Câştigătorul celei de-a XX-a ediţii a Premiului Naţional de Proză “Ziarul de Iaşi” este scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu

miercuri, 03 mai 2023, 01:55
8 MIN
 Câştigătorul celei de-a XX-a ediţii a Premiului Naţional de Proză “Ziarul de Iaşi” este scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu

Decernarea premiului va avea loc vineri, 12 mai, orele 16,00, în Aula Academiei Române – Filiala Iaşi

Câştigătorul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” pentru cea mai bună carte a anului 2022 este Bogdan-Alexandru Stănescu, care a primit acest premiu pentru Abraxas, volum apărut la Editura „Polirom”. Decizia a fost luată de juriul format din scriitorii şi criticii Alexandru Călinescu, în calitate de preşedinte, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş. Partenerii ediţiei din acest an sunt Academia Română – Filiala Iași și compania IULIUS. Totodată, juriul a hotărât ca, în acest an, premiul pentru debut să fie acordat Maricicăi Munteanu, pentru volumul Gruparea de la „Viața românească. O literatură a spațiului și comunității, apărut la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Bogdan-Alexandru Stănescu: „Sper ca proza mea să se dovedească un roman care rămâne

Bogdan-Alexandru Stănescu este câștigătorul de anul acesta al Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”. Acest premiu se află la cea de-a XX-a ediție, trofeul fiind acordat pentru cea mai bună carte apărută în anul anterior. Bogdan-Alexandru Stănescu este prozator, poet, eseist, critic literar, editor și traducător român contemporan, născut în anul 1979. În presă a debutat în anul 1999, scriind cronică literară pentru revista „Luceafărul”, iar în 2010 a publicat volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc, Editura Polirom, alături de Vasile Ernu. A debutat în poezie cu volumul Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul, Editura Cartea Românească, în anul 2012.

Bogdan-Alexandru Stănescu

A publicat apoi volumul de eseuri Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelștam și volumul de poeme anaBASis, care a fost și nominalizat la premiile Radio România Cultural. Cu romanul Copilăria lui Kaspar Hauser, din anul 2017, a câștigat multe premii literare, inclusiv internaționale, fiind tradus în cinci limbi străine. Au urmat apoi romanul biografic Caragiale. Scrisoarea pierdută, în 2019, volumul de poeme Adorabilii etrusci, în 2021, și romanul Abraxas, în 2022, care este nominalizat la Premiul pentru Proză „Ziarul de Iași”, la Gala Premiilor Radio România Cultural și la Premiul pentru proză al revistei „Ficțiunea. 8 motive”.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”

Preşedintele juriului Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, scriitorul, publicistul, istoricul literar şi criticul literar Alexandru Călinescu, spune că volumul premiat este un roman al timpului și al memoriei. „Laureatul Premiului Național de Proză al Ziarului de Iași este un scriitor cunoscut, poet, prozator, critic literar, eseist, traducător, editor. Precedentul său roman, Copilăria lui Kaspar Hauser, a fost un frumos succes de public și de critică. Foarte apreciată a fost și cartea pe care am premiat-o acum. Abraxas e o construcție narativă ambițioasă, complexă, un roman polifonic, alternând viziunea realistă cu incursiunile onirice în trecut. E, totodată, un roman al timpului și al memoriei. Nu în ultimul rând, e un roman al Bucureștiului, surprins în banalitatea lui cotidiană dar și în poezia lui învăluitoare”, a afirmat Alexandru Călinescu.

 

Marele câștigător din acest an, Bogdan-Alexandru Stănescu, spune că dubla sa carieră, de editor și scriitor, este puternic legată de orașul Iași și este onorat să primească acest premiu. „Timp de 14 ani, Iașul a fost orașul meu de adopție, chiar și de la distanță. Sunt, prin urmare, fericit să primesc Premiul pentru proză al Ziarului de Iași, mai ales în anul în care acesta împlinește 20 de ani de existență. Sunt onorat să primesc premiul pe care, de-a lungul vremii, și l-au revendicat scriitori pe care-i admir, precum Gabriela Adameșteanu, Mircea Cărtărescu, Răzvan Petrescu, Lucian Dan Teodorovici, Radu Vancu, Dan Lungu sau Florin Lăzărescu. Mulțumesc juriului, care a ales romanul Abraxas dintre atâtea titluri valoroase publicate anul trecut și sper ca proza ​​mea să facă față acestor concurențe simbolice, adică să se dovedească un roman care rămâne”, a precizat Bogdan-Alexandru Stănescu.

știgătoarea Premiului pentru Debut, o cercetătoare din Iași

Maricica Munteanu, cercetător științific doctor la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” din Iași, a fost declarată câștigătoarea Premiului pentru Debut, premiu acordat pentru volumul Gruparea de la „Viaţa românească. O literatură a spaţiului şi comunităţii, apărut la Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Maricica Munteanu s-a născut în 1990, în Florești, Republica Moldova, și a absolvit Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” în 2012. În anul 2019 a obținut titlul de doctor în filologie, cu distincția summa cum laude. Este prezentă cu articole în reviste științifice precum „Philologica Jassyensia”, „Dacoromania litteraria”, „Swedish Journal of Romanian Studies” și „Transilvania”.

„A fost concurenţă serioasă anul acesta la Premiul pentru Debut oferit de Ziarul de Iaşi. Maricica Munteanu este o cercetătoare care şi-a dovedit până acum vocaţia în destule proiecte academice, dintre care Dicţionarul general al literaturii române nu este cel din urmă. Cartea ei, Gruparea de la „Viaţa românească”. O literatură a spaţiului şi comunităţii, e un titlu de referinţă, nu un debut obişnuit. Prima ei calitate este aceea că analizează gruparea literară din jurul lui G. Ibrăileanu din multiple perspective teoretice, cât se poate de actuale şi reinventează practic un subiect care părea clasat în istoria literaturii”, spune Bogdan Creţu, cadru didactic în cadrul Facultăţii de Litere şi director al Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română, Filiala Iaşi.

Premiul pentru debut Ziarul de Iași

Câștigătoarea Premiului pentru Debut a spus că această distincție reprezintă o imensă bucurie, dorindu-și de multă vreme să readucă în atenția cititorilor acest subiect. „Cartea Gruparea de la „Viața românească”. O literatură a spațiului și comunității a fost de la bun început, încă din anii de doctorat, un pariu, întrucât mi-am dorit să readuc în atenția cititorilor un subiect pe nedrept clasificat de istoriile literare ca fiind desuet. Sper că am reușit măcar parțial să vin cu o lectură nouă, pasionantă asupra grupului din jurul lui G. Ibrăileanu și că dincolo de mizele teoretice, într-un fel de neocolit într-o carte de debut, cititorii vor găsi resursele unui mare entuziasm pentru literatură. Le mulțumesc tuturor celor care m-au citit și mi-au promovat cartea, dându-mi, astfel, șansa ca după mulți ani petrecuți în compania scrisului, să ajung și în compania cititorilor”, a menționat Maricica Munteanu.

Partenerii ediţiei XX

Ediţia din acest an a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” are ca partener principal compania IULIUS, o companie activă în domeniul dezvoltării şi operării de centre comerciale în România. PR Managerul IULIUS, Simona Teodorescu, spune că identitatea culturală a Iaşului a fost modelată de-a lungul timpului prin efortul constant de a duce mai departe tradiţia unor evenimente de excepţie, precum Premiul Naţional de Proză.

„Am găsit mereu oportunităţi de a ne implica la nivelul comunităţii ieşene, iar parteneriatul cu Ziarul de Iaşi pentru cea de-a XX-a ediţie a Premiului Naţional de Proză, eveniment ale cărui relevanţă şi însemnătate sunt cunoscute în mediul artistic naţional, reprezintă o manieră de a face şi mai vizibilă imaginea Iaşului cultural. Viziunea IULIUS este inspirată de educaţia, valorile şi spiritul dintotdeauna viu al oraşului. Aşadar, ne bucură şi ne onorează să susţinem un eveniment de prestigiu, devenit tradiţie, care contribuie, ca şi până acum, la a da voce unor valori ce definesc de secole spaţiul cultural ieşean”, a afirmat Simona Teodorescu.

Partenerul de onoare al evenimentului este Academia Română – Filiala Iaşi (ARFI). Acad. Viorel Barbu, preşedintele ARFI, şi-a exprimat bucuria de a susţine Premiului Naţional de Proză în acest an: „Suntem din nou partenerii Ziarului de Iaşi, pentru Premiul Naţional de Proză, după ce am fost alături de acest eveniment şi în urmă cu doi ani. Ne face plăcere şi apreciem calitatea acestui cotidian”.

Partenerul evenimentului este Compania Antibiotice, un partener tradiţional care a sprijinit în fiecare an demersul Ziarului de Iaşi, onorând astfel pe deplin dictonul companiei, „Ştiinţă şi Suflet”. „Premiile literare ”Ziarul de Iași” s-au dovedit în timp a fi un etalon în activitatea literară românească. Compania Antibiotice este un partener tradițional al evenimentului, alăturându-se acestui proiect încă de la debutul său, în anul 2004, conștientă de importanța lecturii și a promovării cărților de calitate. Noi, ca o organizație orientată spre cunoaștere și performanță, am considerat întotdeauna că printre cei mai buni profesori sunt cărţile, acei emisari generoși și de durată, care îți oferă știință dar îți înnobilează și sufletul, îți educă mintea şi te urmează oricând în viață. Suntem onorați să fim alături acestui demers al Ziarului de Iaşi și în acest an și felicităm toți finaliștii”, a declarat Ioan Nani, director general Antibiotice. 

Două decenii de tradiţie

Câştigătorul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” pentru cea mai bună carte a anului 2021 a fost ieşeanul Florin Lăzărescu, care a primit acest premiu pentru „Noaptea plec, noaptea mă-ntorc”, volum apărut la Editura Polirom. În urmă cu doi ani, câştigătoare a fost desemnată scriitoarea Ioana Pârvulescu, premiul fiind acordat pentru volumul „Prevestirea”, apărut la Editura Humanitas în 2020.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a fost înfiinţat în 2004, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură. Premiul se acorda o singura data unui scriitor. Satuetele care insotesc premiile, adevarate lucrari de arta, sunt operele sculptorului Sorin Purcaru.

Festivitatea de decernarea a premiilor literare Ziarul de Iași, ediția a XX, va avea loc vineri, 12 mai 2023, de la ora 16:00, în Aula Academiei Române – Filiala Iași. Evenimentul va fi transmis live pe www.ziaruldeiasi.ro și pe Facebook.

 

Comentarii