Atenţie mare la ţânţari ! Patru cazuri de ieşeni infectaţi cu virusul West Nile

joi, 09 august 2018, 01:49
6 MIN
 Atenţie mare la ţânţari ! Patru cazuri de ieşeni infectaţi cu virusul West Nile

Toţi sunt bărbaţi şi provin din Probota, Paşcani, Plugari şi Movileni. Au vârste între 60 şi 71 de ani. Unul dintre ei este în stare gravă.

Patru cazuri de infectare cu virusul West Nile, virus care se transmite la om prin înţepătura de ţânţar, au fost înregistrate în judeţul Iaşi până în prezent. Situaţia este îngrijorătoare având în vedere că primul caz de infectare cu virusul West Nile din acest sezon a fost raportat acum două săptămâni.

Este vorba de un bărbat de 67 de ani, din comuna Probota, Iaşi, care deşi nu a ieşit în afara ţării, a ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi prezentând semnele bolii.

Acesta se află încă în spital şi starea sa nu este una foarte bună. Deşi starea bărbatului părea să evolueze favorabil la început, reprezentanţii spitalului de boli infecţioase consideră necesitatea de a continua internarea ca pe un semn nu foarte îmbucurător.

Cel de-al doilea caz la spitalul ieşean este cel al unui bărbat de 71 de ani, din Paşcani. Acesta a fost diagnosticat cu meningită şi este internat în Compartimentul de Te­rapie Intensivă (ATI) al Spitalului de Boli Infecţioase.

„Pacientul este o persoană mai în vârstă, de 71 de ani, la care virusul a fost confirmat serologic. Starea acestuia nu este foarte bună, dar deocamdată nu ne punem problema unui risc vital imediat. Cu toate acestea, evo­lu­ţia pe termen lung poate fi imprevizivilă, pentru că vorbim de o vârstă şi de o serie de co­morbidităţi“, a precizat profesorul Carmen Dorobăţ, manager al Spitalului de Boli In­fecţioase.

Celelalte persoane care s-au prezentat la spital şi au fost diagnosticate cu virusul West Nile sunt tot doi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 60 şi 70 de ani, din comunele Plugari şi Movileni. Starea acestora nu pune mari probleme pentru moment, sunt stabili, dar rămân în atenţia medicilor ieşeni.

Spe­cialiştii spun că starea primilor doi diagnosticaţi este mai gravă pentru că vârsta este mai înaintată şi pentru că aceştia sufereau de alte boli, astfel că infecţia a favorizat disfuncţia unor organe.

„Mesajul nostru e ca toată lu­mea să fie cât mai atentă la ţânţari, să nu facă economie şi să cumpere produse împotriva acestora pe care să le folosească în case. De asemenea, autori­tăţile locale trebuie să aibă mai mare grijă la înmulţirea ţân­ţarilor în această perioadă, pentru că după cum se poate vedea, bolnavii nu sunt din oraş, ci din mediul rural“, a mai adăugat pro­fesorul Carmen Doro­băţ, managerul spitalului.

DSP a mers în localităţile unde trăiesc cei infectaţi

Şi Direcţia pentru Sănătate Publică (DSP) Iaşi a început, încă de săptămână trecută, să atenţio­neze oamenii cu privire la pericolul la care se expun dacă nu se protejează împotriva ţânţarilor. După ce cazurile au început să se înmulţească, reprezentanţii DSP au luat legătura şi cu autorităţile locale din zonele în care s-au înregistrat îmbolnăvirile şi au dis­cutat cu populaţia.

„Noi am efectuat anchete epidemiologice în toate locaţiile respective şi am transmis, atât către medicii de familie, cât şi către Primărie, lua­rea măsurilor pentru evita­rea îmnulţirii ţânţarilor. Trans­miterea se face prin ţânţari aici. Am mers şi la domiciliul pacienţilor şi am făcut recomandări şi acolo, cu privire la excesul de apă sau de gunoi şi am vorbit despre măsuri de protecţii individuale ale persoa­nelor. De asemenea, DSP a făcut şi adrese către medicii de familie în care le-am recomandat urmărirea cu atenţie a oricării manifestări de tip me­ningită, încât eventualele cazuri să fie trimise imediat la spital“, a declarat Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi.

Alertă maximă la Centrul de Transfuzii

De asemenea, ca o altă măsură de împiedicare a virusului să se răspândească, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) Iaşi a anunţat că persoanele care provin din oraşul Paşcani sau co­munele Probota, Plugari şi Mo­vileni sau care au fost în vizită în aceste zone în ultima perioadă nu vor fi acceptate să doneze sânge timp de 28-30 de zile.

„Trebuie să fie luate o serie de măsuri cu virusul WestNile, care se manifestă iniţial sub forma unei viroze, cu simptomatologie specifică, şi care se poate transmite şi prin sânge. Prima, şi cea mai importantă, măsură este să excludem pe o perioadă de 28 de zile, în conformitate cu Ordinul 1483/2011, persoanele care lo­cu­iesc acolo sau care au tranzitat, nu neapărat din maşină, ci la rude sau prieteni“, a men­ţionat dr. Gabriela Scripcariu, director CRTS Iaşi.

Aceasta a mai precizat că, în această pe­rioadă, în chestionarul pe care îl completează donatorul va fi accentuată întrebarea care face referinţă la zonele de risc, iar medicii care asigură înscrierea donatorilor vor face un triaj minuţios al donatorilor, căutând, în special, semne ale muşcătu­rilor de ţânţari.

Reprezentanţii CRTS Iaşi au solicitat celor care au donat în acest interval şi care nu au nicio legătură cu zonele afectate, să comunice „Cen­trului“, într-un interval de cel mult 15 zile de la donare, dacă prezintă episoade febrile, erupţii cutanate sau altfel reacţii anormale.

Stocurile de sânge din spitale vor fi sub monitorizare atentă, spune dr. Gabriela Scrip­cariu, sugestia CRTS fiind ca sângele să fie folosit doar în caz de necesitate maximă, explicaţiia fiind că numărul deja mic al donatorilor va scădea şi mai tare, odată cu această interdicţie.

Perioada de incubaţie, între 3 şi 15 zile

Virusul West Nile a fost descoperit în 1937, în districtul cu acelaşi nume din Uganda – Africa, iar principala cale de transmitere a acestei infecţiei este înţepătura de ţânţar. Perioa­da de incubaţie a infecţiei la om este cuprinsă între 3 şi 15 zile şi cele mai multe dintre cazuri sunt asimptomatice.

Cu toate acestea, specialiştii spun că la aproximativ 20% dintre oameni principalele simptome sunt asemănă­toare gripei, bolnavii prezentând cefalee, stare de rău,  febră şi vărsături. La 1% dintre cazuri pot apărea şi simptome neurologice, precum meningita sau meningoencefalita.

Este recomandat ca în această perioadă să purtăm haine cu mânecă lungă şi pantaloni lungi, să utilizăm substanţe toxice împotriva ţânţarilor şi insecticide în locuinţă, în cazul în care aceştia au pătruns deja înăuntru. De asemenea, ar trebui îndepărtate recipientele de apă stagnată şi gunoiul menajer, acestea atrăgând în special ţânţarii.

Comentarii