Azi începe admiterea la universităţile din Iaşi. Ce trebuie să ştie candidaţii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 16.01.2022

Azi începe admiterea la universităţile din Iaşi. Ce trebuie să ştie candidaţii

GALERIE
admitere
 • admitere
- +

Universităţile din Iaşi încep azi admiterea de vară pentru locurile la licenţă, iar oferta este la fel de bogată ca în anii anteriori, existând şi o serie de specializări extra la care se pot înscrie absolvenţii de liceu.

UMF este singura care „a furat startul” şi derulează deja înscrierea candidaţilor de la începutul lunii trecute, însă aceştia se aşteptă ca numărul de studenţi să fie unul relevant abia începând cu ziua de azi, când toată lumea va şti rezultatele de la bacalaureat şi va începe să îşi depună dosarele.

Ultimele informaţii de la UMF ne arătau faptul că existau peste 500 de dosare depuse, majoritatea din partea candidaţilor care au luat bacalaureatul în generaţiile anterioare. Astfel, la UMF admiterea se derulează exclusiv online, fiind 791 de locuri la buget, cele mai multe dintre ele la Medicină - 304.

Chiar dacă înscrierile vor avea loc exclusiv online, examenul de admitere va fi față în față. Depunerea dosarelor se încheie pe 18 iulie, iar testul grilă este programat pentru 25 iulie.

În cazul Universităţii Tehnice, admiterea se va încheia pe 25 iulie.

Rectorul Dan Caşcaval a anunţat că, dată fiind creşterea numărului de candidaţi la Politehnica ieşeană din ultimii ani, Ministerul Educaţiei a decis o suplimentare a numărului de locuri la buget.

În mod concret, sunt 3.650 de locuri la licenţă anul acesta, dintre care 2.400 la buget şi 311 pentru românii de pretutindeni, menite în principal pentru tinerii care vin din Republica Moldova. La această categorie, a precizat rectorul, Ministerul Educaţiei a alocat mai multe locuri cu bursă decât în anii precedenţi.

Anul acesta este primul în care Agronomia desfăşoară admitere sub noua denumire: Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV). De azi sunt scoase peste 1.000 locuri la concurs la cele patru facultăţi, fiind disponibile 759 locuri cu finanţare de la buget, iar 269 locuri cu taxă.

Tot cu finanţare de la buget mai sunt încă 18 de locuri prevăzute pentru absolvenţii liceelor din mediul rural. În perioada 12 - 23 iulie 202 va avea loc înscrierea candidaţilor atât online, cât şi la sediul facultăţilor.

Admiterea la toate specializările facultăţilor USV Iaşi se face pe baza notelor obţinute la probele de bacalaureat, nota de la proba scrisă de Limba şi literatura română - 50%, nota de la o altă probă scrisă, la alegerea candidatului - 50%.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” scoate la concurs 7.687 de locuri pentru studiile universitare de licenţă şi 4.267 de locuri pentru admiterea la studii universitare de master. Absolvenţii de liceu au la dispoziţie 4.219 locuri la buget şi 3.468 de locuri cu taxă.

La toate cele 15 facultăţi ale UAIC, înscrierile la admitere au loc în perioada 12-17 iulie, iar selecţia candidaţilor şi afişarea rezultatelor în perioada 19-21 iulie. Candidaţii au posibilitatea de a se înscrie online sau prin depunerea dosarului la sediul facultăţilor, în unele cazuri cu o programare prealabilă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dragul nostru Novak Djokovic

Nicolae GRECU

Dragul nostru Novak Djokovic

Nole pare a fi mioriticul nostru, dacă n-ar avea spiritul de luptă al înaintaşilor săi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Autorul evocă o serie de detalii ale vieţii cotidiene a consătenilor săi în primii ani ai agriculturii comuniste.

Moartea, nebunia devenită banalitate

pr. Constantin STURZU

Moartea, nebunia devenită banalitate

Se vorbeşte prea mult în zilele noastre despre "numărul morţilor/ deceselor" şi prea puţin despre moartea însăşi. Accentul exclusiv şi obsesiv pus pe prima informaţie induce panica şi o tot sporeşte, cu efecte dintre cele mai devastatoare pe toate planurile existenţei noastre. 

Arhitectura azi

arh. Ionel OANCEA

Arhitectura azi

S-au risipit ca vântul sec al deşertului treizeci de ani de pace, de creştere economică, după statistici cea mai mare din Europa, ȋn aşteptarea noii arhitecturi româneşti. 

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X