Un şofer care iniţial scăpase, a ajuns după gratii pentru o alcoolemie de 4 la mie. Judecătorii au ţinut cont şi de starea de sevraj a bărbatului

sâmbătă, 21 ianuarie 2023, 02:50
3 MIN
 Un şofer care iniţial scăpase, a ajuns după gratii pentru o alcoolemie de 4 la mie. Judecătorii au ţinut cont şi de starea de sevraj a bărbatului

Beat „cleşte” la volan, un ieşean s-a răsturnat cu maşina pe DJ 282E, la marginea comunei Ţibana. Singura victimă a accidentului a fost şoferul. În primă instanţă, judecătorii i-au aplicat o pedeapsă cu suspendare, dar procurorii nu s-au lăsat până nu l-au văzut după gratii. Pentru şofer, beţia era o stare de rutină.

Incidentul s-a petrecut în după amiaza de 26 februarie a anului trecut, la ieşirea din satul Poiana de Sus. Chemaţi la faţa locului de un martor, poliţiştii au găsit autoturismul VW Polo condus de Costel Chiriac răsturnat pe cupolă, avariat în proporţie de 80%. Şoferul emana halenă alcoolică, dar a refuzat testarea cu aparatul Dräger.

Ulterior, la spital, i s-a stabilit o alcoolemie de 3,85‰ în sânge, iar retroactiv alcoolemia teoretică a fost apreciată la aproximativ 4,35‰. Chiriac a mărturisit că băuse 200 ml cognac, dar medicii au apreciat declaraţia ca fiind falsă. Cei 80 ml de alcool din cantitatea de cognac pe care afirma că o băuse nu l-ar fi putut aduce în asemenea hal.

Şoferul a fost internat la Socola în regim de urgenţă psihiatrică, cu tulburări mentale de comportament datorate folosirii alcoolului şi sindrom de sevraj.

În cursul audierilor în prezenţa avocatului său, Chiriac a spus că nu-şi aminteşte cum a ajuns la Spitalul „Sf. Spiridon”, iar apoi la Socola şi nici nu era sigur dacă i-au fost recoltate probele biologice. A observat avariile suferite de autoturismului său după ce se externase şi presupunea că el condusese maşina la data respectivă.

Chiriac a fost trimis în judecată pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului. Magistraţii Judecătoriei au luat în calcul în favoarea lui recunoaşterea faptei, lipsa antecedentelor penale, ca şi faptul că era integrat social şi avea un copil în întreţinere. Ei au considerat suficientă o pedeapsă de 1 an şi 9 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării. Totodată, i-au interzis să mai conducă autovehicule timp de doi ani.

Sentinţa a fost contestată de procurori, care au subliniat alcoolemia deosebit de ridicată a şoferului, faptul că minţise cu privire la cantitatea de alcool băută, dar şi faptul că probele de la dosar arătau că situaţia nu fusese o întâmplare. Argumentele procurorilor au fost acceptate de magistraţii Curţii de Apel.

„La nivel jurisprudenţial s-a înregistrat o tendinţă de înăsprire a tratamentului aplicat acestor infracţiuni cu scopul, pe de o parte a descurajării unor astfel de comportamente şi al conştientizării inculpaţilor, iar, pe de altă parte a determinării organelor judiciare de a aborda ferm şi serios acest fenomen. Din înscrisurile medicale rezultă că inculpatul s-a aflat în stare de sevraj la câteva zile după comiterea accidentului, cunoscut fiind faptul că o astfel de stare nu survine decât atunci când organismul este obişnuit cu un consum constant de alcool, în cantităţi semnificative”, au precizat aceştia.

Chiriac a fost condamnat la 1 an şi 9 luni de închisoare, dar cu executarea în regim de detenţie, iar durata de interzicere a dreptului de a şofa a fost prelungită la 4 ani. 

Comentarii