Ziua Naţională va avea azi 20 minute

Atât este alocat festivităţii oficiale, în contextul pandemiei n publicul nu este încurajat să participe.

marți, 01 decembrie 2020, 02:50
2 MIN
 Ziua Naţională va avea azi 20 minute

Autorităţile locale şi judeţene vor marca ziua de 1 Decembrie printr-o scurtă manifestare, care va avea loc în faţa Statuii Regelui Ferdinand I, amplasată în faţa sediului Primăriei. 

În premieră, la ceremonialul depunerii de coroane, întreaga administraţie ieşeană (Primăria, Consiliul Judeţean şi Instituţia Prefectului) va depune o singură coroană de flori. Evenimentul este programat să dureze mai puţin de 30 minute, iar numărul de invitaţi va fi limitat: la manifestare vor participa liderii administrativi ai Iaşului, reprezentanţi ai garnizoanei, ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi manageri de unităţi spitaliceşti. Autorităţile locale nu încurajează participarea publicului larg la eveniment, în condiţiile pandemiei Covid-19.

De asemenea, nici parlamentari sau alţi politicieni nu vor participa. Spre comparaţie cu anii trecuţi, autorităţile nu vor mai organiza masa cu mâncăruri tradiţionale şi nici nu este programată o paradă militară. Potrivit purtătorului de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Ovidiu Mihăiuc, manifestarea va cuprinde intonarea imnului naţional de către fanfara garnizoanei, un scurt ceremonial religios şi depuneri de coroane.

Faţă de anii precedenţi, nu vor avea loc discursuri ale oficialităţilor, şi, de asemenea, se vor depune doar două coroane de flori: una din partea întregii administraţiei ieşene şi cealaltă din partea garnizoanei. În cadrul manifestării, se vor acorda şi distincţii către managerii de spitale, în contextul efortului depus de personalul angajat din sistemul sanitar în lupta pentru combaterea răspândirii bolii infecţioase Covid-19. „Evenimentul va începe la ora 12 şi va fi o ceremonie simplă. Întreaga manifestare va ţine în jur de maximum 20 de minute”, a declarat purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului. În seara zilei, vor mai avea loc două momente: arborarea Drapelului Naţional pe turnul central al Palatului Culturii şi aprinderea sistemul de iluminat festiv. În ceea ce priveşte ultimul eveniment, Primăria nu a anunţat o manifestare similară cu anii trecuţi, în ideea de a nu favoriza o supraaglomerare a zonei centrale a Iaşului. 

 

 

Comentarii