11 ani pentru Raj, traficantul Păcureţului. O poveste despre proxenetism care îţi face părul măciucă

miercuri, 27 iulie 2022, 01:50
10 MIN
 11 ani pentru Raj, traficantul Păcureţului. O poveste despre proxenetism care îţi face părul măciucă

Condamnat la 11 ani de închisoare şi la cinci ani în care nu va avea dreptul să comunice nici cu victimele, dar nici cu mama, fraţii sau cu vărul său. Pedeapsa dictată ieri de judecătorii Tribunalului Iaşi i-a fost dată unui ieşean de 42 de ani, judecat pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane şi trafic de minori, fapte pe care le-ar fi realizat în anii 2011-2016. Anchetatorii l-au cercetat pentru traficarea a 30 de femei, dintre care şase minore, dar doar trei dintre victime au fost audiate în final. Şi, culmea, doar una a cerut daune morale. Povestea lui Raj din Păcureţ îţi face părul măciucă.

 

Sediul clanului lui Raj era în Păcureţ, au stabilit pe parcursul cercetărilor anchetatorii, iar multe dintre tinerele traficate au fost iniţial găzduite acolo de mama bărbatului. DIICOT a dispus trimiterea în judecată a lui Raj în 2016. Alături de el, au mai fost trimişi pe banca acuzaţilor mai mulţi membri ai familiei celui care avea să se dovedească a fi capul clanului, între care trei fraţi, Dionez, Nixen şi Ministraş, mama lor, şi vărul Pulăi. Grupul iniţiat de Raj se ocupa cu racolarea, transportul, cazarea şi exploatarea sexuală transfrontalieră a femeilor (minore sau majore) “care proveneau din familii defavorizate, cu un grad redus de instrucţie, într-o stare materială extrem de precară, cu diferite vulnerabilităţi”.

“În rechizitoriul menţionat s-a mai reţinut că liderul de necontestat al grupului infracţional organizat, Raj Costache, a iniţiat gruparea în 2011, iar apoi, în perioada 2011 -2016, a coordonat şi a supravegheat în permanenţă întreaga activitate infracţională de recrutare a tinerelor minore şi majore, cazarea, transportul şi exploatarea acestora în Italia, la Roma, pe via Prenestina şi pe Via Palmiro Togliati, precum şi racolarea şi exploatarea sexuală a tinerelor pe teritoriul Municipiul Iaşi”.

În acest timp, Dionez, împreună cu Ministraş, Nixen şi Pulăi, “se ocupa de derularea cu succes a actelor de recrutare, cazare, transport şi exploatare sexuală a tinerelor”, până erau „pregătite” să meargă în Italia, Roma, unde să practice prostituţia în folosul grupării.

Mama lui Raj, trezorierul reţelei

Fetelor li se promitea că vor munci în baruri pe salarii mari, dar odată ajuse acolo, erau cazate în apartamente închiriate, scoase “la stradă”, exploatate sexual şi lăsate fără banii obţinuţi din prostituţie.

Dionez era mâna dreaptă a lui Raj. În afară de rectrutarea tinerelor, el avea şi rolul de a le transporta în Italia şi de a le supraveghea, atunci când şeful clanului se afla în România. Iar când Costache Raj se întorcea în Italia, fratele său revenea la Iaşi, pentru a dirija activităţile de racolare şi “pregătire”a altor victime. În timp, la grupare a mai aderat un bărbat, care “avea rolul de a transporta în Italia tinerele minore, de a le facilita acestora ieşirea frauduloasă de pe teritoriul României, utilizând documente falsificate puse la dispoziţie de Costache Raj sau pe frontiera verde”.

În Roma fetele erau cazate în locuinţe diferite, iar banii pe care îi strângeau din serviciile sexuale oferite pe stradă erau trimişi prin Western Union şi MoneyGram către mama lui Costache Raj. “Din verificările efectuate în baza mandatelor de supraveghere emise de Tribunalul Iaşi s-a stabilit că, până la data emiterii rechizitoriului, membrii grupării infracţional organizate au transferat din Italia către România suma de peste 180.000 de euro”.

Trei membri ai clanului lui Raj se ocupau de “antrenarea” tinerelor racolate, acestea fiind obligate să practice prostituţia pe raza Municipiului Iaşi , ulterior fiind transportate în Italia. De cele mai multe ori, membrii grupului infracţional simulau relaţii sentimentale cu tinerele recrutate convingându-le să accepte practicarea prostituţiei prin promisiunea unui viitor împreună cu acestea.

Apropiaţii lui Raj au primit pedepse cu închisoarea cuprinse între 3 ani şi 8 ani şi 8 luni pentru traficarea a 30 de femei (dintre care 6 minore), dar cauza lui Costache Raj a făcut apoi obiectul unui dosar separat, în care au depus mărturie trei dintre victimele sale (dintre care două erau minore la data racolării).

„Îmbârligate” cu „dulceaţă un pic”, apoi „Pac! Pac! Pac!”

“Inculpatul Raj Costache şi-a asumat rolul de lider al grupării, repartizând însărcinările ce reveneau membrilor grupului şi coordonându-le conform modului de operare stabilit, asigurând atât coordonarea, dirijarea şi finanţarea activităţilor infracţionale desfăşurate de membrii grupării, cât şi relaţionarea grupului cu alte persoane sau grupuri infracţionale care acţionau în scopul recrutării, transportării, transferării şi adăpostirii de persoane vulnerabile, în vederea exploatării sexuale a acestora”, se arată în hotărârea de marţi a Tribunalului Iaşi.

Astfel, într-o primă etapă, se proceda la identificarea unor persoane de sex feminin, tinere, vulnerabile. În acest scop, erau frecventate zonele publice în care probabilitatea de a întâlni fete tinere, lipsite de supravegherea unui părinte erau maxime: zona din apropierea liceelor cu profil tehnologic, cafenelele, discotecile, ştrandul. După ce membrii grupării infracţionale identificau potenţialele victime, le contactau insistent şi le făceau promisiuni de ajutor emoţional şi material, simulând inclusiv sentimente de iubire. Inducerea în eroare a victimelor cu privire la implicare afectivă a inculpaţilor şi intenţiile acestora de a derula relaţii amoroase cu victimele – metoda Loverboy – era abordată de către gruparea infracţională iniţiată de Raj Costache ca o strategie de bază.

Într-o interceptare telefonică, anchetatorii au auzit cum Raj şi Dionez stabileau că victimele trebuiau „îmbârligate” de către băieţi „la faţa locului” cu „dulceaţă un pic”, apoi exploatate sexual: „Pac! Pac! Pac!”

“Strâmbele” au fost luate de poliţie

Pe parcursul urmăririi penale, dintre victimele reţinute în sarcina inculpatului Raj Costache, au fost identificate şi audiate în calitate de persoane vătămate trei fete. Una dintre ele, identificată ca CC în hotărârea Tribunalului, a fost racolată în luna iulie 2014 de către Dionez, care i-a promis că o va lua de soţie şi vor avea o familie împreună, a prezentat-o familiei, după ce au locuit împreună o săptămână în Campusul Tudor Vladimirescu şi i-a arătat o casă în construcţie. I-a spus că-i aparţine, dar ca să o termine şi să poată locui împreună acolo, mai trebuie nişte bani. I-a propus să meargă cu el în Italia, să muncească împreună pentru casă, iar fata a acceptat.

La ieşirea din România, Dionez i-a cerut fetei să rupă cartela telefonică, pentru ca părinţii ei să nu afle că a plecat din ţară. În Italia a fost trimisă să se prostitueze. Acolo a cunoscut mai multe tinere, aduse tot de Dionez şi de Raj, care “au pregătit-o atât vestimentar, cât şi cu privire la modul de acostare a clienţilor şi preţurile practicate pentru serviciile sexuale oferite, respectiv pentru un raport sexual normal – 30 euro, oral şi normal – 50 de euro, iar numai raport sexual oral – 20 euro”.

Iar Dionez a instruit-o că trebuie să întreţină un raport sexual cu un client maxim 10 minute, să meargă cu maşina acestuia, doar în benzinăria în care ele erau supravegheate de proxeneţi şi să-l anunţe cu un beep pe telefon când începea actul sexual cu un client, şi cu un alt beep, când termina. Iar dacă ar fi încercat să anunţe poliţia, fata ar fi avut de-a face cu el. O lună mai târziu, cu ajutorul unui client, fata a reuşit să fugă. Ar fi câştigat în luna aceea circa 15.000 euro, “bani care au fost luaţi în totalitate” de către Dionez. Clanul lui Raj nu s-a lăsat şi a încercat să o convingă să se întoarcă, iar acesta a ameninţat-o că „îi va rupe picioarele şi va ajunge într-un cărucior dacă va depune plângere la poliţie”.

Pregătirea se făcea la Iaşi. Vărul Pulăi supraveghea

O altă fată, minoră A.A. (16 ani), ar fi fost racolată de Nixen care mai întîi a cazat-o la domiciliul său din cartierul Păcureţi timp de o lună şi jumătate, perioadă în care a exploatat-o sexual, având un anunţ pe site-ul „publi24matrimoniale”, unde oferea servicii sexuale contra cost.

În aprilie 2015, aceasta, împreună cu o altă copilă, au fost mutate într-un apartament, unde practicau prostituţia. Una supravegheată de Nixen, cealaltă de vărul Pulăi. Clienţii erau, de asemenea, racolaţi prin intermediul unui anunţ pe site-ul „publi24matrimoniale”.

Fata de 16 ani le-a spus anchetatorilor că atât Costache Raj, cât şi mama acestuia, i-au propus să meargă la Roma, pentru a practica prostituţia „la stradă”. Colega ei de apartament deja plecase în Italia, iar în locul ei venise o altă minoră. Când s-a decis ca şi ele să plece spre Italia, s-a pus problema documentelor: fetele nu aveau asupra lor acte de identitate, şi nici consimţământul părinţilor pentru a părăsi ţara. Raj a găsit omul care să le transporte şi să le obţină documente de călătorie false. Însă fetele, date în urmărire naţională ca urmare a dispariţiei de la domiciliu, au fost găsite de poliţiştii din Iaşi şi internate în Modulul de reabilitare comportamentală din cartierul Tătăraşi.

Acela a fost momentul în care Costache Raj a fost anunţat de mama sa că “strâmbele” au fost luate de poliţie. Locoteneţii lui Raj le-au sunat pe fete şi le-au învăţat cum să fugă din centrul pentru minori. În cele din urmă, au ajuns la graniţă, dar şi acolo fetele au fost reţinute şi predate Centrului de Primire în Regim de Urgenţă a Copiilor Străzii Oradea din cadrul DGSAPC Bihor. Nixen le-a sunat din nou şi le-a trimis către Roşiorii de Vede, unde urmau să fie preluate de cineva. Au fost prinse din nou de poliţie şi s-au întors în Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Copiilor Străzii Oradea. De acolo au fost scoase de mama uneia dintre minore.

Un accident a dat planurile peste cap

Cea de a treia victimă care apare în dosarul lui Costache Raj (identificată ca fiind BB), avea 17 ani în momentul racolării. Raj însuşi a fost cel care i-a propus să se prostitueze în Italia şi să împartă pe din două banii obţinuţi. Fata i-a spus că este minoră, însă a asigurat-o că el se va descurca cu transportul ei în Italia, unde se va prostitua “la stradă”. “Ca urmare a unui accident auto avut împreună cu Costache Raj, fata nu a mai ajuns în Italia, însă a practicat prostituţia la mai multe pensiuni din mun. Iaşi, printre care Pensiunea Cristal, în perioada august – octombrie 2015. Clienţii erau aduşi de Raj, iar banii obţinuţi din practicarea prostituţiei au fost luaţi de către acesta. Din luna octombrie 2015, capul clanului nu a mai căutat-o” pe B.B., fiind plecat în Italia.

“Chiar dacă victimele au acceptat să se prostitueze, ele au fost supuse de către inculpatul Raj Costache şi celelalte persoane din anturajul lor, la ameninţări, presiuni şi abuzuri care, pentru traficanţi au reprezentat mecanisme de constrângere a căror consecinţă a fost alterarea consimţământului”, iar „…din probele dosarului a rezultat că persoanele vătămate au fost constrânse să practice prostituţia în folosul inculpatului , fără a consimţi la pierderea sau ştirbirea în vreun mod a libertăţii lor”, au reţinut judecătorii, care au notat şi că “faptele comise de către inculpat sunt dovada unei conştiinţe înapoiate şi extrem de periculoase”.

De ce a durat atât?

Cum s-a ajuns ca bărbatul să fie condamnat abia în 2022 pentru fapte petrecute în perioada 2011-2016? Iniţial, el a mai primit o condamnare cu închisoarea, cu executare, însă Costache Raj a formulat apel şi a cerut achitarea, pe motiv că “probatoriul administrat în cauză nu confirmă vinovăţia sa”. În noul proces, încheiat marţi cu sentinţa de condamnare, judecătorii au fost atenţi la rolul pe care Costache Raj l-a avut în cadrul grupării şi l-au condamnat cu aceeaşi pedeapsă pe care o primise şi în urmă doi ani, adică 11 ani de închisoare.

În plus, bărbatul va trebui să-i plătească uneia dintre victime, cu titlul de daune morale, 10.000 de euro. Instanţa a decis şi confiscarea de la el a sumelor de bani dobândite în urma comiterii infracţiunilor de „trafic de persoane” şi „trafic de minori” de la două dintre victime (250.000 de lei, respectiv 20.000 lei). Iar pentru a se asigura că banii vor fi recuperaţi, judecătorii au decis sechestrul asupa bunurilor mobile şi imobile, “prezente şi viitoare, până la concurenţa sumei totale la care a fost obligat potrivit prezentei hotărâri”. Însă Costache Raj poate ataca şi această hotărâre, prin apel, în termen de 10 zile. 

Comentarii