Caz exploziv la Iaşi - Interlopi şi afacerişti, mână în mână într-o mega-fraudă cu verighete de aur contrafăcute

UPDATE! Un turc a păcălit toate casele de amanet din Iași cu bijuterii spoite

joi, 28 noiembrie 2019, 03:00
3 MIN
 UPDATE! Un turc a păcălit toate casele de amanet din Iași cu bijuterii spoite
Mai mulţi membri ai lumii interlope din Iaşi, printre care şi rude ale lui Cosmos Tănase, sunt investigați într-o uriaşă anchetă instrumentată discret de Poliţie şi Parchet în ultimele săptămâni. Zeci de verighete din alamă, spoite gros cu aur, au fost lăsate la mai multe case de amanet din oraş, existând suspiciuni că bijuteriile ar fi putut fi vândute şi către viitori însurăţei. Creierul afacerii: un cetăţean turc, de profesie bijutier, care deţine o bijuterie în centrul Iaşului, dar care vinde inclusiv online, pe eMAG. Turcul ar fi pus pe picioare afacerea alături de un rom din Grajduri, celebru în comunitate pentru afacerile cu aur, dar şi alături de fiul lui Cosmos Tănase, Amador, care ieri nu a fost găsit de Poliţie. Șase descinderi au avut loc ieri, fiind găsite în maşina unui suspect verighete ce par a fi contrafăcute.

UPDATE: Cei patru reţinuţi de aseară din dosarul înşelăciunii cu aur vor fi prezentaţi astăzi, la Tribunal, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Aceştia sunt acuzaţi de înşelăciune şi constituire a unui grup infracţional organizat.

TEXT INITIAL: Ancheta explozivă a anchetatorilor ieşeni a început în luna august a acestui an, cu o simplă faptă de înşelăciune. Surse judiciare au detaliat pentru „Ziarul de Iaşi“ că investigaţia a demarat după ce reprezentanţii unei case de amanet din cartierul Tudor Vladimirescu au formulat plângere la Poliţie împotriva unui anume Ovidiu C., care a lăsat amanet, la finele lui iulie, o pereche de verighete din aur de 18 karate, primind în schimb 2.300 de lei. Pentru că bărbatul nu a mai revendicat bijuteriile, firma de amanet le-a dus la topit şi a aflat că, sub cei doi microni de spoială de aur se afla, de fapt, alamă. Sesizări de acelaşi gen au început apoi să ajungă la Poliţie şi de la alte firme de amanet din oraş, cazul fiind preluat de Serviciul de Investigaţii Criminale şi declinat de la Parchetul de pe lângă Judecătorie, la cel de pe lângă Tribunal. În primă fază, anchetatorii au identificat persoanele care lăsau bijuteriile la amanet, dându-şi seama că acestea sunt, de fapt, doar nişte „săgeţi“, şi că artizanii escrocheriei sunt alţii.

Rolul „săgeţilor“ în escrocherie

Abia la începutul acestei luni, anchetatorii au ajuns la principalii suspecţi din dosar, sursele noastre precizând că aceştia se numesc Daniel Stănescu, zis „Mureş“, Vijai Neagu şi Mizgin Yalcin, cetăţean turc.

„Primii doi au achiziţionat verighete din aur contrafăcute de către numitul Yalcin Mizgin, alis Enes, cetăţean turc, care este de profesie bijutier şi administrator al unei bijuterii“, ne-a explicat surse judiciare.

Cei trei au fost reţinuţi aseară. 

Până ca verighetele să ajungă la „săgeţi“, acestea treceau prin mâinile altor membri ai reţelei. Aceştia aveau rolul de a identifica persoanele care urmau să lase bijuteriile în casele de amanet.

„Aceste bijuterii erau amanetate în diverse case de amanet din municipiul Iaşi de către persoane interpuse racolate de către numiţii Neagu Florin, alias Lorenzo, şi Tănase Amador. Cei din urmă acţionau la indicaţiile numiţilor Stănescu Daniel şi Neagu Vijai“, ne-au mai transmis sursele judiciare.

Amador Tănase este fiul temutului Cosmos Tănase, el nefiind găsit de anchetatori pentru a fi dus la audieri. În schimb, Lorenzo a fost arestat.

Cum erau păcălite casele de amanet

Schema a putut fi pusă în practică în primul rând datorită abilităţilor bijutierului Yalcin (31 de ani), care îşi împarte afacerea alături de fratele său. Yalcin ar fi spoit bijuteriile de alamă cu o cantitate de aur mai mare decât în cazul spoielilor cunoscute de pe piaţă. Concret, Yalcin ar fi adăugat o grosime de aur de 2 microni (faţă de spoiala normală de 0,5), fiind imposibil pentru angajaţii de la magazinele de amanet să îşi sea seamă că, sub stratul mai gros de aur, se află, de fapt, alamă. Angajaţii mai erau derutaţi şi de faptul că verighetele aveau ştanţa aferentă calităţii aurului, pe care bijutierul turc o avea în virtutea afacerii pe care o derulează.

Nu e clar dacă ceea ce au aflat până acum anchetatorii reflectă întreaga escrocherie pusă la cale de cei implicaţi în acest caz. Cert e că Yalcin vindea bijuterii la magazinul din centrul Iaşului, pe strada Cuza Vodă, dar şi pe eMAG, unde firma la care e acţionar e membră a market-place-ului.

Comentarii