VIDEO-FOTO: Cîţu a vărsat tolba cu promisiuni la Iaşi. Să-l credem?

sâmbătă, 11 septembrie 2021, 01:50
5 MIN
 VIDEO-FOTO: Cîţu a vărsat tolba cu promisiuni la Iaşi. Să-l credem?

În ciuda promisiunilor generale, întărite de cei cu care era înconjurat, premierul s-a ferit totuşi să îşi ia vreun angajament ferm în privinţa autostrăzii A8. S-a pomenit însă despre susţinerea financiară pentru Parcul Industrial Leţcani, Institutul de Boli Cardiovasculare Miroslava, centura uşoară, care va degreva traficul din Bucium, dar şi Sala Polivalentă din Moara de Vânt. Vizita delegaţiei premierului, care a participat la un eveniment de partid, a avut parte şi de proteste. Ieşenii, protestatari sau nu, au însă motive de îndoială: ce se va alege din aceste promisiuni dacă Cîţu pierde alegerile din PNL?

Prezent la Iaşi ieri ca să susţină programul „România liberală” în faţa liberalilor ieşeni în perspectiva alegerilor pentru preşedinţia PNL, premierul Florin Cîţu a spus că „după 25 septembrie veţi vedea un partid unit”. El a adăugat că „urmează o perioadă cu provocări pentru români şi trebuie să găsim soluţii pentru ei”.

Primul ministru a recunoscut că e o creştere mare de preţuri „în special la produse nealimentare”. „La produsele alimentare avem o creştere medie de 3 la sută, dar am încredere că BNR va găsi soluţia pentru a tempera dinamica inflaţia”, a spus premierul, insistând pe de altă parte pe o creştere consistentă a investiţiilor nete în economie faţă de anul trecut, „cu 10 la sută în primul trimestru, respectiv cu 12 la sută în trimestrul al doilea”.

Cum vor trece românii iarna

În ceea ce priveşte scumpirea energiei, Florin Cîţu a spus că este luată în calcul „compensarea unei părţi importante din facturi”. El a adăugat că plafonarea preţurilor e mai complicat de făcut într-o economie liberală. „În Uniunea Europeană nu cred că poţi să faci aşa ceva, dar ne vom uita la toate soluţiile pentru a ne asigura că în această iarnă românii nu vor avea de suferit de pe urma acestor facturi”, a mai spus Cîţu. După plecarea miniştrilor USR PLUS din guvern, premierul a spus că structura executivului este aceeaşi şi că nu vor fi numiri pe posturile de secretari de stat, de prefecţi şi subprefecţi rămase vacante. În ceea ce îl priveşte, „am spus că nu vom face alianţă de guvernare cu PSD”, dar vede că „USR are o alianţă pe faţă cu AUR”. El le-a cerut membrilor USR „să se dezică de acţiunile liderilor lor”. Cîţu a făcut trimitere directă la episodul îmbrâncelilor dintre vicepreşedintele liberal al Camerei Deputaţilor, care a confiscat microfonul alaltăieri împiedicând procedura moţiunii de cenzură, şi parlamentari AUR, la care liderii USR PLUS „au asistat impasibili”.

Angajamentele spuse cu jumătate de gură au fost întărite de şeful PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru. “Vizita premierului este o reconfirmare că proiectele Iaşului şi ale Moldovei au susţinere la Bucureşti. Parcul Industrial de la Leţcani, care deja a primit finanţare, Institutul de Boli Cardiovasculare de la Miroslava, centura uşoară a oraşului care va degreva traficul din Bucium, Sala Polivalentă de la Moara de Vânt sau autostrăzile A7 şi A8 sunt câteva dintre marile proiecte care vor primi sprijin de la Guvern”, a întărit acesta. Însoţit de preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, de fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru, şi de liderul PNL Iaşi, Alexandru Muraru, Florin Cîţu s-a adresat liberalilor ieşeni. Au fost prezenţi, de asemenea, preşedintele CJ Iaşi şi primarul municipiului. Sosirea premierului nu a fost lipsită de incidente. Un grup de protestatari l-au huiduit şi i-au strigat „Trădătorule!” şi „Ruşine!” înainte să ajungă la întâlnirea cu presa şi, apoi, cu liberalii ieşeni. În sală, Nelu Tătaru a îndemnat la „încă un efort” din partea guvernului şi pentru sprijinul guvernului, pentru că „2022 va fi tot un an de pandemie, iar 2023 va fi un an de ieşire din pandemie”.

Flutur i-a băgat lui Cîţu autostrăzile în faţă. Premierul nu a pomenit de ele

„Am contribuit la breaking news-uri toată vara”, a constatat Gheorghe Flutur prelungirea competiţiei în partid trei luni, în loc de una singură. El a adus în discuţie „problema A8”, unde se reia studiu de fezabilitate a n-a oară, „că doar amăgim cu capetele de autostradă”. „Eu vă spun: cu lanţurile mă leg şi pentru A8, şi pentru A7. Dacă noi nu vom lupta pragmatic pentru autostrăzi, nu vom putem vorbi de altceva”, a spus el. Flutur a contestat suma mică preconizată să fie alocată Moldovei, de 2,7 miliarde de euro (pentru A7 şi cele două capete ale A8), arătând spre cele 80 de miliarde destinate României în noul exerciţiu financiar european. „De la mine au plecat 150 de mii de suceveni în străinătate; de aici, cam tot atâţia oameni. Cum credeţi că-i putem întoarce fără investiţii în infrastructura de autostrăzi?”, a mai spus el. Legătura cu Occidentul trebuie să o facem în mandatul nostru, a conchis preşedintele CJ Suceava, pledând pentru unitate în Moldova, dar şi pentru sprijinul actualului premier pentru proiectele autostrăzilor.

În final, în prezentarea moţiunii sale „România liberală”, premierul a explicat menirea Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, însă fără să dea detalii punctuale. „Nu este un program copiat de la PSD, pentru că nu avem acolo săli de sport şi alte prostii. Nu. Avem lucruri foarte clare, lucruri de bază, esenţiale pentru oameni care trăiesc în secolul XXI: apă, canalizare, asfalt şi gaze”, a spus el, adăugând la acestea „România Educată”. Un vot formal din partea celor prezenţi au creditat moţiunea sa cu o largă majoritate. Rămâne însă de văzut câţi îl vor şi vota la Congres. 

 

 

Comentarii