VIDEO Ceartă între primarul Chirica și senatoarea Șoșoacă la ședința solemnă de la Consiliul Local

miercuri, 27 martie 2024, 10:23
3 MIN
 VIDEO Ceartă între primarul Chirica și senatoarea Șoșoacă la ședința solemnă de la Consiliul Local

Consilierii locali s-au reunit într-o nouă şedință ordinară. Reuniunea are un caracter solemn întrucât la data de 27 martie 1918 s-a votat, de către Sfatul Țării de la Chişinău, Unirea Basarabiei cu „mama sa, România”, act istoric fundamental în perspectiva realizării Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, conform unei informări a Primăriei. 
 

UPDATE

Plenul Consiliului Local a aprobat contractarea unui credit de 150 de milioane lei pentru trei investitii: un nou stadion (100 mil. lei, un sfert din valoarea estimata a proiectului), modernizarea bld. Poitiers (30 mil. Lei) si reabilitarea sos. Bucium (20 mil. Lei). 
Hotararea a fost adoptata de majoritatea PNL-PMP si viceprimarul Razvan Timofciuc (exclus din USR), in timp de consilierii USR si PSD s-au abtinut.

Despre noul stadion, aflați informații de AICI

STIRE INITIALA

"În context, consilierii locali sunt chemați să voteze un acord de înfrățire între Municipiul Iași și Raionul Călărași din Republica Moldova. Orașul nostru este deja înfrățit cu municipiul Chișinău și orașele Ungheni, Hîncești, Cahul și Bălți", potrivit comunicatului.

În cadrul ședinței primarul Mihai Chirica îi va înmâna titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași prof. univ. dr. Nicolae Băciuţ, acordat de Consiliul Local în ședința din 28 februarie. Prof. univ. dr. Nicolae Băciuț este recunoscut pentru efortul imens desfăşurat, de-a lungul a aproape jumătate de secol, pentru cunoaşterea şi promovarea în spaţiul identitar românesc, european şi universal a valorilor şi tradiţiilor naţionale româneşti.

La momentul festiv participă o delegație numeroasă din Ardeal. După acest moment, consilierii locali au început şedinţa efectivă.
La Palatul Roznovanu şi-a făcut apariția şi Diana Şoşoacă care nu a scăpat momentul să se ”remarce” în stilul caracteristic.

In debutul momentului festiv, primarul Mihai Chirica l-a invitat sa vorbeasca despre 27 martie 1918 pe prof. univ. dr. Claudiu-Lucian Topor (FOTO mai jos), specializat în istorie modernă a românilor şi universală. În timpul alocutiunii sale, acesta a facut mai numeroase referiri la I.C. Bratianu, într-un context nu neapărat favorabil liberalilor aflati in sala de consiliu.

La un moment dat, primarul l-a intrerupt, rugandu-l sa vorbeasca mai mult despre 27 martie 1918 si mai putin de I.C. Bratianu. Ulterior, la finalul discursului, a intervenit Diana Şoşoacă care i-a cerut primarului să-şi prezinte scuze pentru l-a întrerupt pe istoric.

În cadrul plenului, aleșii locali vor analiza și vota proiectele de hotărâre privind acordarea titlului de Cetățean de Onoare pentru rectorii a patru universități de stat ieșene: prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță – Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu – Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval – Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” și acad. prof. univ. dr. Gerard Jităreanu – Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”.

 Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași ar putea fi acordat, în urma deciziei consilierilor locali, și prof. univ. dr. Ioan Opriș, reputat istoric și muzeograf.

În ceea ce privește proiectele cu caracter strict administrativ, cele mai importante vizează aprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli ale celor mai importante companii municipale: SC Salubris SA, SC Citadin SA, SC Compania de Transport Public SA, SC EcoPiața SA, SC Termo-Service SA și SC Servicii Publice SA. Majoritatea companiilor municipale au bugete previzionate în creștere față de anii trecuți, atât în ceea ce privește cheltuielile de funcționare, cât și investițiile propuse.

Comentarii