De Business

Punem punctul pe știi

Ce să faci dacă câştigi 7 mil. euro la Loto, să trăieşti bine toată viaţa? Cum scapi de „blestemul câştigului”? Explicaţiile a doi finanţişti ieşeni

joi, 29 februarie 2024, 02:50
7 MIN
 Ce să faci dacă câştigi 7 mil. euro la Loto, să trăieşti bine toată viaţa? Cum scapi de „blestemul câştigului”? Explicaţiile a doi finanţişti ieşeni

În contextul în care s-a dat primul mare premiu al Loteriei Române pe 2024, 7,32 de milioane de euro la categoria 6/49, „Ziarul de Iaşi” a luat legătura cu doi finanţişti ieşeni pentru a încerca să înţelegem cum să ne ferim de „blestemul câştigului la Loto”. 

Un fals mit, dar care a fost generat de faptul că mai multe persoane care au câştigat premiul cel mai în valoare de milioane de euro la Loterie Română, o parte din ei chiar şi din Iaşi, au avut destine nu foarte fericite: au pierdut banii, au falimentat, au ajuns pe mâna cămătarilor sau pur şi simplu schimbarea regimului de viaţă a fost prea bruscă pentru a-i putea face faţă.

Cititi si: Un ieșean milionar în euro după un câștig la Loto a ajuns după gratii

Unul dintre exemplele tragice din Iaşi este cel al lui Mihai Cazacu, care a câştigat potul cel mare la 6/49 în 2008, obţinând 3,8 milioane de euro, o avere şi la momentul respectiv, şi astăzi. Acesta s-a stins din viaţă anul trecut, la Constanţa, la 51 de ani, după ce banii de la loterie i-au adus mai mult ghinion: i-a investit neinspirat, pierzându-i aproape pe toţi, s-a implicat cu diferiţi interlopi, ajungând să fie investigat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, şi a fost prins beat la volan cu o alcoolemie uriaşă, de peste 2 la mie, stând chiar şi după gratii o vreme.

Pe termen mediu şi lung: investiţia în educaţia personală şi a copiilor, primul ţel

Astfel că am ridicat problema pentru doi finanţişti ieşeni: ce trebuie să faci dacă eşti un om obişnuit, cu venituri medii, fără experienţă în domeniul antreprenoriatului, şi câştigi o sumă mare de bani, echivalentul a 7 milioane de euro? Cum reuşeşti să îi gestionezi fără să-ţi dai viaţa peste cap şi, eventual, să reuşeşti să trăieşti din ei liniştit până la bătrâneţe?

Conf.dr. Iulian Romeo Ihnatov (FOTO DREAPTA), de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, spune că sunt trei domenii principale pe care o astfel de persoană trebuie să le urmărească, atâta timp cât vorbim de o persoană cu vârstă medie, un părinte cu copii, elev sau student. El vorbeşte despre investii imobiliare, financiare şi, cel mai important, investiţiile în educaţie.

„Există dovezi oferite de studii ştiinţifice serioase care arată că investiţiile în capitalul uman aduc cele mai mari beneficii pe termen lung. Dacă persoana are copii, este de dorit să investească o parte din sumă pentru a le oferi o educaţie de cea mai înaltă calitate. Bineînţeles, va trebui să investească nu doar în beneficiul copiilor proprii, ci şi pentru propria dezvoltare profesională şi personală”, spune specialistul.

Atât el, cât şi prof.dr. Cristian Popescu (FOTO STANGA), prodecan al FEAA, vorbesc despre vorba populară, dar sfântă în economie – „să nu ne punem toate ouăle în acelaşi coş“, ceea ce, explică el, se „traduce” ştiinţific prin diversificarea portofoliului de investiţii. În cazul investiţiilor imobiliare, riscurile sunt mai mare, dar o oportunitate ar fi, spune conf.dr. Iulian Romeo Ihnatov, investiţia în spaţii comerciale de închiriat, care pot aduce venituri pasive.

Nu trebuie să te simţi vinovat dacă spargi 300.000 de euro pe dorinţe imediate

Prof.dr. Cristian Popescu spune că cel mai greu pentru cei care câştigă la Loto este să asculte de sfaturile economiştilor. Dacă ar fi să asculte, spune profesorul, atunci e clar că trebuie făcută o repartiţie a banilor. Şi primul lucru care trebuie rezolvat este stingerea unor dorinţe imediate, impulsive, care profesorul spune că, în anumite limite, sunt absolut normale: o maşină nouă, câteva vacanţe lungi şi frumoase, o nouă locuinţă. Chestiuni care ar mânca 200 – 300 de mii de euro.

„Orizonturile ţi se deschid, îţi acoperi nevoile imediate, nu poţi să îţi opreşti un impuls normal de consum, dar apoi apare întrebarea: ce mă fac cu aceşti bani, iar aici depinde foarte mult de profilul de risc pe care-l are fiecare persoană”, a spus finanţistul.

Practic, profesorul spune că o persoană cu o înclinaţie scăzută către risc poate să se gândească la o formulă în care să-şi depoziteze banii în diferite forme cu o siguranţă sporită, care să aibă un randament decent, nu foarte crescut, dar constant şi sigur. La o impozitare a câştigului de 7 milioane de euro şi o intrare în cont de, net, 4 milioane de euro, profesorul spune că aceştia pot fi depuşi la o bancă stabilă, cu care poate fi negociată o dobândă avantajoasă, care să aducă un randament în momentul de faţă de 4% în euro sau peste 6% în lei. Iar 4% în euro înseamnă 160.000 de euro pe an, peste 13.000 de euro pe lună – „arhisuficient pentru o familie de români cu un trai mult peste mediu”, explică profesorul.

Dar ce înseamnă investiţii sigure?

„Oamenii care au un profil de risc scăzut se gândesc la formele de depozitare pe termen lung, pentru a trăi din dobânzi şi să aibă o viaţă aşezată. Spre exemplu, aici sunt titluri de stat, care au moment un randament foarte bun şi care sunt singurele garantate 100% de statul român. Ultima emisiune pe lei a fost de undeva peste 6% şi 4% la euro, sunt randamente foarte bune comparativ cu depozitele bancare. Sau se poate merge la o bancă şi se poate negocia o dobândă mai bună pentru un depozit consistent”, a precizat prof.dr. Cristian Popescu.

Cel mai sigur: trăieşti din dobânzi cu mii de euro încasaţi pe lună

Banii depuşi în bănci sunt garantaţi doar până la 100.000 de euro / depozit, iar cel mai sigur ar fi ca suma să fie spartă în astfel de valori şi depusă la mai multe bănci, crede finanţistul. Dar în acelaşi timp, tot el spune că este foarte puţin probabil ca o bancă mare, internaţională, să dea faliment şi să intre în imposibilitate de plată. „În niciun caz însă toţi banii n-ar trebui depuşi într-un singur cont şi la o singură bancă”, mai explică profesorul. O parte din bani pot fi investiţi şi prin fondurile mutuale, care sunt o altă alternativă mai sigură şi cu riscuri mai scăzute, care amestecă un portofoliu de titluri de stat, acţiuni, diverse fonduri, cu grad scăzut de risc.

În cazul în care profilul de risc al câştigătorului nostru de 7 milioane de euro la Loto este mai crescut, atunci acesta ar putea să se gândească la o investiţie într-o afacere. Principiul de bază este acelaşi, spune profesorul: în niciun caz să se bage cu toţi banii în acelaşi loc. El recomandă ca 2 milioane de euro, din cei 4 rămaşi după plata taxelor, să fie depozitaţi la bănci pentru un venit decent deţinut în paralel cu afacerea şi care să ofere stabilitate.

„2 milioane de euro cred că ar putea fi investiţi într-o afacere. Acum, în ce afaceri depinde de cunoştinţele fiecăruia. Trebuie gândit că dacă bani 2 milioane de euro deja dezvolţi şi intri în zone cu risc de competiţie ridicată. La banii ăştia, intri în competiţie cu oameni cu experienţă, cu vechime pe piaţă, la firme cu experienţă, şi s-ar putea să îi pierzi foarte rapid dacă nu eşti precaut. Ideea aceasta a deschiderii unei afaceri sună ciudat dacă nu ai experienţă, mai ales acum când este competitivitatea foarte mare în toate segmentele”, a spus prof.dr. Cristian Popescu.

Poţi investi în afaceri, dar joci pe piaţă jucătorilor cu greutate şi experienţă

El spune că nu ar recomanda o investiţie, spre exemplu, în zona de retail, de magazine cu desfacere, pentru că la 2 milioane de euro deja intri în competiţie cu marii jucători de pe piaţă şi poţi ieşi perdant din start. Se poate găsi un partener şi o afacere existentă, dar pentru a investi în afaceri promiţătoare pot fi dirijaţi banii prin fondurile de investiţii.

„Dacă ar fi o reţetă pentru câştigul în afaceri ar aplica-o toată lumea, de aceea e complicat. Prin fondurile de investiţii, care sunt cu grade diferite de risc, dar sunt cele care oferă oarecum senzaţia de investiţie într-o afacere la un nivel mai mic de risc. Sau sunt fondurile care investesc în alte titluri emise de firme, când devii acţionar ca oricare altul la compania respectivă. Poţi tranzacţiona pe bursă, sub supravegherea unui broker foarte bun, pentru că vorba de bani mulţi. Dar în aşa ceva trebuie să ţinem seama de procente şi să nu investim mai mult de 20% din suma totală. Riscul este ridicat, poţi câştiga mult, dar potenţialul de pierdere este ridicat. În economie nu există câştig mare fără risc asumat”, a completat prof.dr. Cristian Popescu.

Ambii recomandă folosirea unor consultaţi financiari buni, la gestionarea unor astfel de sume mari de bani, dar cu menţiunea că aceştia sunt greu de găsit în România şi scumpi. O oră de consultanţă este câteva sute de euro, iar pentru gestionarea portofoliului de regulă se plăteşte cu procente din portofoliul total. 

Comentarii