AJUTOR: Băiatul care făcea ore online cocoțat pe bolţari a primit o antenă performantă de net
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Băiatul din satul Hermeziu poate visa în continuare că va lua admiterea la Informatică

AJUTOR: Băiatul care făcea ore online cocoțat pe bolţari a primit o antenă performantă de net

GALERIE
Razvan pusti internet
 • Razvan pusti internet
- +

Povestea lui Răzvan Murgu, un elev cuminte şi silitor de clasa a VIII-a din satul Hermeziu, localitatea natală a lui Costache Negruzzi, care îşi doreşte să înveţe ca să intre la Liceul de Informatică, însă nu are acces la internet pentru orele online, a impresionat mai mulţi oameni de afaceri, dar şi companii şi cadre didactice. După ce l-a văzut pe Răzvan cum se căţăra pe o grămadă de bolţari ca să prindă net la orele online, Dan Zaharia, fondator Fab Lab Iaşi şi manager al Şcolii informale de IT, l-a vizitat în weekend pe Răzvan încărcat cu daruri tehnologice, iar începând de ieri băiatul are montată o antenă pe casă care să îi permită un acces de calitate la internet de la masă, nu de pe bolţari. La rândul lor, profesori de la Informatică s-au oferit să-l mediteze gratis. Răzvan pare acum fericit: poate spera că visele i se vor îndeplini.

 

„Acum câteva săptămâni, Ziarul de Iaşi mediatiza povestea lui Răzvan, un elev din clasa a VIII-a din Hermeziu (comuna Trifeşti), satul natal al lui Constantin Negruzzi, care făcea eforturi deosebite să participe la cursurile online pentru a se pregăti de admitere la liceul meu care tocmai sărbătoreşte 50 de ani de activitate. Am luat legătura pentru mai multe informaţii cu redacţia ziarului, şi apoi cu Liliana Lazăr, director al şcolii. Am mai pus un mesaj pe grup Alumni - Liceul de Informatica «Grigore Moisil» Iaşi şi am avut plăcerea ca d-na director Adina Romanescu, profesorul meu de matematică Alexandru-Gabriel Mîrşanu, dar şi Anamaria Ghiban şi Dana Anghelescu să se ofere să-l pregătească pentru admitere”, a menţionat Dan Zaharia, cel care l-a vizitat în weekend pe Răzvan pentru a-i oferi un sprijin nesperat în încercarea sa de a nu renunţa la şcoală.

Darurile pentru Răzvan au venit din partea Ness Digital Engineering Iaşi, Orange, Fab Lab Iaşi şi Rotary IASI Curtea Domnească, cei care au ajutat în acest caz sperând ca pachetul pregătit să îi schimbe destinul lui Răzvan, un copil descris de către cei care i-au întins o mână de ajutor drept „un copil timid, dar ambiţios şi cu putere de învăţare”. Totodată, aceştia îi urează succes lui Răzvan şi speră ca din toamnă să se întâlnească la Liceul de Informatică, acolo unde tânărul îşi doreşte să ajungă.

Un copil timid, care are nevoie de sprijin

„Răzvan este un copil foarte bun, îşi dă toată silinţa, vrea să înveţe, dar tot ar mai trebui ajutat. Este un copil timid, pe care îl cunosc încă de când era foarte mic, este un copil inteligent şi ar fi păcat de el”, explică Liliana Lazăr, directorul Şcolii „Iacob Negruzzi” Trifeşti. Cadrul didactic explică şi că majoritatea elevilor care vor să urmeze mai departe cursurile unei şcoli din Iaşi depun eforturi remarcabile. Majoritatea aleg să facă naveta zilnic în Iaşi, iar asta înseamnă că se trezesc în fiecare zi la ora 5 pentru a ajunge la şcoală, iar după ore îi aşteaptă un nou drum lung şi obositor până acasă.

De aceea, Liliana Lazăr speră ca elevul să poată primi o bursă pe viitor dacă va fi admis la o şcoală din Iaşi pentru a putea locui într-un cămin în cursul săptămânii, Răzvan provenind dintr-o familie fără posibilităţi financiare. Odată cu sprijinul primit din partea sponsorilor, Răzvan se bucură de un alt ajutor nesperat din partea Liceului de Informatică, care îl va ajuta pe tânăr să se pregătească pentru Evaluarea Naţională. Începând chiar de astăzi, 1 iunie, Răzvan va începe pregătirea la Limba română şi la Matematică cu profesori de la Liceul „Moisil”.

„Sprijinul este acordat de către colegii mei, iar mâine (n.r. - 1 iunie) va avea loc prima întâlnire în vederea pregătirii la Română şi la Matematică. Domnul profesor Gabriel Mîrşanu la Matematică, iar la Limba română doamna profesoară Daniela Anghelescu şi doamna Anamaria Ghiban. Noi ne-am dorit să venim în sprijinul lui Răzvan fiind impresionaţi de faptul că îşi doreşte foarte mult să ajungă la noi în clasa a IX-a şi ni s-a părut un tânăr determinat, care merită toată susţinerea. Ar fi extraordinar dacă din toamnă va putea începe cursurile la noi”, a punctat Adina Romanescu, directorul Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iaşi. Totodată, cadrul didactic a menţionat că Răzvan va primi tot sprijinul necesar în cazul în care va fi admis la Liceul „Mosil”, şcoala ieşeană având atât cămin, cât şi cantină, iar cazuri similare cu cel al lui Răzvan şi-au găsit rezolvarea prin implicarea comunităţii ieşene şi a liceului.

Reamintim că povestea lui Răzvan a fost mediatizată în urmă cu două săptămâni. Băiatul de 15 ani a încercat în perioada pandemiei să participe la orele online, dar lipsa unui dispozitiv performant şi lipsa accesului la internet îl determinau de multe ori să iasă în stradă sau să se caţere pe un morman de bolţari pentru a prinde semnal la telefon.

Cititi si: Puștiul de lângă Prut care se zbate să ajungă la Colegiul „Grigore Moisil“. A făcut ore sub stâlp ca să aibă net

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Alexandru LĂZESCU

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Marea majoritate a jurnaliştilor români continuă să se închine la „icoanele” New York Times, Washington Post, CNN, The Guardian, nerealizând că acestea au deviat între timp semnificativ de la etica şi standardele tradiţionale ale jurnalismului.  

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre ororile nazismului

Nichita DANILOV

Câte ceva despre ororile nazismului

Realitatea din lagărele de naziste era atât de cosmetizată de aparatul de propagandă, încât chiar şi prizonierii proaspăt aduşi în vagoanele de vite sigilate aveau tendinţa să nu dea crezare sinistrelor zvonuri legate de exterminare. Ca să nu intre în panică, deţinuţii ce coborau din trenuri aveau parte de o privelişte aproape bucolică. E drept că exista sârmă ghimpată. Dar dincolo de sârmă domnea o ordine desăvârşită.

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Ciprian IFTIMOAEI

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Pe la începutul lunii decembrie 2021, mă pomenesc cu un telefon de la prietenul şi colegul Bogdan Pătărlăgeanu de la Direcţia de Comunicare a Institutului Naţional de Statistică (INS) cu propunerea de a colabora la un Newsletter pentru Ziua Culturii Naţionale (15 ianuarie) în care să surprindem crâmpeie din publicistica economică şi socială a poetului Mihai Eminescu, eventual, condimentate cu date statistice. Mai înainte de toate, prietenul Bogdan se interesă dacă ştiu ceva despre legătura lui Eminescu cu statistica, parcă, bănuind că am în lucru un studiu cu tema „Scurt istoric al statisticii oficiale în România” în care aveam câteva rânduri despre tema în cauză.

Atenţie la trend

Michael ASTNER

Atenţie la trend

În loc de motto: Jocurile minţii// cum mai reuşim noi/ să ne construim/ propriile capcane - cu cât mai sofisticate,/ cu atât mai durabilă/ propria închisoare.

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X