VIDEO Exces de zel politic? Prefectul cere demisii de la vârful CJ în jos după nereguli găsite în centrele de asistență socială

sâmbătă, 15 iulie 2023, 10:46
2 MIN
 VIDEO Exces de zel politic? Prefectul cere demisii de la vârful CJ în jos după nereguli găsite în centrele de asistență socială

Prefectul Bogdan Cojocaru prezintă primele rezultate ale verificărilor echipelor mixte de control la unitățile de stat și private care ofera servicii de asistență socială.Prefectul i-a invitat pe șefii CJ și DGASPC Iași să demisioneze, pe baza neregulilor găsite, precizând că situația era cunoscută încă din luna mai, invocând efectele scandalului unităților de asistență socială la nivel central.

Centrele rezidenţiale din judeţ au fost verificate pe parcursul săptămânii trecute de echipe mixte de control. Fiecare echipă avea în componenţă reprezentanţi ai Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean, ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.

Două centre rezidenţiale pentru persoane vârstnice, copii şi persoane cu dizabilităţi din judeţul Iaşi au fost sancţionate cu amenzi de 8.000 de lei, respectiv 10.000 de lei, de către echipele de control ale Prefecturii.

Cele mai mari nereguli au fost găsite la Centrul de zi "Ion Holban" pentru copii cu nevoi speciale, care a rămas fără licență la începutul acestei luni, din cauza unor condiții neîndeplinite. Prefectul spune că cei de la Direcția Generală de Asistență Socială, din subordinea Consiliului Județean, au spus că se derulează un proiect pentru construirea unor locuințe familiale, dar acesta nu este un motiv – susține prefectul Cojocaru – pentru că nu se știe când vor fi gata.

DGASPC ar fi trebuit să pună în aplicare un plan de urgență pentru relocarea celor 62 de copii aflați în centrul respectiv, a adăugat reprezentantul guvernului la Iași.

În total, comisiile mixte organizate prin ordin al prefectului judeţului Iaşi au verificat zece centre rezidenţiale pentru persoane vârstnice, copii şi persoane cu dizabilităţi, iar în urma controalelor au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale în valoare de 18.000 lei şi 45 de avertismente.

Nici un centru nu a fost închis şi nici nu s-a dispus suspendarea activităţii.

 

Comentarii