Personajul principal al romanului, denuntat la Parchet chiar de autor

duminică, 15 martie 2009, 20:22
5 MIN
 Personajul principal al romanului, denuntat la Parchet chiar de autor
Personajul principal, Nina Grigoras Vicol(stinga), alaturi de autoare, Valeria Certazeanu Zorila

Scriitoarea a depus plingere la Parchet atit impotriva personajului principal, cit si a editurii. 

O scriitoare din Tirgu Jiu a declarat razboi unei femei de 81 de ani din Iasi, personajul principal al ultimei sale carti. Valeria Certazeanu Zorila spune ca personajul ei, Nina Grigoras Vicol, s-a semnat drept coautor pe cartea scrisa de ea, avind complicitatea directorului editurii.

Acuzata sustine insa ca volumul a fost realizat pe baza manuscriselor sale, iar numele ei pe coperta era firesc. Valeria Certazeanu este in prezent in litigiu cu personajul si editorul. Valentin Mihai Bohateret, directorul Fundatiei Academice pentru progres rural "Terra Nostra", editorul cartii, spune ca el este o victima a neintelegerii dintre cele doua femei, devenite din prietene dusmance pe viata si pe moarte.

S-au intilnit la bai

Valeria Certazeanu Zorila si Nina Gigoras Vicol, in virsta de 56, respectiv 81 de ani, s-au cunoscut intimplator in urma cu aproape sase ani, intr-o vacanta la Singeorz-Bai. "Eu stateam pe o banca si scriam si ea a venit la mine si a inceput sa-mi povesteasca despre ea. Vazind ca scriu, mi-a luat numarul de telefon si apoi a inceput sa ma sune, sa-mi trimita scrisori. Eu scriu in general despre oameni, in context istoric. Mi-a cerut astfel sa o plasez intr-un volum ca personaj principal, ea fiind refugiata din Basarabia de la 14 ani. Era foarte bolnava si in virsta si am indragit-o, am tinut foarte mult la ea. Am vrut sa-i fac o bucurie inainte de moarte", a declarat Valeria Certazeanu.

Cele doua cunostinte au devenit asadar prietene si, ulterior, colaboratoare. "Intre noi nu a fost nici un contract. Dar ea mi-a spus ca, daca o transform in subiectul principal, un prieten de-al ei, Valentin Mihai Bohateret, director al unei edituri, ma va ajuta sa-mi public cartea gratis in 1.000 de exemplare. Eu nu am o situatie materiala foarte buna, asa ca am acceptat", a declarat Valeria Certazeanu. Scriitoarea sustine ca atunci avea pe masa de lucru trei capitole: "Tragicul anilor 1940", "Revolutia din 1989. Intrarea in Uniunea Europeana" si "Mrs Lazara" care aveau sa fie ulterior publicate intr-un singur volum.

"Nina Vicol mi-a trimis date despre ea, scrisori, a devenit personajul principal, care aparea in toate cele trei capitole. Mi-a povestit foarte multe lucruri despre ea, chiar si aventurile sexuale cu sotul ei. Am selectat insa doar citeva dintre ele, nu puteam sa fac din personajul principal o aventuriera", sustine Valeria Certazeanu.

Relatia de prietenie si colaborarea dintre cele doua femei a continuat pina in vara anului 2005, cind Valeria Certazeanu a terminat de scris cartea. "Am venit atunci in Iasi. Ea m-a asteptat in gara si apoi am mers la ea acasa. M-a pus sa-i citesc toata cartea, 275 de pagini, foaie cu foaie, pina dimineata. A vazut cit e de buna cartea, l-a sunat apoi pe Valentin Bohateret si, pe la 10 dimineata, am mers pe strada Cosbuc, imi amintesc si acum, unde intr-o cocioaba era secretara editurii. Dupa ce mi-a descarcat CD-ul, mi-a spus ca o va publica. Dar nu am semnat nici un contract", a declarat autoarea.

"Troita de la Dancauti"

Din acest moment, povestea celor doua femei difera radical. "Mi-a zis ca vrea sa o pun coautoare, pentru ca toata viata si-a dorit sa ajunga pe cele mai inalte trepte ale societatii si, daca s-ar putea, chiar in virful piramidei sociale. M-a amenintat sa nu ma impotrivesc, pentru ca pe ea n-a ingenuncheat-o nimeni niciodata, si nici eu n-o s-o fac, pentru ca eu n-am relatiile ei. I-am spus atunci ca indiferent ce se va intimpla nu voi accepta niciodata asta", a spus Valeria Certazeanu. Ea sustine ca atunci a cazut de acord cu Nina Vicol si cu directorul editurii sa nu publice volumul cu doi autori, fara acordul sau.

"In februarie 2008 m-a sunat o prietena, care mi-a spus ca a gasit pe internet cartea «Troita de la Dancauti», sub aceasta editura, cu mine autor principal si ea, Nina Vicol, coautoare. Avea un alt titlu, cartea era deformata, din trei capitole a mai ramas doar unul. Am apelat atunci la avocat, care l-a sunat pe Valeriu Bohateret si el a recunoscut vina. I-a cerut avocatei sa-l scoata din culpa, sub promisiunea ca nu va mai livra nici o carte", a declarat Valeria Certazeanu.

Conflictul nu a fost stins insa, iar in mai 2008 a depus actiune in instanta si la Parchetul Iasi. "De atunci nu s-a intimplat insa nimic. Probabil prin relatiile lui incearca sa tergiverseze procesul pe mai multi ani, pina iese la pensie", sustine Valeria Certazeanu. Nina Vicol, personajul principal al cartii, sustine insa ca, daca nu ar fi fost scrisorile, manuscrisele ei, nu ar fi existat nici o carte.

"I-am trimis sase caiete. Totul incepe in 1941, cind tata a fost deportat de comunisti, apoi si fratele meu, cum a inceput al Doilea Razboi Mondial. Descriu cum asteptam afara sa vad avioanele care bombardau, cum trageau cu tunurile de pe un deal pe altul. Cind am retrait deportarea tatalui meu, am suferit un infarct. Am scris insa chiar si de pe patul spitalului, continuam sa-i trimit scrisori", a declarat Nina Vicol. Ea recunoaste ca nu au stabilit la inceput ca ea sa devina coautor. "Nu s-a pus problema sa devin coautor. Nu stiam cum apare cartea. Cind am vazut insa ca apare frumos ce i-am zis, era de la sine inteles. Nu i-am zis nimic de volume gratis, ea si-a imaginat", sustine Nina Vicol. "Acasa la mine i-am zis sa aparem coautoare, fara sa ma gindesc ca ar deranja-o", a declarat Nina Vicol.

Cartea a fost publicata in cele din urma, iar 70 de volume au ajuns in bibliotecile unor personalitati – pretinde Nina Vicol – precum regele Mihai, regretatul acad. Constantin Ciopraga, Grigore Vieru sau Iurie Rosca, persoane pe care le stimeaza sau indirect au avut o legatura cu viata ei.

"Domnita Ileana, mama regelui Mihai, a fost persoana care se ocupa de adapostul din Sighisoara, unde am ajuns cu trenul cind m-am refugiat din Basarabia. Am tinut foarte mult la ea, ca la o mama. N-am vindut nici o carte, pe toate le-am daruit. Cartea asta reprezinta viata mea", a declarat, foarte miscata, Nina Vicol.

Editorul: " Nu e nici o incalcare a drepturilor de autor

Editorul Valentin Bohateret sustine ca volumul a aparut doar ca lucrare stiintifica, cu caracter memorialistic, nu publicistic. "Totul a fost bine pina a terminat cartea. Inainte aveau o relatie buna, corespondau prin scrisori. Lucrarea a fost facuta de noi gratuit – culegerea, redactarea, punerea in pagina. La tiparire Nina Vicol a achitat editarea si a dat-o gratuit citorva persoane. Nu m-am gindit ca se pot naste asa probleme", a declarat Valentin Bohateret. El afirma ca volumul publicat nu este lucrarea Valeriei Certazeanu, ci povestea Ninei Vicol, cu tot cu iconografia vietii ei.

"Sint memoriile doamnei Vicol. Pe mine nu m-a interesat lucrarea initiala a doamnei Certazeanu. Pe aceea o poate publica oriunde si in ce forma vrea ea. Cred ca este o neintelegere. Acuzarea incalcarii dreptului de autor nu este valabila pentru ca nici nu mi-am propus asta. Doamna Vicol a administrat problema, nu ea. Consider ca este doar o neintelegere cauzata si de lipsa de mediere de ambele parti", conchide Valentin Bohateret. Ramine asadar de vazut ce va stabili si Parchetul: va trimite sau nu dosarul in instanta?

Comentarii