Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

35 de ani: vârsta optimă de a renunța la fumat pentru a evita riscul de deces

GALERIE
fumat-nu
  • fumat-nu
- +

Persoanele care renunță la fumat înainte de 35 de ani au o rată de deces similară cu cei care nu au fumat niciodată, sugerează un studiu de mare amploare realizat în Statele Unite.

Un studiu publicat la finele lunii octombrie, în jurnalul Jama Network Open, arată că fumătorii de țigări care au renunțat la fumat la vârsta de 35 de ani au avut rate de deces similare, într-o anumită perioadă de timp, cu cei care nu au fumat niciodată.

Persoanele care au renunțat la fumat la o vârstă mai mare au avut în continuare beneficii substanțiale, a constatat cercetarea, dar rata mortalității a fost mai mare decât pntru cei care au renunțat înainte de a împlini 35 de ani.

Conform studiului, foștii fumători care s-au lăsat între 35 și 44 de ani au avut o rată de deces cu 21% mai mare, din orice cauză, în comparație cu „cei care nu au fumat niciodată”, iar cei care au renunțat între 45 și 54 de ani au avut o rată de mortalitate din toate cauzele cu 47% mai mare decât cei care nu au fumat.

Din grupul „celor care nu au fumat niciodată” au făcut parte persoanele care au fumat mai puțin de 100 de țigări în timpul vieții.

„În rândul bărbaților și femeilor din diverse grupuri rasiale și etnice, fumatul curent a fost asociat cu cel puțin dublul ratei de mortalitate pentru toate cauzele față de cei care nu au fumat niciodată”, au scris autorii studiului într-un raport.

„Renunțarea la fumat, în special la vârste mai mici, a fost asociată cu reduceri substanțiale ale mortalității asociate cu continuarea fumatului”.

Acesta este al treilea studiu de mare amploare care sugerează că vârsta de 35 de ani ar putea fi vârsta optimă pentru a renunța, în special pentru cei care încep să fumeze de tineri, a scris John P. Pierce, profesor emerit la departamentul de medicina familiei și sănătate publică, de la universitatea California, din San Diego, într-un articol în care a comentat rezultatele studiului.

Noul studiu a folosit date de la US National Health Interview Survey, un sondaj sub formă de chestionar, folosit pentru a monitoriza starea de sănătate a populației din SUA, și National Death Index - Indexul Național de Deces, o bază de date care înregistrează decesele la nivel național.

Analiza a inclus datele din sondaj de la peste 550.000 de adulți care au completat chestionare între ianuarie 1997 și decembrie 2018 și aveau între 25 și 84 de ani la momentul recrutării în studiu.

Printre aceștia s-au numărat fumătorii actuali, foștii fumători și cei considerați că nu au fumat niciodată, respectiv persoane care au fumat mai puțin de 100 de țigări în timpul vieții.

Conform Indexului Național de Deces, aproape 75.000 dintre participanții la studiu au murit până la sfârșitul anului 2019.

În comparație cu cei care nu au fumat niciodată, fumătorii actuali au arătat o rată semnificativ mai mare de deces din toate cauzele, în general, precum și rate mai mari de deces prin cancer, boli de inimă și boli pulmonare, în special.

Fumatorii albi non-hispanici au aratat cea mai mare rata de mortalitate din toate cauzele, care a fost de trei ori mai mare decat cea a celor care nu au fumat niciodată.

În special, persoanele care au renunțat la fumat până la vârsta de 45 de ani și-au redus riscul excesiv de deces cu până la 90%, iar cei care au renunțat înainte de vârsta de 35 de ani au prezentat rate de deces foarte apropiate de cele ale celor care nu au fumat niciodată.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri