Vinovații pentru 10 August trebuie să răspundă!

miercuri, 18 decembrie 2019, 02:50
2 MIN
 Vinovații pentru 10 August trebuie să răspundă!

„Regizori“! Acesta este termenul pe care l-a folosit ministrul liberal de Interne în legătură cu decidenții zilei de 10 august 2018, la protestul Diasporei. 10 August a fost momentul în care dictatura forței a fost impusă asupra vocilor libertății, când s-a încercat scoaterea democrației din piață prin violență. Gaze lacrimogene, tunuri cu apă, zeci de protestatari agresați fizic la ordinele unor indivizi fără nici un respect pentru această țară.

Sunt nume pe care nu le putem uita: Liviu Dragnea, cel care lansa teorii conspiraționiste privind finanțarea protestelor și protestatari cu pregătire paramilitară. Carmen Dan, ministru de Interne, cea care a controlat Jandarmeria;  Viorica Dăncilă, la acel moment premier de paie; Cătălin Sindile, Sebastian Cucoș și Laurențiu Cazan, cei care au coordonat acțiunile jandarmilor. Fără remușcare, fără îndoieli, au înscenat un spectacol al violenței ca armă a statului împotriva cetățenilor.

Astăzi, raportul privind „evenimentele“ din 10 August a fost desecretizat de către guvernul liberal. Mai departe este rolul Justiției să își facă datoria! Însă, un lucru e cert: PNL nu va tolera sub nici o formă ascunderea gunoiului sub preș!

Este vorba despre refacerea demnității românilor, dar şi a unor instituții fundamentale. Nu contează cine sunt vinovați de încălcarea legii, a demnității, ei vor da seamă în fața organelor abilitate. Iar astfel de episoade împotriva liberei exprimări, împotriva vocilor celorlalți, împotriva democrației nu trebuie să se mai întâmple! Într-o societate democratică, într-un stat de drept, orice opinie democratică are dreptul de a fi auzită.

10 August a mai reprezentat un lucru. Unul bun, în circumstanțe foarte proaste: a fost hârtia de turnesol care a arătat că România și-a activat societatea civilă. Victimele colective din Piață sunt simbolul pentru violența pe care toți cetățenii au suferit-o, pe care a suferit-o democrația în România. Din acel moment, războiul a fost pierdut pentru PSD, un partid care s-a obișnuit să pună pumnul în gura populației încă din timpurile lui Iliescu. Acum cetățenii știu ce vor: stat de drept, cale europeană şi condamnarea complicilor vinovați din Decembrie 1989 şi din 10 August 2018.

 

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

Deputat PNL

Comentarii