Veteranii PNL Iaşi Mogoş şi Stan pariază pe Cîţu. „Altfel, ne paşte soarta PNŢCD”

marți, 08 iunie 2021, 01:49
3 MIN
 Veteranii PNL Iaşi Mogoş şi Stan pariază pe Cîţu. „Altfel, ne paşte soarta PNŢCD”

I-am întrebat pe Aurel Stan şi pe Adrian Mogoş, preşedinţii din anii ’90 ai organizaţiei, despre „foaia de parcurs” a PNL Iaşi. În filiala liberală vor fi organizate alegeri pe 27 iunie şi pe 3 iulie.

În septembrie urmează să fie ales preşedintele PNL. Peste trei săptămâni însă Organizaţia Municipală Iaşi a partidului va avea, după mai bine de un an de interimat, o nouă conducere.

După încă o săptămână, pe 3 iulie, se va alege şi conducerea Organizaţiei Judeţene. Amintim că şefii ambelor organizaţii, Mihai Chirica (el însuşi numit interimar după plecarea lui Marius Bodea), respectiv Costel Alexe s-au „autosuspendat” din funcţiile deţinute în partid după iniţierea mai multor acţiuni penale în care sunt protagonişti.

Dacă la Judeţeană cele mai multe şanse le-ar avea actualul lider interimar, Alex Muraru, iar la Municipală candidaţii sunt aşteptaţi să se anunţe începând cu acest weekend, la Bucureşti jocurile încă se fac.

Dar, înainte ca zarurile să fie aruncate, cum ar trebui să se poziţioneze liberalii ieşeni pentru ca vocea PNL Iaşi să se facă auzită din nou la Bucureşti?

Chiar dacă nu mai vede multe asemănări între partidul de la începutul anilor ’90 şi cel de azi, primul preşedinte al PNL Iaşi este de părere că formaţiunea are o singură şansă ca să nu dispară de tot la următoarele alegeri: să se înnoiască.

Aurel Stan, primul preşedinte ales (în februarie 1991) al filialei liberale ieşene, ne-a spus că, pe parcurs, partidul a devenit un simplu instrument în mâna liderilor lui. Deşi retras demult din politică, Aurel Stan ne-a mărturisit că nu a renunţat niciodată la doctrina liberală, uitată astăzi de mulţi dintre cei care face parte din PNL.

Dintre cei doi candidaţi anunţaţi până acum la preşedinţia PNL, liberalul ieşean îl vede mai potrivit pe Florin Cîţu, deşi acesta „a apărut pe neaşteptate”. Ludovic Orban „nu a făcut nimic”, ne-a explicat simplu primul preşedinte ales al PNL Iaşi. „Tinerii sunt speranţa”, a ţinut el să sublinieze. „Altfel, PNL va avea soarta PNŢCD”, a avertizat Aurel Stan.

După mandatul lui Aurel Stan la conducerea filialei ieşene (1991-1995), a urmat cel al lui Adrian Mogoş.

Dacă, în urmă cu 25 de ani, nu exista alternativă, acum, organizaţia „ar trebui să aibă o atitudine clară, hotărâtă, fără echivoc”, ne-a spus liderul filialei din a doua jumătate a anilor ’90. „Eu văd o singură opţiune: actualul premier. Pe Ludovic Orban îl cunosc. Pe Florin Cîţu nu-l cunosc personal – dar îl apreciez pentru că este mai decis şi îmi dă senzaţia că vine cu ceva nou”, ne-a spus fostul preşedinte liberal.

El a admis că cei de la PNL Iaşi au probabil nişte obligaţii faţă fostul premier şi actualul preşedinte al partidului, dar că, personal, ar merge cu „aripa tânără”.

Comentarii