Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Avocaţii ieşeni vor face educaţie juridică în şcoli. "Fii cool, fără să fii penal"!

GALERIE
educatie-juridica
  • educatie-juridica
- +

"Fii cool, fără să fii penal"! Este ceea ce vor învăţa elevii din şcolile din judeţul Iaşi după vacanţa de Paşti, de la 26 de avocaţi ai Baroului ieşean. Elevilor li se va explica ce se consideră a fi infracţiune privitoare la viaţa sexuală, la droguri sau la violenţă. Vor învăţa, de asemenea, care sunt consecinţele infracţiunilor informatice sau ale celor care vizează patrimoniul.

Campania de responsabilitate socială “Fii avocat în şcoala ta!" este un proiect al Uniunii Naţionale a Barourilor din România. "Copii sunt participanţi activi ai vieţii sociale, în lumina noilor reglementari. Prin urmare, ei au nevoie de aceste noţiuni juridice. O societate sănătoasa este o societate în care educaţia este pusă pe primul plan. Este firesc ca în curriculă să figureze şi educaţia juridică. Eu fac parte din Departamentul de Educaţie Juridică înfiinţat la nivelul UNBR (Uniunii Naţionale a Barourilor din România), fiind cea care, alături de colegii care figurează în proiect, am participat la scrierea proiectului şi a materialelor. Proiectul a fost validat de Comisia Permanentă şi de Consiliul UNBR", a explicat pentru Ziarul de Iaşi, av. Doina Stupariu, coordonatorul proiectului pentru judeţele Moldovei.

După semnarea unui protocol cu Inspectoratul Şcolar, avocaţii ieşeni s-au întâlnit deja cu elevi din mai multe licee şi şcoli din Iaşi şi Paşcani. Educaţia juridică în şcoli începe cu un mic ghid de orientare profesională, din care elevii află dacă se simt pregătiţi să devină profesionişti în Drept. Astfel, li se oferă informaţii despre profesiile juridice, rolul fiecărui profesionist al Dreptului, organizarea judiciară. Apoi, sub motto-ul "Libertatea mea se termină unde începe libertatea ta", şcolarilor şi liceenilor li se propune să discute despre bullying şi alte agresiuni sau să facă distincţia dintre normele juridice şi alte norme care se respectă într-o societate, cu accent pe consecinţele nerespectării acestora. Activităţile avocaţilor în şcoli se vor desfăşura prin participarea la ore de dirigenţie, la ore de Educaţie socială şi de Educaţie antreprenorială, financiară şi juridică.

Prima parte a proiectului se desfăşoară până la vacanţa de vară

“În această etapă se realizeză educatie non-formală. Toţi cei implicaţi predau aceste cunoştinţe gratuit. Implicarea avocaţilor este una de voluntariat. Avocaţii care au dorit să facă parte din această echipă o fac cu tot sufletul. S-au realizat materiale pentru fiecare temă, atât pentru copii, cât şi pentru avocaţii implicaţi, pentru a fi o predare unitară. Prima parte a proiectul se finalizează până la vacanţa de vară. Din toamnă, sperăm să începem educatia formală", a mai explicat av. Doina Stupariu.

“Sunt 3 milioane de copii la nivel preuniversitar în România. Este vorba despre o masă de tineri expuşi unor fapte ce pot atrage sancţiuni penale, în acord cu vârsta şi discernământul lor în formare. Traversăm al treilea an de pandemie, perioadă în care au apărut noi reguli, precum şi o altă paradigmă în abordarea tuturor domeniilor societăţii. Ne adaptăm cu toţii pentru a face faţă unui nou mod de viaţă. (...) Scopul proiectului «Fii avocat în şcoala ta» este de a sprijini tinerii pentru ca aceştia să poată reacţiona adecvat la problemele generaţiei lor. Educaţia juridică timpurie contribuie la sentimentul de apartenenţă la comunitatea şi la cultura naţională. Promovarea unei culturi primitoare pentru tineri presupune promovarea valorilor democratice ale societăţii. Aceste valori democratice - egalitatea, dreptatea, respectul pentru convingerile şi opiniile celorlalţi - sunt intrinsec legate de lege", se arată în proiectul UNBR.

"Fii avocat în şcoala ta" este un proiect care îşi propune să provoace mintea tinerilor, să-i scoată din zona de confort pentru ca ei să-şi pună întrebări. A explica situaţii de viaţă care îi preocupă, prin prisma normelor de drept, a consecinţelor juridice, înseamnă a le da putere tinerilor să ia decizii informate în plan personal şi profesional, precum şi să acţioneze într-o manieră angajată şi pozitivă în societate, cred avocaţii.

Prin această campanie, UNBR şi-a mai propus un scop: “de a promova imaginea profesiei, de a obţine încrederea, respectul şi recunoştinţa cetăţenilor şi de a face cunoscut rolul avocatului în societate (de apărător al cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi nu de complice al infractorilor, cum este perceput în ultima vreme)".

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri