anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Astăzi, ieşim din starea de alertă. Spitalele însă ar putea suferi un şoc

GALERIE
ATI Covid
 • ATI Covid
- +

Ieşirea bruscă din starea de alertă duce la probleme bugetare pentru spitale? Odată cu renunţarea la starea de alertă în România, spitalele ieşene sunt în situaţia în care vor trebui să îşi reevalueze activitatea şi bugetul, având în vedere că se va reveni la modalitatea de plată de dinaintea pandemiei. Starea de alertă a fost instituită din mai 2020, după renunţarea la starea de urgenţă, şi a fost prelungită ultima dată cu 30 de zile pe data de 7 februarie 2022. În mai 2020, pentru a sprijini spitalele, Ministerul Sănătăţii a precizat că spitalele vor avea bugetele asigurate la fel ca în perioada dinaintea pandemiei. 

Această decizie s-a luat fiindcă, în multe cazuri, unităţile medicale au avut porţile închise pentru internările care nu erau urgente şi, de multe ori, s-a recomandat tratarea în ambulatoriu sau în regim de spitalizare de zi a pacienţilor. În aceste momente, la ieşirea din starea de alertă, va exista o perioadă-tampon, în care spitalele trebuie să ofere servicii medicale ce pot fi decontate de la CJAS, astfel încât să îşi asigure bugetele. Întrebările pe care şi le pun managerii de spitale sunt însă dacă vor veni pacienţii la fel de mulţi ca înainte de martie 2020, şi în cât timp se va ajunge iarăşi la acel nivel.

„Spitalele ştiu care sunt indicatorii în baza cărora se fac decontările; problema de baza e că adresabilitatea nu e aceeaşi ca înainte de pandemie. Astfel, există riscul ca din serviciile medicale prestate să nu îşi acopere cheltuielile necesare de funcţionare. Dar acum se caută soluţii pentru a acoperi cel puţin o perioadă de tranziţie până îşi revin lucrurile la normal”, a declarat Radu Ţibichi, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi. Acesta susţine că nu toate spitalele vor fi puse într-o situaţie dificilă, ci doar acele unităţi medicale care se ocupă de patologii care nu au în general o adresabilitate crescută. „În general, spitalele de boli cronice au indicatorii aproximativ la fel ca înainte, deci nu ar avea o problemă, iar cele de boli acute, de la o unitate la alta sunt diferenţe. Spitalele de boli acute ar avea o problemă de finanţare dacă nu ar avea aceeaşi adresabilitate ca înainte”, a mai completat Radu Ţibichi.

Servicii medicale regândite în funcţie de adresabilitate

Spitalul Clinic de Recuperare era înaintea pandemiei unul dintre spitalele cu o adresabilitate foarte crescută, cu liste de aşteptare făcute pentru o perioadă de patru-şase luni. Spitalul se ocupă în special de tratarea şi recuperarea bolnavilor cronici, având cumpărate mai multe echipamente performante pentru care cerinţa era foarte mare. În timpul pandemiei, chiar şi în perioadele de vârf, spitalul avea un grad de realizare a sumei contractate cu CJAS de 50%. Pentru a reduce riscul de infecţie, cei mai mulţi pacienţi care s-au adresat spitalului au fost redirecţionaţi către ambulatoriu şi spitalizare de zi, fiind internate doar cazurile care aveau neapărată nevoie.

„De când a început anul, din lunile ianuarie - februarie, nemaifiind implicaţi în tratarea pacienţilor COVID, am realizat din contractul cu CJAS peste 85% din spitalizarea de zi, dar 42% pe spitalizarea continuă. Atunci au fost foarte multe infectări în valul cinci şi bănuiesc că acesta a fost motivul. Adresabilitatea este din ce în ce mai mare, ceea ce înseamnă că avem şanse destul de mari să revenim la normalitate, dar cu siguranţă nu va mai fi ceea ce a fost în 2018 - 2019. Era un spital foarte aglomerat, foarte solicitat, cu liste de aşteptare la 6 luni. Ceea ce ne-a învăţat pandemia a fost să fim foarte flexibili şi să ne adaptăm foarte repede situaţiei”, a explicat ec. Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare. Astfel, explică managerul, au fost regândite serviciile din spital în funcţie de adresabilitatea existentă. Listele de aşteptare erau foarte mari în perioada dinaintea pandemiei în Secţia de Recuperare Neuromotorie, unde au fost achiziţionate recent aparate noi, iar pacienţii cronici veneau periodic.

Spitalele cu flux mare, ca Neurochirurgia, nu vor avea probleme

Acum, conducerea spitalului a luat decizia ca o parte dintre serviciile care erau disponibile în secţia respectivă să poată fi accesate de pacienţi şi în secţiile de Neurologie şi Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie. „La Neurologie nu făceam recuperare robotică, eram organizaţi doar pentru pacienţi care veneau direct de la Spitalul de Neurochirurgie sau pe scleroză multiplă. Am reuşit să cumpărăm anul trecut echipamente mai performante şi le vom putea oferi pacienţilor aceleaşi servicii ca la Recuperare Neuromotorie. De asemenea, având în vedere că noi în lunile de pandemie făceam 55 - 60% din valoarea contractuală, nu ar trebui să fie acum o problemă majoră. Ne-am acoperi cheltuielile de funcţionare, dar noi am vrea mai mult ca să putem oferi şi mai mult pacienţilor”, a mai completat ec.

Carmen Cumpăt, managerul unităţii medicale. Spre deosebire de Spitalul de Recuperare, unde sunt trataţi bolnavii cronici, la Spitalul de Neurochirurgie ajung pacienţi care au nevoie de intervenţii chirurgicale sau alte urgenţe neurochirurgicale, fiind destinat afecţiunilor acute. „Înainte de pandemie eram un spital cu adresabilitate mare, chiar nu făceam faţă din acest punct de vedere. Ne făceam serviciile medicale care erau contractate cu CJAS şi chiar mai mult decât atât. Erau multe cazuri pe care CJAS nu putea să le deconteze pentru că erau depăşite ca valoare de contract, dar noi nu puteam refuza pacienţii. Deci nu credem că ne va influenţa în vreun fel ridicarea stării de alertă”, a precizat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.