Afaceristă din Suceava infectată cu COVID-19, la Terapie Intensivă la Iaşi

luni, 23 martie 2020, 03:01
3 MIN
 Afaceristă din Suceava infectată cu COVID-19, la Terapie Intensivă la Iaşi

E posibil să se fi contaminat în spitalul judeţean, unde sunt mai mulţi medici testaţi pozitiv cu noul coronavirus.

Numărul ieşenilor depisaţi pozitiv la testele lucrate ieri, oficial, rămâne o necunoscută. Numărul izolaţilor însă a mai crescut. 1.122 de ieşeni sunt izolaţi la domiciliu şi monitorizaţi, cel puţin teoretic, de către medicii de familie şi epidemiologii ajutaţi de rezidenţii implicaţi voluntar. Alte 129 de persoane, care au călătorit în zone zero sau galbene, se află în carantină. Spaţiile destinate carantinei încep să fie neîncăpătoare, aşa că autorităţile caută soluţii, în cazul în care numărul acestora va creşte. 38 de izolaţi la domiciliu au ieşit cu bine din cele 14 zile regulamentare, fără simpotome specifice.

În stare foarte gravă

La Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva, sâmbătă, 21 martie, era internat un singur pacient. Este vorba despre o femeie de 64 de ani, om de afaceri, din Suceava, adusă în stare foarte gravă de la Spitalul de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou. Pacienta a fost confirmată cu coronavirus pe 20 martie. Anterior, fusese într-o excursie în Dubai. Nu se cunoaşte încă unde a contactat virusul, dacă din ţara unde a călătorit sau chiar de la spitalul din Suceava, la unitatea medicală existând în momentul de faţă o anchetă epidemiologică.

Iniţial, femeia ar fi fost internată la Secţia de Boli Infecţioase a spitalului din Suceava, acolo unde, tot pe 20 martie, doi medici au fost confirmaţi cu coronavirus. Pentru că starea sa s-a agravat, femeia fiind şi cardiacă, a fost transferată la Secţia de Cardiologie. În cele din urmă, medicii au decis să preleveze probe pentru testarea de coronavirus. Probele au fost lucrate la Iaşi, iar testul a ieşit pozitiv în cazul său. Medicii au hotărât atunci transferul la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, după ce femeia ar fi suferit un stop cardio-respirator. Starea femeii este în continuare gravă, fiind pusă la ventilaţie mecanică.

De precizat că la Spitalul din Suceava sunt în total 11 cadre medicale găsite pozitive de la secţiile de Boli Infecţioase, Pneumologie, Ortopedie şi UPU.

Un alt sucevean internat la Iaşi este un bărbat de 37 de ani. Acesta fusese iniţial internat la Pneumologie la Suceava, neavând istoric de călătorie. Lucrează la un cabinet de arhitectură, şi ca urmare a diagnosticului pus, alţi cinci colegi au inrat în autoizolare.

Ajutor din partea IGSU pentru Boli Infecţioase

În urmă activării Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI), la ordinul Prefectului Judeţului Iaşi, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Iaşi, până la sfârşitul săptămânii trecute, au verificat 495 persoane la domiciliu şi 9 societăţi comerciale. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi a pus la dispoziţia Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva Iaşi, Direcţiei de Sănătate Publică şi Serviciului de Ambulanţă Judeţean un stoc de 2.400 măşti de protecţie de tip FFP2 pentru asigurarea personalului de intervenţie. Pe măsură ce comenzile făcute de IGSU vor fi onorate, acest stoc va fi suplimentat, au anunţat reprezentanţii instituţiei.

Autorităţile atrag atenţia cetăţenilor că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus (COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăţi în respiraţie). Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoştinţă de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus.

Comentarii