Zece pe zi – Campania de vaccinare cu doza 4, un dezastru la Iaşi: doar 215 doze administrate în 20 zile

joi, 02 iunie 2022, 22:40
2 MIN
 Zece pe zi – Campania de vaccinare cu doza 4, un dezastru la Iaşi: doar 215 doze administrate în 20 zile

Numărul ieşenilor care s-au vaccinat cu doza patru a vaccinului anti-COVID de la jumătatea lunii mai şi până în momentul de faţă este unul extrem de mic. Doza patru a început să fie administrată la nivelul întregii ţări de pe data de 16 mai. 

Conform datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, doar 215 persoane s-au imunizat în această perioadă în cabinetele medicilor de familie din Iaşi şi cu această doză, numărul fiind foarte mic comparativ cu cel înregistrat în cazul celorlalte doze. Spre exemplu, pe 1 iunie nicio persoană nu s-a vaccinat cu doza patru, în schimb patru persoane s-au vaccinat cu doza a doua şi trei persoane cu doza a treia. Însă scăderea numărului de persoane care se imunizează împotriva COVID este una constantă odată cu renunţarea la restricţii şi la măsurile de protecţie. Comparativ, de pe 28 septembrie şi până pe 6 octombrie 2021, în prima săptămână de când a început administrarea dozei a treia, doza „booster”, s-au imunizat 10.343 de ieşeni. Medicii de familie din Iaşi au precizat încă de la început că numărul de pacienţi dornici să se imunizeze şi cu doza patru este unul foarte mic, spunând că subiectul vaccinării nu mai prezintă interes pentru pacienţi, fiind nevoie de o muncă şi mai mare de convingere.

Recomandarea de a se imuniza cu doza patru este pentru persoanele vârstnice, de peste 60 de ani, însă specialiştii spun că este nevoie ca recomandarea să se extindă şi pentru bolnavii cronici, în special cei „imunocompromişi”, care au un risc mai mare de dezvoltare a complicaţiilor în urma infectării. În ultimele două zile, în Iaşi au fost confirmate doar 21 de noi cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2. În spitalele din oraş sunt ocupate 20 de paturi cu pacienţi depistaţi cu COVID, dintre care doi se află în stare gravă în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecţioase. 

Comentarii