Vor fi refăcute 16 peroane. CTP susţine că nu e din cauza noilor tramvaie

vineri, 06 august 2021, 01:59
2 MIN
 Vor fi refăcute 16 peroane. CTP susţine că nu e din cauza noilor tramvaie

Compania de Transport Public (CTP) reface 16 peroane din câteva zone ale oraşului. CTP şi Citadin au demarat ieri lucrările în Piaţa Unirii, unde peroanele au fost supralărgite în urmă cu câţiva ani, în urma unor sesizări privind accesul dificil la mijloacele de transport. Potrivit oficialilor companiei, lucrări vor mai fi efectuate în Canta, Alexandru cel Bun şi Dacia. În acest caz, este vorba despre peroane realizate în special în perioada 2004 – 2008.

Modificările sunt realizate şi în contextul primelor livrări de tramvaie noi la Iaşi: acestea ar urma să intre în circulaţie în a doua parte a lunii august, după ce vor fi îndeplinite toate formalităţile. Chiar dacă vor fi aduse modificări şi la peroane din Dacia sau ACB, tramvaiele noi nu vor circula prin aceste zone: prin caietul de sarcini întocmit la data licitaţiei (2019), pentru vehiculele PESA au fost stabilite traseele 1, 3, 7, 8 şi 13. În schimb, alte peste 80 de peroane din oraş nu vor fi afectate.

Consilierul local Bogdan Balanişcu (PSD) a criticat ieri compania de transport şi a susţinut că „tramvaiele de zeci de milioane de euro nu încap pe toate liniile din oraş“. În schimb, oficialii CTP spun că adaptarea peroanelor este una normală şi nu afectează ieşirea la stradă a tramvaielor PESA: două astfel de vehicule au ajuns zilele trecute la Iaşi, iar alte 14 sunt aşteptate până la sfârşitul anului. În acelaşi timp, producătorul Bozankaya va începe livrările în următoarea lună, din Turcia urmând să ajungă tot 16 vehicule.

„În timpul în care noile tramvaie PESA, intrate în Depoul CTP Iaşi luni, 2 august 2021, se vor afla în procesul de pregătire pentru a putea ieşi la stradă, CTP Iaşi SA şi Citadin SA au demarat lucrări de modernizare şi adaptare a unor peroane vechi, care nu îndeplinesc condiţiile de utilizare optimă de către persoanele cu dizabilităţi ori cele cu mobilitate redusă. Din peste 100 de peroane de tramvai din Municipiul Iaşi, doar 16 necesită ajustare din punct de vedere al înălţimii şi al lăţimii. Dintre aceste peroane nu fac parte cele deja modernizate cu fonduri europene“, se arată într-un comunicat al CTP.

Potrivit sursei citate, lucrările vor dura două săptămâni. În această perioadă, vor fi făcute procedurile pentru punerea în circulaţie a tramvaielor PESA, printre altele fiind vorba despre instruirea vatmani­lor şi a personalului de întreţine­re, obţinerea certificatului de omologare sau înmatricularea vehiculelor.

Comentarii