VIDEO Imaginile dezastrului de la Bârlad, unde au ars opt case

marți, 11 mai 2021, 09:58
2 MIN
 VIDEO Imaginile dezastrului de la Bârlad, unde au ars opt case

Pe stradă Crangului din municipiul Bârlad, oamenii ale căror case au fost înghițite de incendiul extrem de violent, își caută printre tăciuni și ruine puținul care le-a mai rămas. O oală arsă pe jumătate, câteva bucăți de fier de la obiectele care până mai ieri le făcea gospodăria mai frumoasă, niște pereți care stau să cadă…. 

De printre mormanele cu cenușă și funingine se aude câte un murmur înecat în plâns. „Doamne, uite, Doamne, ce a mai rămas din tot”, plânge o femeie. „Ce ne facem noi de acum?”, strigă altcineva, care trage după sine o bucată de tablă arsă. Cele opt familii sunt la limita disperării. Nimic din munca lor de o viață nu a mai rămas. Autoritățile locale spun că le vor ajută. Mai multe asociații au inițiat campanii de strângere de fonduri pentru a ajuta oamenii greu încercați de focul nimicitor. Episcopia Hușilor a inițiat o colectă și a făcut apel la solidaritate cu acești oameni, greu loviți de soartă. Însă drama prin care trec cei 18 oameni, care acum nu mai au decât hainele de pe ei și niște resturi arse, nici nu poate fi descrisă în cuvinte!

Imagininea de la fața locului este înfiorătoare! Vecinii care au scăpat ca prin urechile acului de focul ce părea că are de gând să înghită ieri un cartier întreg, oftează și își tot fac semnul crucii, parcă nevenindu-le să creadă că locuințele lor au rămas în picioare. Pentru că ei au scăpat cu casele nevătămate, au sărit astăzi să ajute pe cele 8 familii să își mai strângă din cenușă ce obiecte mai pot fi recuperate.

Familiile, ale căror case sunt acum scrum, sunt la limita disperării. Nimic din munca lor de o viață nu a mai rămas. Cea mai disperată este familia Buzamăt, de la care a pornit focul. Bătrâni și bolnavi, cu pensii modeste, acum nu mai au puterea să o ia de la capăt. Și nu-și pot privi în ochi vecinii rămași pe drumuri din cauza unei neglijențe a lor, după ce au avut o masă de pomenire, uitând lumânările aprinse în magazia unde fusese întinsă masa.

Mai mult, pe vremeanoua

Comentarii