O plagă gravă ce se întinde ca un cancer pe corpul Iaşului. Nu există tratament

Căutată de hoți pe Facebook după ce au prădat-o în autobuz. „Mi-au aflat numele“

marți, 05 noiembrie 2019, 03:01
4 MIN
 Căutată de hoți pe Facebook după ce au prădat-o în autobuz. „Mi-au aflat numele“
O „plagă“ socială gravă pe corpul Iaşului, care se tot întinde de la an la an şi pentru care nimeni nu are bisturiu: este vorba de fenomenul copiilor infractori, care creşte ca un cancer în anumite cartiere rău famate, fenomenul fiind încurajat de adulţii ce au creat adevărate reţele cu cei mici. Poliţiştii sunt de-a dreptul exasperaţi: îi prind, dar, pentru că nu au 14 ani, sunt nevoiţi să le dea drumul, după care micii „şuţi“ de buzunare le râd în nas pe stradă sau în tramvai. Tot ce pot să facă oamenii legii este să stea cu ochii pe ei şi să aştepte să împlinească vârsta la care răspund penal. Numai anul acesta peste 200 de infracţiuni – tâlhării şi furturi din buzunare, maşini, case – au fost comise de 210 minori.

Copiii infractori fac prăpăd în Iaşi şi, practic, de la o lună la alta, aruncă efectiv în aer statisticile Poliţiei. Legislaţia actuală apără drepturile copiilor chiar când vine vorba despre infracţiuni. Aşa se face că sute de copii, din câteva cartiere „celebre“ din Iaşi ca fiind pepiniere de hoţi, comit anual sute de furturi din buzunare, tâlhării şi furturi din autoturisme, sunt prinşi de poliţişti, apoi eliberaţi imediat deoarece nimeni nu se poate atinge de ei. Poliţiştii sunt revoltaţi: muncesc mult să-i prindă, apoi îi eliberează şi se întâlnesc din nou cu ei pe stradă, la furat. Copii de 14 ani au deja moduri de operare profesioniste pentru comiterea infracţiunilor, iar singura soluţie pentru poliţişti este să aştepte ca aceştia să împlinească vârsta de 16 ani, ca să poată răspunde penal pentru fărădelegile comise. Numai anul acesta, la Iaşi, 210 minori au comis peste 200 de furturi şi tâlhării.

Un caz revoltător

Una dintre „plăgile“ Iaşului sunt copii care fură din buzunare în mijloacele de transport, spre exasperarea autorităţilor. Aceştia comit zeci de furturi, o parte dintre ele sunt probate de către poliţişti, iar părinţii copiilor infractori sunt anunţaţi de către anchetatori că trebuie să achite prejudiciul. Culmea, aceştia fac cumva rost de elementele de identitate ale victimei, apoi o contactează şi o supun unor presiuni inima­ginabile pentru a se împăca cu hoţii. Un caz s-a întâmplat de curând în Iaşi. O ieşeancă sosită în toamna acestui an din Italia a rămas într-un autobuz al CTP Iaşi fără o sumă mare de bani. A mers la poliţie şi a reclamat faptul, iar oamenii legii au identificat hoţii: doi minori din cartierul Cantemir.

„Sunt o doamnă căreia i s-a furat portofelul cu 5.000 lei şi 120 de euro, în autobuzul 19, în urmă cu o lună şi ceva în urmă. Vreau să mulţumesc organelor de poliţie care l-au identificat. O complice din acest furt m-a contactat să-mi retrag plângerea deoarece este minoră. Că sunt săraci şi mama bolnavă şi sunt vreo şase copii. Dar pe mine cine mă ajută să îmi recuperez banii? Să-i ajut, să-i iert. Cum îi pot ierta? Eu fac sa­crificii şi muncesc, iar ei comit furturi. Ei vor să-mi plătească în şase rate ca să îmi retrag plângerea“, ne-a spus doamna res­pectivă.

Aceasta se află în Italia în prezent, unde lucrează. Femeia le-a spus jurnaliştilor că a fost contactată imediat după ce poliţiştii au prins hoţii, de către familia copiilor, şi a fost supusă la presiuni psihice şi ameninţări pentru a-şi retrage plângerea. „Au aflat nu ştiu de unde numele meu, apoi m-au găsit pe Facebook. M-au sunat prin intermediul acestei reţele de socializare“, a adăugat femeia.

Poliţist: „I-am dat drumul chiar din sala de judecată“

Statisticile poliţiştilor arată îngrijorător: fenomenul infracţional are amploare în rândul minorilor din judeţul Iaşi. Potrivit Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Iaşi, în primele 9 luni ale anului în dosarele penale soluţionate de către poliţişti au fost cercetaţi 264 de minori bănuiţi de comiterea a 185 de fapte de furt, pe raza judeţului Iaşi. De asemenea, 50 de minori au calitatea de suspecţi în comiterea a 33 de fapte de tâlhărie. Nici în municipiul Iaşi nu stăm mai bine. „În municipiul Iaşi avem 180 de minori cercetaţi pentru 121 de fapte de furt şi 47 de minori cercetaţi pentru 30 de fapte de tâlhărie. Iar acestea sunt statistici cu minori doar în dosare soluţionate“, ne-a precizat Ioana Bîlea, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Iaşi.

Poliţişti din Iaşi ne-au spus că minorii provin din câteva zone „speciale“ ale Iaşului. „Sunt mulţi din Cantemir, blocul de pe Decebal, din casele naţionalizate de pe Cuza Vodă, şi Păcureţi. Desori suntem frustraţi din acest punct de vedere, nu avem pur şi simplu ce să le facem, mai ales în cazurile în care se împacă cu victima. Anul trecut am ridicat într-un singur lot vreo 10 minori care au furat din buzunare şi, în timp ce ne aflam în sala de instanţă în faţa judecătorului, a intrat un avocat cu o hârtie în mână prin care victima se împăcase cu hoţul în faţa notarului. A trebuit să îi dăm drumul imediat persoanei respective“, ne-a spus un poliţist din cadrul IPJ Iaşi.

Potrivit legislaţiei, minorii până la 14 ani nu răspund penal pentru infracţiunile comise, iar cei între 14 şi 16, poliţiştii au nevoie la dosar de o expertiză psihiatrică pentru a se vedea dacă micii infractori au avut discernământ în momentul comiterii faptelor.

Comentarii