Emil Vladut a fost seful ministrului Marasescu

sâmbătă, 17 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 Emil Vladut a fost seful ministrului Marasescu

Secundul pe care Lita Dumitru l-a adus la Poli, Emil Cezar Vladut este destul de putin cunoscut de catre ieseni. Pentru a afla mai multe din biografia celui care, alaturi de Danut Munteanu, conduce echipa din Copou atunci cind Lita lipseste din Iasi, am apelat direct la sursa. "Sint craiovean get-beget si, ca orice oltean, m-am apucat sa joc fotbal de mic. Din 1970 cind aveam 10 ani am fost legitimat la Universitatea unde am jucat la pitici, juniori si echipa de tineret cu care am cucerit doua titluri de campion national. La 17 ani am fost cooptat in lotul mare de catre antrenorii Valentin Stanescu si Ion Oblemenco si am debutat intr-un meci la Iasi disputat in Cupa Federatiei. Eu jucam fundas central sau inchizator, posturi blocate la o echipa in care jucau Balaci, Stefanescu, Beldeanu sau Cirtu, asa ca in 1979 am plecat la FCM Galati echipa la care am si debutat in divizia A sub comanda lui nea Titi Teasca. Devenind student la IEFS Bucuresti in 1980, un an mai tirziu m-am mutat in Capitala si am fost cooptat de Ion Motroc in lotul Rapidului, cu care am facut turnee in Italia. Cind dinsul a fost dat afara din Giulesti, mi s-a pus in vedere sa vin la Sportul Studentesc daca vreau sa termin facultatea, asa ca am trecut sub comanda lui Ion Voica intr-o echipa in care jucau Mircea Sandu, Iorgulescu sau Mihail Marian " expune Vladut cariera de jucator care i s-a incheiat brusc, vinovatul indirect fiind Nicu Ceausescu.
Marcel Lica ii aducea cadouri cu geanta
"Trebuia sa plecam intr-un turneu in Italia. In ultima clipa, Nicu Ceausescu a anuntat ca din delegatie vor face parte trei prieteni de-ai lui, asa ca antrenorii i-au lasat acasa pe ultimii veniti, categorie in care ma aflam si eu. Acest lucru m-a durut enorm si m-am decis sa ma las de fotbal in ciuda rugamintilor colegului meu de camera, Marcel Lica, actualul arbitru, care mi-a adus o geanta plina cu cadouri la intoarcerea in tara. Pentru a nu avea probleme pe linie scolara, am anuntat ca sint accidentat si ma duceam tot timpul la doctorul Bratila cu care faceam sedinte de acupunctura, loc in care l-am intilnit de mai multe ori si pe tenismanul argentinian Guilermo Vilas" .
Dupa ce a incheiat studiile, Emil Vladut a revenit in Craiova natala. " In 1986 am devenit vicepresedinte la CSM Craiova, printre <subalterni> avindu-l si pe actualul ministru, Nicolae Marasescu. Tentatia fotbalului nu mi-a dat pace si , in 1987, am preluat echipa IJTL cu care am reusit trei promovari consecutive, din Promotie in divizia C".
Antrenorul lui Trica
Intrarea asistentului actual a lui Lita in lumea importanta a fotbalului a avut loc in 1990, cind Marian Bondrea l-a cooptat in staff-ul tehnic al lui Electroputere Craiova. "Un an mai tirziu, am devenit vicepresedintele clubului, jucind atunci si in cupele europene. In 1993, Marian a trecut la Universitatea si mi-a promis ca voi deveni <vice> acolo. Asa ca nu l-am ascultat pe Sorin Cirtu , care venise la Electro, si am plecat la clubul fanion al Olteniei. Intre timp, lucrurile s-au incurcat, asa ca m-am trezit antrenorul echipei de juniori cu care am participat la doua turnee finale unde am cucerit si un titlu de campion national, avindu-i ca elevi, printre altii, pe Trica si Sava".
Revenirea in circuitul echipelor de seniori a avut loc in 1994 cind a devenit "secundul" lui Geolgau la Jiul Petrosani, in divizia B. "Cind a plecat Geolgau am ramas principal, trecind iarasi ca secund in 1995 cind la Jiul a venit Lita Dumitru, cu care am promovat echipa intr-un an in A".
Din 1996 Vladut s-a "moldovenizat" fiind secundul lui Toader Stet la FC Onesti, apoi principalul gruparii de pe Trotus, cu care a cunoscut atit bucuria promovarii in A cit si amaraciunea revenirii in B dupa doi ani de stat la masa bogatilor dar si multe episoade interesante alaturi de presedintele Nicolae Puiu, "cel mai bun om de fotbal pe care l-am cunoscut".
Venirea la Iasi a lui Emil Vladut se datoreaza in exclusivitate lui Lita Dumitru. "Fusesem instalat ca secund al lui Sandoi la Electroputere insa nu am ezitat o clipa, atunci cind Lita mi-a propus sa lucrez din nou cu el pentru ca este un profesionist desavirsit. Sper din toata inima sa fie si conditii care sa ne permita sa ne facem treaba" , isi incheie Vladut povestea de pina acum a vietii traite in lumea sportului. (Ovidiu MINEA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii