Zilele Recoltei – Surprize pentru ieşeni în Copou, în curtea Universităţii de Ştiinţele Vieţii: cârnaţi de păstrăvi sau pâine cu afine FOTO

luni, 10 octombrie 2022, 01:50
3 MIN
 Zilele Recoltei – Surprize pentru ieşeni în Copou, în curtea Universităţii de Ştiinţele Vieţii: cârnaţi de păstrăvi sau pâine cu afine FOTO

Mii de ieşeni s-au strâns în acest weekend la festivalul Zilelor Recoltei, organizat de către Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad”. Pe stadionul de rugby din complexul sportiv al instituţiei de învăţământ superior s-au strâns laolaltă 50 de corturi ale producătorilor regionali din Moldova, mari şi mici, cu produse din colecţia de toamnă. Nu a fost vorba doar despre produse tradiţionale, de la brânzeturi făcute de micii producători, la preparate de carne ale celor mai vizibili, cu reţele de zeci de magazine. 

Zilele Recoltei au adus la Iaşi tot felul de producători cu produse inedite: oamenii se strângeau şirag pentru a degusta sortimente de telemea untoasă, mai groasă decât orice brânză închegată, sau de cărnuri afumate procesată din animale domestice sau sălbatice. Erau tarabe care vindeau tot felul de sortimente de miere, în combinaţie cu cătina sau alte produse naturale, dar şi cu un aspect mai interesant: cum ar fi mierea cu cacao, mai puţin lichidă şi de un maro închis, ca scoarţa de copac.

Pâine colorată, cu spanac, curcuma, sfeclă sau afine

Cea mai lungă coadă de curioşi era permanent la un chioşc unde un producător regional avea sortimente de păstrăv: marinat, sub formă de zacuscă, la borcan, dar chiar şi cârnaţi făcuţi din păstrăv, cu preţuri pe măsura curiozităţii, de peste 50 de lei kilogramul. Cei mai bucuroşi au fost copiii ieşenilor, care mergeau în zonele destinate lor de unde se întorceau cu dovlecei de toamnă coloraţi de către ei, cu tot felul de frunze şi legume sezoniere, pictaţi pe faţă şi cu zâmbetul pe buze. În centrul stadionului erau chioşcurile unde universitatea punea la dispoziţie produsele realizate în regie proprie, de către studenţi şi profesori, în mostre gratuite: de la brânzeturi, la carne, la două sortimente de must, cât şi struguri. Dar cel mai mult zăboveau cei mici la standurile cu pâine colorată.

Studenţii USV Iaşi împărţeau mostre de pâine creată cu tot felul de condimente sau alte fructe şi legume: cea roşie era făcută în combinaţie cu sfecla de zahăr, pâinea galbenă avea curcuma, în cea mov puteai să simţi aroma de afine, iar pâinea verde avea spanac. Conform organizatorilor, în cele două zile s-au strâns la Iaşi 50 de producători importanţi de legume, fructe, preparate alimentare tradiţionale, dar şi crame celebre, care şi-au adus cele mai cunoscute şi apreciate produse pentru „o veritabilă sărbătoare a toamnei”.

„Foarte mulţi dintre producători sunt absolvenţii noştri”

Inclusiv producătorii au fost surprinşi de succesul avut şi de vânzările din prima zi: au fost nevoiţi să mai facă un drum să îşi completeze stocurile şi pentru duminică. „În primul rând ne uităm la ce ne-am propus: să facem o manifestare pentru comunitate şi asta a fost acţiunea noastră: dedicată comunităţii, să aducem mai aproape consumatorii de producători. Producători care sunt în marea lor majoritate absolvenţi sau studenţi ai universităţii noastre la diverse forme de învăţământ. Am avut surpriza să constat că foarte mulţi dintre producători sunt absolvenţi ai universităţii noastre care au un business în domeniu: este pur şi simplu plăcut să reîntâlneşti studenţii ca oameni care-şi conduc propria afacere şi ştiu bine ce au de făcut. Îţi dă o satisfacţie deosebită”, a declarat prof.dr. Gerard Jităreanu, rectorul USV Iaşi. Acesta a spus că o analiză făcută la cald arată că oamenii au reacţionat foarte bine la eveniment, au fost încântaţi să se întâlnească cu un producător şi să înţeleagă care este diferenţa între produsele de calitate mai scumpe, şi cele pentru comerţul general, mai ieftine.

Rectorul a mai adăugat că aceasta este doar prima ediţie a Zilelor Recoltei, dar că îşi doresc să facă pe tot parcursul anului mai multe ediţii ale întâlnirilor dintre producători şi consumatori (târguri de primăvară sau de vară), cu produse specifice. Vor fi manifestări tematice, dedicate, spre exemplu, doar vinurilor sau doar produselor procesate din carne. 

Mai multe imagini în GALERIE FOTO

CITEȘTE ȘI: VIDEO/FOTO Ziua Recoltei USV, cel mai sofisticat târg agricol de pană acum la Iași

Comentarii