Zeci de angajaţi ai Primăriei, intrați pe ușa din dos fără concurs, trimiși de unde au venit

marți, 14 ianuarie 2020, 02:59
3 MIN
 Zeci de angajaţi ai Primăriei, intrați pe ușa din dos fără concurs, trimiși de unde au venit

Dacă Prefectura şi Consiliul Judeţean nu au fost afectate de prevederile primei ordonanţe de urgenţă emisă de Guvernul Orban în 2020, Primăria Iaşi a avut un pic de bătaie de cap cu încetarea contractelor angajaţilor detaşaţi în departamentele sale. 

OUG nr. 1/2020 prevede că, „începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă (9 ianuarie, data publicării în Monitorul Oficial, n.r.), ocuparea prin detaşare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice (…), indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, se poate realiza numai cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice“. Detaşările care nu respectă noile condiţii „încetează de drept“, mai precizează documentul, care menţionează şi câteva excepţii: MAE şi instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
La Primăria Iaşi erau în această situaţie câteva zeci de persoane. „Cele pe care le-am preluat pentru coordonarea unor proiecte europene sunt acum consilieri personali ai primarului. Dar cele mai multe persoane detaşate aveau studii medii şi lucrau, cele mai multe, în bazele de agrement. S-au întors la locurile lor de muncă de la Salubris şi de la celelalte societăţi din subordinea noastră“, ne-a explicat primarul Mihai Chirica. „Pe măsură ce reluăm activităţile la ieşirea din sezonul rece, vom vedea dacă şi de câţi oameni vom mai avea nevoie“, a adăugat edilul. 
 
Mihai Chirica a spus că totul „a fost cam din scurt: trebuia să existe o perioadă rezonabilă, pentru că au fost de predat gestiuni“. Contractele de detaşare au încetat încă de vineri, aşa cum impunea ordonanţa. 
 
Pentru suplinirea birourilor afectate serios de retragerea personalului detaşat, s-a recurs inclusiv la rechemarea din concediul de creştere a copilului. 
„Acum facem o analiză foarte atentă şi posturile importante le vom scoate la concurs“, a precizat primarul. El a remarcat însă că, acolo unde erau muncitori cu sarcini doar de întreţinere, ordonanţa putea să prevadă o excepţie. La fel, ar fi fost util un termen rezonabil pentru transferul de activităţi de la cei care au intrat sub incidenţa OUG către cei rămaşi.
 
Văzute dinafară, aceste detaşări pe posturile vacante păreau soluţia ideală, facilă, de intrare pe uşa din dos, dar legal, într-un sistem în care regula este concursul. Mai mult, cei care veneau din privat beneficiau de drepturile cele mai favorabile, adică, dacă veniturile erau mai mari la jobul de pe care plecau, atunci acestea erau şi veniturile încasate pe perioada detaşării, doar că de la stat (Codul Muncii, art. 47). Legea salarizării (153/2017) menţionează necesitatea organizării de concursuri tocmai pentru eliminarea unor asemenea discriminări între posturi similare. 
 
Am solicitat precizări privind numărul detaşărilor din mediul privat, inclusiv societăţi comerciale şi ong-uri, la Primăriile Paşcani, Tg. Frumos şi Hârlău. Până aseară, la închiderea ediţiei, n-am primit detaliile solicitate.

Comentarii