De Sănătate

Punem punctul pe știi

35 de ani: vârsta optimă de a renunța la fumat pentru a evita riscul de deces

vineri, 11 noiembrie 2022, 10:24
3 MIN
 35 de ani: vârsta optimă de a renunța la fumat pentru a evita riscul de deces

Persoanele care renunță la fumat înainte de 35 de ani au o rată de deces similară cu cei care nu au fumat niciodată, sugerează un studiu de mare amploare realizat în Statele Unite.

Un studiu publicat la finele lunii octombrie, în jurnalul Jama Network Open, arată că fumătorii de țigări care au renunțat la fumat la vârsta de 35 de ani au avut rate de deces similare, într-o anumită perioadă de timp, cu cei care nu au fumat niciodată.

Persoanele care au renunțat la fumat la o vârstă mai mare au avut în continuare beneficii substanțiale, a constatat cercetarea, dar rata mortalității a fost mai mare decât pntru cei care au renunțat înainte de a împlini 35 de ani.

Conform studiului, foștii fumători care s-au lăsat între 35 și 44 de ani au avut o rată de deces cu 21% mai mare, din orice cauză, în comparație cu „cei care nu au fumat niciodată”, iar cei care au renunțat între 45 și 54 de ani au avut o rată de mortalitate din toate cauzele cu 47% mai mare decât cei care nu au fumat.

Din grupul „celor care nu au fumat niciodată” au făcut parte persoanele care au fumat mai puțin de 100 de țigări în timpul vieții.

„În rândul bărbaților și femeilor din diverse grupuri rasiale și etnice, fumatul curent a fost asociat cu cel puțin dublul ratei de mortalitate pentru toate cauzele față de cei care nu au fumat niciodată”, au scris autorii studiului într-un raport.

„Renunțarea la fumat, în special la vârste mai mici, a fost asociată cu reduceri substanțiale ale mortalității asociate cu continuarea fumatului”.

Acesta este al treilea studiu de mare amploare care sugerează că vârsta de 35 de ani ar putea fi vârsta optimă pentru a renunța, în special pentru cei care încep să fumeze de tineri, a scris John P. Pierce, profesor emerit la departamentul de medicina familiei și sănătate publică, de la universitatea California, din San Diego, într-un articol în care a comentat rezultatele studiului.

Noul studiu a folosit date de la US National Health Interview Survey, un sondaj sub formă de chestionar, folosit pentru a monitoriza starea de sănătate a populației din SUA, și National Death Index – Indexul Național de Deces, o bază de date care înregistrează decesele la nivel național.

Analiza a inclus datele din sondaj de la peste 550.000 de adulți care au completat chestionare între ianuarie 1997 și decembrie 2018 și aveau între 25 și 84 de ani la momentul recrutării în studiu.

Printre aceștia s-au numărat fumătorii actuali, foștii fumători și cei considerați că nu au fumat niciodată, respectiv persoane care au fumat mai puțin de 100 de țigări în timpul vieții.

Conform Indexului Național de Deces, aproape 75.000 dintre participanții la studiu au murit până la sfârșitul anului 2019.

În comparație cu cei care nu au fumat niciodată, fumătorii actuali au arătat o rată semnificativ mai mare de deces din toate cauzele, în general, precum și rate mai mari de deces prin cancer, boli de inimă și boli pulmonare, în special.

Fumatorii albi non-hispanici au aratat cea mai mare rata de mortalitate din toate cauzele, care a fost de trei ori mai mare decat cea a celor care nu au fumat niciodată.

În special, persoanele care au renunțat la fumat până la vârsta de 45 de ani și-au redus riscul excesiv de deces cu până la 90%, iar cei care au renunțat înainte de vârsta de 35 de ani au prezentat rate de deces foarte apropiate de cele ale celor care nu au fumat niciodată.

 

Comentarii