Procurorul Badaru are vila mai mare decit sediul Parchetului

marți, 13 martie 2001, 00:00
4 MIN
 Procurorul Badaru are vila mai mare decit sediul Parchetului

Sediul Parchetului Iasi a fost si ieri inchis pentru ziaristi, astfel incit opinia publica nu poate afla nici astazi amanunte despre activitatea procurorilor ieseni. Cotidianul nostru a incercat sa afle citeva informatii despre dosarele solutionate de Parchetul de pe linga Curtea de Apel Iasi. Cum acestea ne-au fost refuzate, sub pretextul secretului de serviciu, am continuat sa stringem informatii despre activitatea "la vedere" a procurorilor ieseni. Din fericire pentru ziaristi, nu este greu sa stringi asemenea informatii.
Astfel, la vreo jumatate de kilometru dupa Hanul "Trei Sarmale", cum te duci spre Vaslui, privirea iti este atrasa de o cladire cam de aceeasi dimensiune cu cea a Parchetului. Este vila pe care tocmai si-a terminat-o cunoscutul procuror Dan Badarau, fost sef al Parchetului de pe linga Tribunalul Iasi, astazi procuror la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Iasi.
De altfel, termenul "vila" este impropriu pentru aceasta cladire, imobilul semanind mai degraba cu un bloc. Gard in gard cu fosta vila de protocol a lui Nicolae Ceausescu, domeniul familiei Badarau eclipseaza toate casele din jur. Peste gardul de beton si fier se vede doar timplaria metalica, geamurile termopan, varul lavabil si marmura, iar acoperisul din tigla rosie pune capac unei cladiri desprinse parca din filmele turnate in Beverly Hills.
In curte, un tinar trebaluia de zor la amenajarea spatiului verde. Strada pe care se afla casa este strajuita de o ghereta in care ne asteptam sa gasim un paznic, insa era goala.
Dar cum se poate ridica o asemenea constructie dintr-un salariu de bugetar? "Sotia mea a contribuit in cea mai mare masura la ridicarea casei. De altfel, in acte este pe numele ei si al fiicei noastre, Daniela", afirma Dan Badarau. Stela Badarau, sotia procurorului, este un cunoscut notar, care cistiga miliarde de lei pe an. "Numai impozitul pe care l-a platit la stat pe anul trecut este de vreo 800 de milioane de lei. In casa am bagat pina acum cam un miliard si jumatate in cinci ani, de cind am inceput constructia. Nu este cine stie ce, are un living mare la parter si patru camere la etaj", a adaugat procurorul Badarau.
Sub titlul "Imperiul familiei Badarau", "Monitorul" a publicat in 1995 detalii despre ancheta facuta atunci ca urmare a unui memoriu ajuns la Parchetul General, memoriu ce facea referire la proprietatile familiei in cauza.
Conform acelui memoriu, nu mai putin de opt apartamente situate in zonele rezidentiale din Iasi erau date drept proprietati ale membrilor familiei. In plus, potrivit memoriului, trei firme contribuiau in acea vreme la bunastarea familiei Badarau. Despre ancheta desfasurata atunci de o comisie a Parchetului General nu se mai stie nimic.
Doi ani mai tirziu, "Monitorul" a publicat un articol in care se arata ca, in 1997, notarul Stela Badarau, sotia lui Dan Badarau, a avut venituri de aproximativ 1,3 miliarde lei, ceea ce reprezenta pe atunci 170.000 de dolari americani. Cu un astfel de cistig anual, Stela Badarau se apropie sensibil de venitul presedintelui american George W. Bush, care este de 200.000$. Munca presedintelui Ion Iliescu, care are un venit anual de circa 8.500 de dolari, este, prin comparatie, de 17 ori mai putin recompensata decit cea a unui notar.
Si afacerile cu tigari ale sotului fiicei procurorului Badarau, Andrei Panaitescu, au fost intens mediatizate, de-a lungul timpului, de ziarul nostru. Mecanismul de lucru, simplu si eficient, aducea sute de milioane de lei in citeva zile. Cu putin timp inaintea scumpirii tigarilor produse de Fabrica de Tigarete Iasi, firma lui Panaitescu achizitiona mii de baxuri de Carpati si Snagov, iar apoi le revindea cu profitul aferent. Un dosar instrumentat de Politie si predat Parchetului, in care fosta conducere a fabricii se facea vinovata, conform cercetarilor Politiei, de folosirea ilegala a fondurilor de protocol, a ajuns la un moment dat pe biroul lui Dan Badarau, pe atunci prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunal. S-a ajuns insa la concluzia ca probele din dosar nu sint concludente. La putin timp, dosarul a fost clasat, Parchetul dispunind neinceperea urmaririi penale deoarece "nu se intrunesc elementele unei infractiuni".
Constructia este de un prost-gust desavirsit, este de parere arhitectul Nicolae Verniceanu
Casa lui Badarau este o caricatura, este de parere arhitectul iesean Nicolae Verniceanu. "Aceasta constructie nici nu poate fi numita ?vila?. In mod cert, ea nu a fost construita de un arhitect. Este functionala, probabil, dar nu are nimic dintr-o casa locuita de o familie. Nu are nici o valoare arhitecturala. Are, mai degraba, aspectul unei institutii publice, a unui camin sau orice altceva, dar nu al unei case", a spus Verniceanu la vederea fotografiilor vilei procurorului Badarau. Ceea ce, in conceptia proprietarului, ar fi trebuit sa fie o constructie impozanta, nu reprezinta pentru arhitectul Verniceanu decit un prost-gust desavirsit. "Deschiderile sint inguste, mici, cind in arhitectura moderna se cauta exact contrariul: spatiu, luminozitate, deschidere. Ferestre ?impuscate? in zid, un balcon agatat deasupra unei structuri asimetrice, o casa a scarilor care nici nu ar fi trebuit sa iasa in afara, toate astea creeaza o impresie de disconfort. Cladirii ii lipseste intimitatea unei locuinte familiale, iar zidurile albe, de spital, nu fac decit sa accentueze aceasta impresie. Constructia pare, mai degraba, renovarea unei cladiri de dinainte de razboi", a apreciat Verniceanu. (Radu BURLACU,A.Z.)

Comentarii