, venit care, probabil, va fi suplimentat pe parcursul acestui an, având în vedere discuţiile de la Bucureşti pentru creşterea salariilor bugetarilor.

Comentarii