anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

După trei ani de stagnare

Chirica a coafat un buget electoral record „demn de un oraş european în dezvoltare“

GALERIE
chirica
 • chirica
- +

Cu tot cu banii europeni şi instituţiile din subordinea Primăriei, acesta ar ajunge la 1,4 miliarde de lei. 450 de milioane de lei ar trebui să vină de la UE. Multe din proiecte sunt începute din anii trecuţi, iar altele, neîncepute, au fost menţionate şi în bugetul anului 2019. Investiţii importante pentru imaginea oraşului sunt la stadiul de proiect: drumul spre Aeroport sau şoseaua Bucium. „E un buget ambiţios, curajos, dar care ne poziţionează exact acolo unde trebuie să fie un oraş european“, a declarat primarul Mihai Chirica.

Anul electoral 2020 aduce Iaşului un buget record pentru ultimii ani: 1,4 miliarde lei. Acesta este bugetul general consolidat al municipiului, care cuprinde atât bugetul local (cel al Primăriei - 1,1 miliarde lei), cât şi cheltuielile pe care le vor face instituţiile din subordinea municipalităţii. Primarul Mihai Chirica a catalogat bugetul din acest an drept unul „ambiţios şi curajos“, în condiţiile în care aproape 450 milioane lei reprezintă suma aferentă proiectelor europene (inclusiv cofinanţările de la bugetul local şi bugetul de stat). Edilul şef al Iaşului a susţinut că nu sunt „cifre inventate“ şi a subliniat că mare parte dintre proiectele UE sunt deja în desfăşurare şi, în acelaşi timp, valoarea cuprinsă în buget nu este cea totală aferentă fiecărui proiect, ci suma pe care Primăria estimează că o va atrage şi cheltui pe parcursul anului curent.

Cele mai importante investiţii vizează reabilitarea unor tronsoane de linii de tramvai, achiziţionarea de noi mijloace de transport, reabilitarea infrastructurii rutiere şi restaurarea unor monumente istorice. Toate proiectele de acest fel reprezintă lucrări în continuare, sau anunţate şi în bugetul de anul trecut, în timp ce proiectele noi de amploare rămân în continuare la nivel de studii, exemple în acest sens fiind un nou stadion, o nouă sală polivalentă sau cele două pasaje din Podu Roş.

Bugetul de dezvoltare: 607 milioane lei

Cheltuielile de investiţii ale Primăriei pe anul în curs se cifrează în jurul a 600 milioane lei, cel puţin aceasta este estimarea la început de an. To­tuşi, contextul este unul favorabil pentru un grad de realizare mai mare decât anul trecut, fiind vor­ba despre proiecte demarate deja în anii precedenţi şi în cazul cărora „caimacul“ fondurilor UE este aşteptat anul acesta.

Un exemplu vizează rea­bilitarea căilor de rulare a tramvaielor: bld. Tudor Vladimirescu, Cinci Drumuri - str. Pădurii - str. Nicoriţă, Piaţa Podu Roş - intersecţie bld. Primăverii, bld. Virgil Săhleanu - intersecţie bld. Metalurgiei - rond Ţuţora şi Iaşi - Dancu. Pentru toate aceste tronsoane au fost organizate licita­ţiile, primele patru menţionate fiind în faza de lucrări sau de pregătire a lucrărilor, în timp ce în cazul Iaşi - Dancu urmează să fie semnate contractele, atât cel de finanţare, cât şi cel de lucrări.

La pachet intră şi achiziţionarea a 16 tramvaie noi, mijloace de transport care sunt deja în producţie la fabrica Bozankaya din Turcia. În context, amintim că Iaşul va beneficia de alte 16 tramvaie care vor fi fabricate în Polonia de către PESA şi 44 de autobuze electrice, în baza unui parteneriat Primărie - Ministerul Dezvoltării, achiziţiile fiind finanţate tot cu fonduri UE, dar unde lider de proiect este autoritatea centrală.

În ceea ce priveşte reabilitarea infrastructurii rutiere, primarul a nominalizat ieri mai multe străzi în cazul cărora ori se va face recepţia în acest an, ori vor fi demarate lucrări: şos. Iaşi - Bârnova, Petre Vancea, Strugurilor (inclusiv aleea cu ace­laşi nume), şos. Iaşi - Voineşti, Transilvaniei, Bu­covinei, Olteniei, Semănătorului, Viticultori, Mi­ro­nescu, Luca Arbore, Dochia, Roşcani, Ţicăul de Jos, Tudor Vladimirescu (supralărgirea din faţa Facultăţii de Chimie), drumul spre Aeroport (proiectare), şos. Bucium (proiectare), Gloriei, aleea Copou, Dr. Vicol, Muntenimii, Teascului şi legătura dintre şos. Arcu şi str. Păcurari (pe lângă pasajul Octav Băncilă).

Primarul Mihai Chirica a mai spus că, în acest an, municipalitatea va finaliza proiectarea celor două pasaje din Podu Roş, în buget fiind alocate sume inclusiv pentru lansarea licitaţiei de execuţie, dar cu precizarea că finanţarea lucrărilor va fi asigurată cel mai probabil prin intermediul unui împrumut, având în vedere valoarea investiţiei (circa 83 milioane lei).

O premieră în Iaşi la nivel de investiţii vizează construirea unei parcări supraterane cu bani de la bugetul local, amplasamentul fiind pe str. Muşatini din cartierul Alexandru cel Bun. „Parcarea are 255 locuri, ocupă o suprafaţă de aproximativ 2.500 mp şi este structurată pe trei etaje“, a declarat primarul Chirica.

Alte investiţii enumerate de edil constau în: modernizarea de spaţii de joacă, amenajarea de terenuri de sport la şcoli, a unor noi peroane (la Sala Polivalentă şi mutarea actualului peron din dreptul autogării Codreanu spre str. Bacinschi), restaurarea de monumente istorice (Palatul Braunstein, Muzeul de Istorie Naturală, Baia Turcească, ansamblul Mănăstirii Frumoasa), sistem de e-ticketing în transportul public, staţii automate pentru închirierea de biciclete, continuarea lucrărilor pentru reabilitarea sistemului de termoficare, amenajarea de noi spaţii verzi (zona C.A. Rosetti şi revitalizarea a cinci terenuri degradate din cartiere), modernizarea sistemului de iluminat public, investiţii în educaţie şi în sănătate.

„Este cel mai progresist (buget, n.r.), şi, credeţi-mă, mi-au trecut cel puţin 15 bugete în execuţie, şi 5 în creaţie până în momentul de faţă. E un bu­get ambiţios, curajos, dar care ne poziţionează exact acolo unde trebuie să fie un oraş european care se dezvoltă în continuu şi pe un trend susţinut pe fonduri europene în special fără a accentua presiunea pe nivelul de îndatorare a populaţiei“, a susţinut primarul Mihai Chirica.

Bugetul Iaşului va fi supus aprobării Consiliului Local într-o şedinţă extraordinară care se va desfăşura vineri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.