joi, 18.08.2022
Cu tot cu banii europeni şi instituţiile din subordinea Primăriei, acesta ar ajunge la 1,4 miliarde de lei. 450 de milioane de lei ar trebui să vină de la UE. Multe din proiecte sunt începute din anii trecuţi, iar altele, neîncepute, au fost menţionate şi în bugetul anului 2019. Investiţii importante pentru imaginea oraşului sunt la stadiul de proiect: drumul spre Aeroport sau şoseaua Bucium. „E un buget ambiţios, curajos, dar care ne poziţionează exact acolo unde trebuie să fie un oraş european“, a declarat primarul Mihai Chirica.
Anul electoral 2020 aduce Iaşului un buget record pentru ultimii ani: 1,4 miliarde lei. Acesta este bugetul general consolidat al municipiului, care cuprinde atât bugetul local (cel al Primăriei - 1,1 miliarde lei), cât şi cheltuielile pe care le vor face instituţiile din subordinea municipalităţii. Primarul Mihai Chirica a catalogat bugetul din acest an drept unul „ambiţios şi curajos“, în condiţiile în care aproape 450 milioane lei reprezintă suma aferentă proiectelor europene (inclusiv cofinanţările de la bugetul local şi bugetul de stat). Edilul şef al Iaşului a susţinut că nu sunt „cifre inventate“ şi a subliniat că mare parte dintre proiectele UE sunt deja în desfăşurare şi, în acelaşi timp, valoarea cuprinsă în buget nu este cea totală aferentă fiecărui proiect, ci suma pe care Primăria estimează că o va atrage şi cheltui pe parcursul anului curent.
Cele mai importante investiţii vizează reabilitarea unor tronsoane de linii de tramvai, achiziţionarea de noi mijloace de transport, reabilitarea infrastructurii rutiere şi restaurarea unor monumente istorice. Toate proiectele de acest fel reprezintă lucrări în continuare, sau anunţate şi în bugetul de anul trecut, în timp ce proiectele noi de amploare rămân în continuare la nivel de studii, exemple în acest sens fiind un nou stadion, o nouă sală polivalentă sau cele două pasaje din Podu Roş.
Bugetul de dezvoltare: 607 milioane lei
Cheltuielile de investiţii ale Primăriei pe anul în curs se cifrează în jurul a 600 milioane lei, cel puţin aceasta este estimarea la început de an. Totuşi, contextul este unul favorabil pentru un grad de realizare mai mare decât anul trecut, fiind vorba despre proiecte demarate deja în anii precedenţi şi în cazul cărora „caimacul“ fondurilor UE este aşteptat anul acesta.
Un exemplu vizează reabilitarea căilor de rulare a tramvaielor: bld. Tudor Vladimirescu, Cinci Drumuri - str. Pădurii - str. Nicoriţă, Piaţa Podu Roş - intersecţie bld. Primăverii, bld. Virgil Săhleanu - intersecţie bld. Metalurgiei - rond Ţuţora şi Iaşi - Dancu. Pentru toate aceste tronsoane au fost organizate licitaţiile, primele patru menţionate fiind în faza de lucrări sau de pregătire a lucrărilor, în timp ce în cazul Iaşi - Dancu urmează să fie semnate contractele, atât cel de finanţare, cât şi cel de lucrări.
La pachet intră şi achiziţionarea a 16 tramvaie noi, mijloace de transport care sunt deja în producţie la fabrica Bozankaya din Turcia. În context, amintim că Iaşul va beneficia de alte 16 tramvaie care vor fi fabricate în Polonia de către PESA şi 44 de autobuze electrice, în baza unui parteneriat Primărie - Ministerul Dezvoltării, achiziţiile fiind finanţate tot cu fonduri UE, dar unde lider de proiect este autoritatea centrală.
În ceea ce priveşte reabilitarea infrastructurii rutiere, primarul a nominalizat ieri mai multe străzi în cazul cărora ori se va face recepţia în acest an, ori vor fi demarate lucrări: şos. Iaşi - Bârnova, Petre Vancea, Strugurilor (inclusiv aleea cu acelaşi nume), şos. Iaşi - Voineşti, Transilvaniei, Bucovinei, Olteniei, Semănătorului, Viticultori, Mironescu, Luca Arbore, Dochia, Roşcani, Ţicăul de Jos, Tudor Vladimirescu (supralărgirea din faţa Facultăţii de Chimie), drumul spre Aeroport (proiectare), şos. Bucium (proiectare), Gloriei, aleea Copou, Dr. Vicol, Muntenimii, Teascului şi legătura dintre şos. Arcu şi str. Păcurari (pe lângă pasajul Octav Băncilă).
Primarul Mihai Chirica a mai spus că, în acest an, municipalitatea va finaliza proiectarea celor două pasaje din Podu Roş, în buget fiind alocate sume inclusiv pentru lansarea licitaţiei de execuţie, dar cu precizarea că finanţarea lucrărilor va fi asigurată cel mai probabil prin intermediul unui împrumut, având în vedere valoarea investiţiei (circa 83 milioane lei).
O premieră în Iaşi la nivel de investiţii vizează construirea unei parcări supraterane cu bani de la bugetul local, amplasamentul fiind pe str. Muşatini din cartierul Alexandru cel Bun. „Parcarea are 255 locuri, ocupă o suprafaţă de aproximativ 2.500 mp şi este structurată pe trei etaje“, a declarat primarul Chirica.
Alte investiţii enumerate de edil constau în: modernizarea de spaţii de joacă, amenajarea de terenuri de sport la şcoli, a unor noi peroane (la Sala Polivalentă şi mutarea actualului peron din dreptul autogării Codreanu spre str. Bacinschi), restaurarea de monumente istorice (Palatul Braunstein, Muzeul de Istorie Naturală, Baia Turcească, ansamblul Mănăstirii Frumoasa), sistem de e-ticketing în transportul public, staţii automate pentru închirierea de biciclete, continuarea lucrărilor pentru reabilitarea sistemului de termoficare, amenajarea de noi spaţii verzi (zona C.A. Rosetti şi revitalizarea a cinci terenuri degradate din cartiere), modernizarea sistemului de iluminat public, investiţii în educaţie şi în sănătate.
„Este cel mai progresist (buget, n.r.), şi, credeţi-mă, mi-au trecut cel puţin 15 bugete în execuţie, şi 5 în creaţie până în momentul de faţă. E un buget ambiţios, curajos, dar care ne poziţionează exact acolo unde trebuie să fie un oraş european care se dezvoltă în continuu şi pe un trend susţinut pe fonduri europene în special fără a accentua presiunea pe nivelul de îndatorare a populaţiei“, a susţinut primarul Mihai Chirica.
Bugetul Iaşului va fi supus aprobării Consiliului Local într-o şedinţă extraordinară care se va desfăşura vineri.
Cuvinte cheie: + bugetul iașului, buget iași, buget chirica
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
România, printre ţările UE cu o rată anuală a inflaţiei ridicată în luna iulie
Nicolae Ciucă: Rectificarea bugetară este una pozitivă, bazându-se pe o majorare a PIB
Cătălin Chirilă, calificat direct în finală la canoe 1000 metri, la CE de kaiac-canoe de la Munchen
Indicele ROBOR la trei luni a coborât uşor joi, la 7,97% pe an
A murit Hanae Mori. Celebrul designer japonez a realizat rochia de mireasă a împărătesei Japoniei
Poliţia federală din Brazilia îl acuză pe preşedintele Bolsonaro de alarmism legat de COVID
David Popovici, desemnat cel mai bun sportiv în probele masculine, la CE de Nataţie
Rafael Nadal, eliminat de Borna Coric în turul doi la Mastersul de la Cincinnati
Accident cu şase răniţi şi un mort după ce maşina în care se aflau s-a înfipt într-un stâlp
Sute de scriitori vor citi din opera lui Salman Rushdie în semn de solidaritate
Iesencele cu virste intre 25 si 64 de ani pot face astăzi gratuit testul Babes Papanicolau
Wizz Air anunţă înfiinţarea a trei noi curse de la Iaşi: Memmingen, Basel Mulhouse si Copenhaga
Robert De Niro va juca dublu rol în „Wise Guys”, o dramă despre mafie
Bianca Ghelber, medalie de aur în finala probei de aruncarea ciocanului. Perfomanţă deosebită
Emma Răducanu a eliminat-o şi pe Victoria Azarenka la Cincinnati în 62 de minute
Celulele sistemului imunitar ne-ar putea proteja de AVC sau demență
Vaccinul anti-HPV reduce cu aproximativ 90% cazurile de cancer de col uterin
36 de tone de cocaină, confiscate în primele şase luni ale anului la Anvers
Zelenski: Armata rusă trebuie să se retragă de pe teritoriul Centralei nucleare de la Zaporoji
Moartea actriţei Anne Heche a fost un accident, au stabilit oficial legiştii
Papir.ro - soluția perfectă pentru articole de birotică și papetărie (P)
Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții
Prime grase la Politehnica Iaşi: un fotbalist poate să câştige peste 66.000 de euro. E peste Liga I
Poveste neverosimilă cu o ieşeancă, un câine, OPC şi o maşină de spălat nouă de la Altex
Poliţistul „Dorel”, în acţiune - Ieşeancă amendată pentru că şi-a reparat scara propriei case
Pavele pe 10 ha de trotuare, în peste zece cartiere ale Iaşului. Sunt vizate trotuarele degradate
Eveniment unic în România, la Iaşi: 50 de toboşari vor cânta şase piese rock
Şedinţă extraordinară a Consiliului Local Iaşi, azi. Se discută preţul gigacaloriei până în 2030
Licitaţie la CJ - Strategie de transformare digitală a administrării judeţului Iaşi, până în 2030
Cea mai mare Unitate de Terapie Intensivă din Iaşi a tratat 10.500 de pacienţi Covid în stare gravă
Şofer beat prins gonind prin oraş cu 83 km/h. Riscă închisoare după ce a refuzat să meargă la spital
În sfârșit! “Vitezomanii” de pe trotinete sau biciclete, în vizorul Poliţiei Rutiere Iaşi
O pisică a salvat viața unei femei care dormea. Ce s-a întâmplat
Răniţi din accidente rutiere unul după altul, la Urgenţe la Iaşi. Primele ajunse: două pensionare
Burse în Italia pentru profesorii, cercetătorii şi masteranzii ieşeni
Doar puţin peste 500 de tineri au dat la Iaşi proba a doua a „bac”-ului de toamnă
Blue Air planifică 14 rute noi din Iași pentru vara anului 2023. Care sunt destinațiile
Un membru al Gărzii Elveţiene leşină sub privile Papei Francisc, în timpul audienţei generale
Armata chineză trimite trupe în Rusia pentru un exerciţiu militar comun
Fost membru al Comitetului de Organizare al Jocurilor Olimpice de la Tokyo, arestat pentru corupţie
Haaretz: Asemănări tulburătoare între Viktor Orban şi Nicolae Ceauşescu
Expert militar apropiat Kremlinului: armata rusă foloseşte tactici din primul război mondial
Ioan Alexandru TOFANAdmitere nouă, obiceiuri vechi |
Codrin Liviu CUȚITARUModernitatea şi postmodernitatea alienării |
Bogdan ILIESCUPerpetuum praedictionem |
Florin CÎNTICProvincialismul trufaş al capitalei |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.