460 de studenţi străini au terminat anul acesta la UMF Iaşi, cei mai mulţi fiind din Franţa

luni, 21 septembrie 2020, 01:50
2 MIN
 460 de studenţi străini au terminat anul acesta la UMF Iaşi, cei mai mulţi fiind din Franţa

460 studenţi de altă naţionalitate au terminat anul acesta cursurile de licenţă la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF), în cel mai lung şi întrerupt an de studiu din istoria recentă, în contextul pandemiei COVID-19. 

Studenţii au susţinut Jurământul lui Hipocrate în cadrul unei ceremonii de absolvire care s-a întins pe durata a patru zile, cei 460 fiind programaţi în ultima zi, duminică, 20 septembrie, când a avut loc şi Ceremonia Drapelelor pe o scenă amplasată în piaţa de pe esplanada din faţa UMF Iaşi. Conform cifrelor furnizate de către UMF Iaşi, pe lângă cei 1.211 studenţi de naţionalitate română, cei mai mulţi absolvenţi au fost din Franţa, 122, Israel, 84 şi la mică distanţă între ele Tunisia (54) şi Maroc (53). Un număr semnificativ de absolvenţi s-a înregistrat şi din Republica Moldova – 15, Marea Britanie – 8, fiind în total 40 de naţionalităţi, dintre cele mai „exotice” numărându-se şi Nigeria, Liban, China, Afganistan, Brazilia, Canada, Congo, Ghana, Pakistan, Zimbabwe sau Pakistan.

„Precauţie, nu panică; domnia raţiunii şi nu emoţiile copleşitoare, debilitante – acestea sunt liniile directoare, principiile care trebuie să ne ghideze acţiunile şi starea noastră de spirit în aceste vremuri. Şi nu uitaţi niciun moment că pandemia Covid-19 nu are voie să ne acapareze toată energia noastră, pentru că, în spatele ei, patologiile grave cu care ne luptăm zi de zi sunt tot acolo, iar pacienţii noştri nu trebuie să se simtă astăzi cu un pas mai departe de medic decât ieri. Pe de altă parte, vă invit pe toţi să priviţi această pandemie ca pe o provocare. O provocare din perspectiva educaţiei, a felului de a vă desăvărşi menirea pentru care v-am pregătit până azi. Atunci când ai în faţa ta un obstacol, nu dai înapoi. Cauţi să-l depăşeşti”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu în prima zi a ceremoniei de absolvire.

 

 

Comentarii