Un viceprimar a încercat să se ia la trântă cu ANI. A câştigat o rundă, dar a pierdut meciul

joi, 26 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN
 Un viceprimar a încercat să se ia la trântă cu ANI. A câştigat o rundă, dar a pierdut meciul

Viceprimarul comunei Coarnele Caprei şi-a pierdut mandatul. Considerat incompatibil de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Aurel Gheorghiţă s-a adresat instanţei. Două decizii diametral opuse au tranşat problema în defavoarea lui.

În decembrie 2021, reprezentanţii ANI au apreciat că Gheorghiţă se aflase în stare de incompatibilitate în perioada noiembrie 2020 – februarie 2021, fiind în acelaşi timp viceprimar al comunei Coarnele Caprei şi administrator al unei societăţi comerciale. Ca urmare, prefectul judeţului a dispus încetarea de drept a mandatului de consilier local al lui Gheorghiţă, acesta pierzându-şi astfel şi funcţia de viceprimar.

Ordinul a fost contestat în instanţă, Gheorghiţă invocând faptul că avea două funcţii, cea de consilier local şi cea de viceprimar şi nu putea fi sancţionat cu pierderea amândurora. Înţelegea să fie demis din funcţia de viceprimar, în care se constatase starea de incompatibilitate, dar nu şi din cea de consilier.

Argumentele lui Gheorghiţă au fost acceptate de magistraţii Tribunalului, care au apreciat că Prefectura nu-l putea sancţiona pe acesta decât cu privire la calitatea sa de viceprimar, nu şi la cea de consilier.

Afirmaţia juriştilor Prefecturii că era practic acelaşi lucru, întrucât funcţia de viceprimar nu poate fi ocupată decât de un consilier local, a fost respinsă. Ca urmare, ordinul prefectului a fost anulat de Tribunal.

Interpretarea dată de Tribunal legii ducea însă la o situaţie imposibilă. Viceprimarul este ales sau demis doar de plenul Consiliului Local, prefectul neavând niciun fel de atribuţii în această privinţă. Incompatibilitatea în care ANI constatase că s-a aflat Gheorghiţă ar fi putut rămâne nesancţionată dacă majoritatea consilierilor locali ar fi decis să nu ia în discuţie raportul de integritate.

În schimb, legea permite prefectului să sancţioneze prin demitere un consilier local, indiferent ce altă funcţie mai ocupă acesta. Recursul declarat de Prefectură împotriva hotărârii Tribunalului a fost admis ieri. Curtea de Apel a desfiinţat sentinţa Tribunalului, dispunând respingerea acţiunii înaintate de Gheorghiţă. Ca urmare, ordinul de demitere emis de prefect a rămas în vigoare. 

Comentarii