De Sănătate

Punem punctul pe știi

Unii angajaţi din sănătate sunt nemulţumiţi de indemnizaţia de hrană

miercuri, 06 februarie 2019, 02:50
2 MIN
 Unii angajaţi din sănătate sunt nemulţumiţi de indemnizaţia de hrană

Aceasta trebuie să se încadreze în procentul total de 30% sporuri. DGASPC şi Spitalul Municipal Paşcani au anunţat că vor plăti mai puţin pentru zilele lucrate în weekend.

Din acest an, toţi salariaţii din Sănătate şi Asistenţă Socială vor primi indemnizaţie de hrană, a anunţat Federaţia Sanitas. Până în prezent, lucrătorii din Asistenţă Socială şi cei finanţaţi din bugetul de stat, precum direcţiile de asistenţă socială, centrele de transfuzii, medicină şcolară şi sportivă, nu beneficiau deloc de indemnizaţie. Cu toate acestea, indemnizaţia de hrană trebuie să se încadreze în procentul total de sporuri de 30%. Pentru a se putea încadra în plafonul propus, unele instituţii au decis să plătească mai puţin pentru zilele de weekend ca să poată acoperi indemnizaţiile de hrană. Situaţia este discriminatorie pentru cei care lucrează sâmbătă şi duminică, spun reprezentanţii Sanitas Iaşi, care în acest caz ar ieşi în pierdere şi ar primi mai puţin bani decât înainte de acordarea indemnizaţiei.

Două unităţi din Iaşi, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi Spitalul Municipal Paşcani, au înştiinat deja Sanitas că vor proceda astfel. „Indemnizaţia de hrană este băgată în procentul de 30% total sporuri şi asta crează probleme. Practic, se dă indemnizaţia de hrană, dar se iau din sporuri. Ţi se dau de toate, dar cumulate trebuie să fie 30%. Ca să se poată încadra în procentul acesta, la Spitalul Municipal Paşcani, managerul a propus să se ia din banii din care erau plătite zilele de weekend, iar aceeaşi poveste este şi la DGASPC. Deci dacă în decembrie zilele de sâmbătă şi duminică au fost plătite cu 100%, conform prevederilor din Codul Muncii, acum le vor plăti doar cu 5%. Ţi se dau 300 de lei indemnizaţie de hrană şi ţi se iau 700 de lei spor”, a precizat Iulian Cozianu, preşedintele Sanitas Iaşi. De asemenea, acesta spune că stabilirea aceleiaşi valori a indemnizaţiei atât pentru cei care lucrează în weekend, cât şi pentru cei care nu o fac va fi inechitabilă pentru cei dintâi. 

Comentarii