Băiatul din satul Hermeziu poate visa în continuare că va lua admiterea la Informatică
AJUTOR: Băiatul care făcea ore online cocoțat pe bolţari a primit o antenă performantă de net
Povestea lui Răzvan Murgu, un elev cuminte şi silitor de clasa a VIII-a din satul Hermeziu, localitatea natală a lui Costache Negruzzi, care îşi doreşte să înveţe ca să intre la Liceul de Informatică, însă nu are acces la internet pentru orele online, a impresionat mai mulţi oameni de afaceri, dar şi companii şi cadre didactice. După ce l-a văzut pe Răzvan cum se căţăra pe o grămadă de bolţari ca să prindă net la orele online, Dan Zaharia, fondator Fab Lab Iaşi şi manager al Şcolii informale de IT, l-a vizitat în weekend pe Răzvan încărcat cu daruri tehnologice, iar începând de ieri băiatul are montată o antenă pe casă care să îi permită un acces de calitate la internet de la masă, nu de pe bolţari. La rândul lor, profesori de la Informatică s-au oferit să-l mediteze gratis. Răzvan pare acum fericit: poate spera că visele i se vor îndeplini.
„Acum câteva săptămâni, Ziarul de Iaşi mediatiza povestea lui Răzvan, un elev din clasa a VIII-a din Hermeziu (comuna Trifeşti), satul natal al lui Constantin Negruzzi, care făcea eforturi deosebite să participe la cursurile online pentru a se pregăti de admitere la liceul meu care tocmai sărbătoreşte 50 de ani de activitate. Am luat legătura pentru mai multe informaţii cu redacţia ziarului, şi apoi cu Liliana Lazăr, director al şcolii. Am mai pus un mesaj pe grup Alumni – Liceul de Informatica «Grigore Moisil» Iaşi şi am avut plăcerea ca d-na director Adina Romanescu, profesorul meu de matematică Alexandru-Gabriel Mîrşanu, dar şi Anamaria Ghiban şi Dana Anghelescu să se ofere să-l pregătească pentru admitere”, a menţionat Dan Zaharia, cel care l-a vizitat în weekend pe Răzvan pentru a-i oferi un sprijin nesperat în încercarea sa de a nu renunţa la şcoală.
Darurile pentru Răzvan au venit din partea Ness Digital Engineering Iaşi, Orange, Fab Lab Iaşi şi Rotary IASI Curtea Domnească, cei care au ajutat în acest caz sperând ca pachetul pregătit să îi schimbe destinul lui Răzvan, un copil descris de către cei care i-au întins o mână de ajutor drept „un copil timid, dar ambiţios şi cu putere de învăţare”. Totodată, aceştia îi urează succes lui Răzvan şi speră ca din toamnă să se întâlnească la Liceul de Informatică, acolo unde tânărul îşi doreşte să ajungă.
Un copil timid, care are nevoie de sprijin
„Răzvan este un copil foarte bun, îşi dă toată silinţa, vrea să înveţe, dar tot ar mai trebui ajutat. Este un copil timid, pe care îl cunosc încă de când era foarte mic, este un copil inteligent şi ar fi păcat de el”, explică Liliana Lazăr, directorul Şcolii „Iacob Negruzzi” Trifeşti. Cadrul didactic explică şi că majoritatea elevilor care vor să urmeze mai departe cursurile unei şcoli din Iaşi depun eforturi remarcabile. Majoritatea aleg să facă naveta zilnic în Iaşi, iar asta înseamnă că se trezesc în fiecare zi la ora 5 pentru a ajunge la şcoală, iar după ore îi aşteaptă un nou drum lung şi obositor până acasă.
De aceea, Liliana Lazăr speră ca elevul să poată primi o bursă pe viitor dacă va fi admis la o şcoală din Iaşi pentru a putea locui într-un cămin în cursul săptămânii, Răzvan provenind dintr-o familie fără posibilităţi financiare. Odată cu sprijinul primit din partea sponsorilor, Răzvan se bucură de un alt ajutor nesperat din partea Liceului de Informatică, care îl va ajuta pe tânăr să se pregătească pentru Evaluarea Naţională. Începând chiar de astăzi, 1 iunie, Răzvan va începe pregătirea la Limba română şi la Matematică cu profesori de la Liceul „Moisil”.
„Sprijinul este acordat de către colegii mei, iar mâine (n.r. – 1 iunie) va avea loc prima întâlnire în vederea pregătirii la Română şi la Matematică. Domnul profesor Gabriel Mîrşanu la Matematică, iar la Limba română doamna profesoară Daniela Anghelescu şi doamna Anamaria Ghiban. Noi ne-am dorit să venim în sprijinul lui Răzvan fiind impresionaţi de faptul că îşi doreşte foarte mult să ajungă la noi în clasa a IX-a şi ni s-a părut un tânăr determinat, care merită toată susţinerea. Ar fi extraordinar dacă din toamnă va putea începe cursurile la noi”, a punctat Adina Romanescu, directorul Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iaşi. Totodată, cadrul didactic a menţionat că Răzvan va primi tot sprijinul necesar în cazul în care va fi admis la Liceul „Mosil”, şcoala ieşeană având atât cămin, cât şi cantină, iar cazuri similare cu cel al lui Răzvan şi-au găsit rezolvarea prin implicarea comunităţii ieşene şi a liceului.
Reamintim că povestea lui Răzvan a fost mediatizată în urmă cu două săptămâni. Băiatul de 15 ani a încercat în perioada pandemiei să participe la orele online, dar lipsa unui dispozitiv performant şi lipsa accesului la internet îl determinau de multe ori să iasă în stradă sau să se caţere pe un morman de bolţari pentru a prinde semnal la telefon.
Cititi si: Puștiul de lângă Prut care se zbate să ajungă la Colegiul „Grigore Moisil“. A făcut ore sub stâlp ca să aibă net
Publicitate și alte recomandări video