Uriaş balon de oxigen pentru Politehnica. Goana după 250 000 de euro a reînceput

joi, 05 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN
 Uriaş balon de oxigen pentru Politehnica. Goana după 250 000 de euro a reînceput

Pe parcursul lunii decembrie a anului 2022 v-am informat despre problemele uriaşe cu care se confruntă Politehnica Iaşi pe linie financiară.

Nereuşind să atingă nivelul propus al încasărilor din surse proprii (sponsorizări, vânzări de jucători, de abonamente, bilete, drepturi TV etc.) în anul trecut, Poli a intrat în impas major din cauza unor datorii mai vechi de circa 250 000 de euro.

Totodată, gruparea din Copou nu i-a returnat unul din împrumuturile pe care preşedintele Consiliului Director, Cornel Şfaiţer, l-a făcut clubului, de aproximativ 150 000 de euro.

Dacă Şfaiţer, care a dat din buzunarul lui şi circa 100 000 de euro Politehnicii în 2022, fără să-i ceară înapoi, a fost de acord cu o prelungire a termenului de returnare a banilor, problemele generate de cei 250 000 de euro amintiţi au dus clubul pe marginea prăpastiei.

Politehnica nu a reuşit să depună la timp deconturile la Primăria Iaşi şi a ratat astfel aspirarea ultimei rate, în valoare de 438 750 lei (circa 90 000 de euro) din bugetul consistent aprobat fotbalului în 2022 de Consiliul Local Iaşi 9 775 000 lei (aproape 2 milioane de euro).

Mai grav, fără închiderea deconturilor pe 2022 Poli nu va avea dreptul să primească finanţare de la Consiliul Local Iaşi în acest an, fapt care ar compromite campania de promovare în prima ligă. Mai mult, s-ar pune sub semnul întrebării chiar existenţa unui club care trăieşte după retrogradarea din Liga I în proporţie covârşitoare din banii municipalităţii.

În aceast ocean de îngrijorare, şefii Politehnicii au anunţat ieri o veste care lasă o rază de speranţă. Asta pentru că deconturile cu Primăria pe anul trecut pot fi închise şi la începutul acestui an. Drept urmare, din această săptămână Poli a reînceput goana după obţinerea unor împrumuturi de 250 000 de euro, sumă care ar genera închiderea colaborării cu municipalitatea pe 2022 şi intrarea în normalitate în relaţia cu Palatul Roznovanu.

Dacă acest lucru va fi realizat, Politehnica va putea beneficia de finanţare de la Consiliul Local şi în acest an, bugetul municipiului Iaşi urmând a fi aprobat, cel mai probabil, la finalul lunii viitoare.

În ceea ce priveşte returnarea celor 250 000 de euro care sunt căutaţi cu disperare, aceasta va putea fi făcută doar din fondurile obţinute din surse proprii. La acest capitol există un atu important, promovarea în primul eşalon, foarte accesibilă ţinând cont de valoarea modestă a adversarelor, urmând a genera o explozie a fondurilor obţinute din drepturile TV. Astfel, o nouă-promovată încasează într-un sezon al Ligii I circa un milion de euro, jumătate la începutul campionatului, în vară. 

Comentarii