Vreți să luați un autobuz electric? Le găsiți în fața Palatului Culturii

sâmbătă, 17 septembrie 2022, 09:58
2 MIN
 Vreți să luați un autobuz electric? Le găsiți în fața Palatului Culturii

Astăzi puteți doar să le vizitați.Iată când vor intra în exploatare și pe ce trasee

Primăria Municipiului Iași și Compania de Transport Public Iași invită ieșenii la prezentarea primelor autobuze electrice Solaris Urbino 12, recent sosite în oraș. Trei noi asemenea autovehicule cu propulsie electrică pot fi văzute astăzi, sâmbătă, 17 septembrie, între 9:00 – 17:00, în Piața Palatului Culturii. La fel ca 16 dintre tramvaiele intrate de anul trecut în trafic, autobuzele sunt produse în Polonia. 

Contractul cu compania poloneză Solaris Bus & Coach a fost semnat pe 15 aprilie 2021, ieșenii urmând să beneficieze de 20 de autobuze electrice. Vor fi 6 stații de încărcare rapidă și 20 de stații de încărcare lentă. Valoarea totală a proiectului este de 66,75 milioane de lei, cu finanțare prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 -2020, Axa prioritară 4 – „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”.
Autobuzele vor ieși pe trasee peste aproximativ o lună, timp în care trebuie parcurse câteva etape: înscrierea la Registrul Auto Român, înmatricularea, instruirea personalului de mentenanță și a conducătorilor auto, probe în traseu, probe de încărcare etc. 
Autobuzele Solaris Urbino Electric nE12 furnizate Iașului sunt de tip solo (nearticulate), cu planșeu jos (podea integral coborâtă), facilități pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă, echipate tehnic pentru operarea în relief predominant deluros, cu aer condiționat, sisteme de monitorizare, faruri și iluminat LED. 
Autobuzele au lungimea de 12 metri, lățimea de 2,55 metri și înălțimea de 3,3 metri, viteza maximă de 70 km/h, o autonomie de minim 66 de kilometri și capacitatea de 82 de pasageri, din care 30 pe scaune și 52 în picioare.
Primăria și CTP au stabilit deja că autobuzele electrice vor deservi rutele 28 (10 autobuze), Rond Dacia – Piața Alexandru cel Bun – str. Pantelimon Halipa – Podu-Roș – Târgu Cucu – Bd. Independenței – Bd. Carol I – Rond Triumf și retur, și 36 (10 autobuze): Rond Dacia – Gară – Piața Unirii / Piața Mihai Eminescu – Copou – Breazu și retur.

Comentarii