Aţi fost anunţaţi că energia electrică vi s-a scumpit? Încă mai sunt soluţii. Iată ce puteţi face!

sâmbătă, 22 octombrie 2022, 01:50
4 MIN
 Aţi fost anunţaţi că energia electrică vi s-a scumpit? Încă mai sunt soluţii. Iată ce puteţi face!

Cea mai atractivă ofertă în acest moment e de 0,75 lei/kWh. Comparativ, preţul E.On a ajuns la 3,7-5,3 lei. Deocamdată nu simţim aceste preţuri pentru că sunt plafonate, dar plafonarea nu va dura. Ordonanţa care plafonează preţurile a intrat în dezbaterea Parlamentului. În Senat, au fost adăugate deja câteva înlesniri – de exemplu pentru familiile cu mai mulţi copii în şcoală. Pe larg despre ce ar fi cel mai potrivit de făcut în aceste momente dificile, în rândurile de mai jos

În ultimele zile, mulţi dintre dumneavoastră aţi primit de la furnizorul de electricitate o notă de informare privind modificarea contractului prin act adiţional. La E.On, de exemplu, notificarea este clară de la început: „Dată fiind evoluţia crescătoare a preţurilor de achiziţie a energiei electrice şi gazelor naturale înregistrată în ultima perioadă pe piaţa energiei din România, menţinerea preţului contractual actual nu mai poate fi susţinută.” Practic, contractele care până acum funcţionau cu un preţ de 1,55-1,64 lei/kWh vor avea un preţ mai mult decât dublu, respectiv 3,72-5,39 lei/kWh (cu toate taxele, inclusiv TVA). Nu doar E.On, furnizorul dominant în regiune, ci şi ceilalţi operatori au fost nevoiţi să modifice preţurile.

Citiți și:ATENTIE! Capcana din facturile la electricitate: când nu beneficiaţi de compensare chiar dacă aveţi sub 255 kWh pe lună

Trebuie menţionat că creşterea de preţ nu va fi resimţită de către marea majoritate a consumatorilor casnici, cei care s-au limitat anul trecut la un consum lunar mai mic de 300 kWh şi care acum nu au trecut de o medie lunară de 255 kWh. Aceste prevederi, valabile până pe 31 august 2023, se găsesc în OUG 119/2022 şi limitează la 68 de bani/kWh pentru cei cu un consum mediu lunar mai mic de 100 kWh în 2021 (pentru primii 255 kWh), respectiv 80 de bani pentru cei care s-au încadrat anul trecut într-un consum lunar de cel mult 300 kWh (de asemenea pentru primii 255 kWh de pe factură). Ce vom face însă după acea dată? Dar dacă depăşim plafonul?

 

Furnizori de energie electrică, pe alese

 

Comparatorul de tarife pe care îl puteţi găsi pe pagina de internet a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (anre.ro) scoate pe primul loc oferta Societăţii de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale „Hidroelectrica” SA: 0,75 lei/kWh, cu toate taxele incluse, pe ofertă concurenţială. Potrivit datelor ANRE, Enel „rezistă” la 1,99 lei/kWh pe serviciu universal, dar 5,23-5,39 lei/kWh la oferta concurenţială, CEZ e deja la 3 lei, RCS&RDS – 3,44 lei, Engie – 5,31 lei, iar E.On figurează cu 5,39-5,50 lei/kWh. Cel mai mare preţ dintre cele 86 de oferte adunate pe pagina de internet a ANRE este de 12,36 de lei/kWh.

Citiți și: Facturi la energie şi de zece ori mai mari. Servicii Publice anunţă trecerea pe alte surse

E de remarcat că doar oferta Hidroelectrica e mai mică decât preţul plafonat al kilowatt-ului. Pentru toate celelalte, un consumator casnic nu va plăti mai mult de 79 de bani/kWh în condiţiile OUG 119, la fel ca societăţile din categoria întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) care beneficiază de plafonarea de preţ la 1 leu/ kWh. Aşadar, oferta Hidroelectrica este de luat în considerare mai ales de către cei aproximativ 10 la sută dintre consumatorii casnici, după aprecierea ministrului Energiei, care depăşesc pragurile maximale de consum.

Cât priveşte preţul gazului, acesta rămâne subvenţionat, cu un preţ final de 31 de bani/kWh pentru clienţii casnici (fără limită de consum), respectiv 37 de bani pentru cei non-casnici.

Citiți și: Îngrijorare: au dispărut complet ofertele pentru furnizarea de energie electrică. Norocoşi şi ghinionişti din Iaşi

 

Nu toată lumea e fericită

 

Ordonanţa 119 se află în dezbaterea Parlamentului, ca orice act de acest fel care trebuie transformat în lege. De Senat a trecut pe 27 septembrie, varianta fiind îmbogăţită cu mai multe amendamente – cum este cel care îi scuteşte pe cei care folosesc dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor. Excepţie fac şi familiile cu cel puţin trei copii în întreţinere care urmează o formă de învăţământ, pentru întreg consumul realizat.

Proiectul legislativ a ajuns la Camera Deputaţilor, la Comisiile pentru politică economică, reformă şi privatizare, respectiv pentru industrii şi servicii. Deşi proiectul este în procedură de urgenţă, rămâne de văzut dacă va fi adoptat înainte de finalul lunii octombrie.

Între timp, Aeroportul Iaşi – una dintre puţinele entităţi economice ocolite de ordonanţă – şi-a luat măsuri de prevedere în aşteptarea facturii la energie electrică pe luna septembrie. Valoarea acesteia este estimată la două milioane de lei, mai mare decât consumul pe un an întreg de până acum.

Pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Consiliului Judeţean se află proiectul de rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli al aerogării pentru anul în curs. De la un profit estimat şi aprobat de 900 de mii de lei, se ajunge la unul pe minus, în valoare de 1,1 milioane. 

Comentarii