20 DE ANI: Premiul Naţional de Proză “Ziarul de Iaşi” – zece cărţi valoroase intră în competiţie

vineri, 10 martie 2023, 02:50
3 MIN
 20 DE ANI: Premiul Naţional de Proză “Ziarul de Iaşi” – zece cărţi valoroase intră în competiţie

Juriul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a nominalizat cei zece finalişti ai celei de-a XX-a ediţii. Premiul, devenit deja o tradiţie, revine în fiecare an autorului celei mai bune cărți de proză românească apărută în anul anterior.

În acest an, partenerul de onoare al evenimentului este Academia Română – Filiala Iași, iar partenerul principal este compania IULIUS Group.

Lista celor zece

Anul acesta, juriul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, format din scriitorii şi criticii literari Alexandru Călinescu, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş, a ales cele 10 volume:

1.Sașa Zare – Dezrădăcinare , Editura Fractalia

2.Florin Chirculescu – Solomonarul , Editura Nemira

3.Ion Pleșa – Geografia  uitării , Casa de pariuri literare

4.Ștefan Manasia – Platanii din Samothraki , Editura Paralela 45

5.Ștefania Mihalache – Gene dominante , Editura Humanitas

6.Bogdan-Alexandru Stănescu – Abraxas , Editura Polirom

7.Petre Barbu – Vremea tatălui , Editura Polirom

8.Lilia Calancea – Sînt oare un călău? , Editura Polirom

9.Mihai Buzea – Frunza , Editura Polirom

10.Cosmin Leucuța – Cerul ca oțelul , Editura Humanitas

Cărțile valoroase ale scriitorilor cu notorietate scăzută

Preşedintele juriului, Alexandru Călinescu, istoric literar, critic literar şi publicist, spune că cea de-a XX-a ediție a Premiului Național de Proză este diferită de celelalte, printre cele zece titluri selectate fiind autori ce au, cei mai mulți dintre ei, un grad mai mic de notorietate.

„E o situație cât se poate de firească: literatura evoluează, apar noi scriitori, scara de valori se schimbă și ea. Important este că avem a face cu zece cărți de proză cu adevărat valoroase, incitante, atestând vocații scriitoricești indubitabile. Juriul va proceda în continuare cu aceeași seriozitate și va reuși cu siguranță, cu toate că nu e deloc simplu, să detașeze volumul cel mai merituos. Ediția jubiliară a Premiului Național de Proză trebuie onorată cum se cuvine”, a precizat Alexandru Călinescu.

Partenerii evenimentului

Ediţia din acest an a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” are ca partener principal compania IULIUS Group, o companie activă în domeniul dezvoltării și operării de centre comerciale în România.

PR Managerul IULIUS, Simona Teodorescu, spune că identitatea culturală a Iașului a fost modelată de-a lungul timpului prin efortul constant de a duce mai departe tradiția unor evenimente de excepție, precum Premiul Naţional de Proză.

„Am găsit mereu oportunități de a ne implica la nivelul comunității ieșene, iar parteneriatul cu Ziarul de Iași pentru cea de-a XX-a ediție a Premiului Naţional de Proză, eveniment ale cărui relevanță și însemnătate sunt cunoscute în mediul artistic național, reprezintă o manieră de a face și mai vizibilă imaginea Iașului cultural. Viziunea IULIUS este inspirată de educația, valorile și spiritul dintotdeauna viu al orașului. Așadar, ne bucură și ne onorează să susținem un eveniment de prestigiu, devenit tradiție, care contribuie, ca și până acum, la a da voce unor valori ce definesc de secole spațiul cultural ieșean”, a afirmat Simona Teodorescu.

Partenerul de onoare al evenimentului este Academia Română – Filiala Iași (ARFI). Acad. Viorel Barbu, președintele ARFI, și-a exprimat bucuria de a susține Premiului Naţional de Proză în acest an: „Suntem din nou partenerii Ziarului de Iași, pentru Premiul Național de Proză, după ce am fost alături de acest eveniment și în urmă cu doi ani. Ne face plăcere și apreciem calitatea acestui cotidian”.

Câştigătorul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” pentru cea mai bună carte a anului 2021 a fost ieşeanul Florin Lăzărescu, care a primit acest premiu pentru „Noaptea plec, noaptea mă-ntorc”, volum apărut la Editura Polirom. În urmă cu doi ani, câştigătoare a fost desemnată scriitoarea Ioana Pârvulescu, premiul fiind acordat pentru volumul „Prevestirea”, apărut la Editura Humanitas în 2020.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a fost înfiinţat în 2004, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură. 

Comentarii