407 cadre didactice de la UMF vor primi încă 50% din salariul unui medic

joi, 14 iulie 2022, 01:50
2 MIN
 407 cadre didactice de la UMF vor primi încă 50% din salariul unui medic

Începând cu luna iulie, cadrele didactice care lucrează la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi şi la alte instituţii de învăţământ superior de profil din ţară vor putea fi plătiţi integral, atât ca medici, cât şi ca profesori. 

Conform unei legi care aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8./2018, se modifică legislaţia ce prevedea că profesorii cu normă întreagă la UMF-uri erau încadraţi cu jumătate de normă ca medici. Aceştia urmează să încheie acelaşi contract individual de muncă cu o jumătate de normă cu spitalele, dar pe lângă el vor primi şi o indemnizaţia lunară egală cu 50% din salariul de bază al funcţiei de medic, medic stomatolog sau farmacist, corespunzător vechimii în muncă şi gradului profesional deţinut. Practic, vor avea acelaşi salariu precum colegii lor care sunt încadraţi pe posturi în cadrul unităţilor medicale şi nu au şi funcţie didactică la UMF.

Conform reprezentanţilor universităţii ieşene de medicină, majoritatea cadrelor didactice care lucrează în UMF desfăşoară activitate integrată de jumătate de normă la nivelul spitalului, iar jumătate din salariu primit ca medic era oricum mai mare decât salariul integral de asistent sau şef de lucrări. Astfel, cei de la UMF spun că tinerii nu mai erau încurajaţi să rămână în zona academică medicală, pentru că ei preferau să iasă din mediul universitar şi să aibă normă întreagă la spital, unde erau plătiţi aproape dublu dacă primeau norma întreagă.

„Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie G6 UMF a militat mult pentru acest act normativ, deoarece legea vine să încurajeze tinerii asistenţi universitari să rămână în zona academică medicală. Pentru un asistent, şef de lucrări şi chiar conferenţiar este o creştere a venitului, de fapt, o recunoaştere a activităţii pe care ei o desfăşoară. Pentru că, în afară de activitatea de a trata bolnavi, mai au şi activitatea de a se ocupa de educaţia medicală a studenţilor”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi şi preşedintele Asociaţiei G6 UMF. Conform reprezentanţilor universităţii, beneficiari ai acestei legi, la nivelul ţării, sunt 2.685 de cadre universitare medicale active, dintre care 2.265 de medici primari. Cei mai mulţi sunt de la UMF Bucureşti (842 de cadre universitare), urmaţi de centrele din Iaşi (407) şi Cluj (357).

Comentarii