Chirica şi Alexe invită USR-PLUS la negocieri, după ce Cosette Chichirău anunţase că nu va fi nicio alianţă cu PNL

miercuri, 30 septembrie 2020, 01:59
3 MIN
 Chirica şi Alexe invită USR-PLUS la negocieri, după ce Cosette Chichirău anunţase că nu va fi nicio alianţă cu PNL

Cu o reprezentare confortabilă în CJ, Costel Alexe a respins propunerea copreşedintelui alianţei la dezbateri pentru desemnarea viceprimarilor. Pe fondul unei configuraţii mai complicate în Consiliul Local, Mihai Chirica s-a arătat deschis la orice discuţii 

Cei doi lideri ai PNL Iaşi şi, de-acum, şi ai judeţului, au invitat la negocieri liderii alianţei USR-PLUS şi ai PMP, pentru stabilirea majorităţilor în cele două consilii – Local şi Judeţean. „Orice colaborare cu PSD, fie că vorbim de Consiliul Judeţean, Primăria municipiului Iaşi sau toate celelalte UAT-uri din judeţ, este exclusă”, a anunţat Costel Alexe. În schimb, „vrem să ne vedem cu preşedinţii USR-PLUS şi PMP, pentru a constitui o majoritate cât se poate de largă, astfel încât în următorii patru ani să nu avem nici măcar o sincopă în ceea ce priveşte dezvoltarea municipiului şi judeţului nostru”, a adăugat el. Încă şi mai împăciuitor, probabil dată fiind configuraţia mai complicată de la CL faţă de dispunerea mandatelor la CJ, Mihai Chirica a admis că „nu suntem cunoscătorii adevărului absolut” şi că liberalii vor prelua ideile bune ale altor partide.

Parcă uitând de candidatura lui Traian Băsescu la Primăria Generală a Bucureştiului, Mihai Chirica a spus că USR şi PMP „sunt două formaţiuni care, în cea mai mare parte, au susţinut şi victoria de la Bucureşti”, iar Iaşul ”are nevoie să-şi contureze un drum similar cu Capitala”. Cum, la Iaşi, PMP este micul partid satelit al primarului, dar care în pragul noului mandat nu-i aduce şi majoritatea simplă sperată, va fi nevoie de negocieri cu USR-PLUS care, din tonul şi din punctul de vedere al celor doi lideri liberali, se anunţă dificile. Cu doar o zi înainte, ideea unei alianţe PNL – USR-PLUS fusese respinsă categoric de către copreşedintele Cosette Chichirău. Ea a adăugat că este deschisă la colaborări punctuale şi a propus desemnarea viceprimarilor în urma unei dezbateri. „Noi nu votăm pur politic, vrem să vedem că oamenii merită postul respectiv”, a precizat ea. Faţă de această propunere, prim-vicele PNL a opinat că, „probabil, e vorba de o dezbatere internă a fiecărui partid”. „Asta vom face şi noi împreună cu domnia sa, astfel încât să găsim o soluţie prielnică şi din punct de vedere politic, şi din punct de vedere administrativ”, a promis Mihai Chirica, declarându-se adeptul împărţirii puterii.

Preşedintele PNL a fost însă şi mai ferm. „Campania electorală s-a încheiat. Ieşenii au avut posibilitatea să analizeze dezbaterile propuse de noi cu mediul de afaceri, cu mediul academic, cu toată lumea, au studiat programele de guvernare locală şi au validat prin vot aşa cu au considerat ei”, a spus Costel Alexe. „Ieşenii nu au nevoie acum de alte dezbateri”, a conchis el, invitând însă toţi aleşii „la aceaşi masă, ca să stabilim care sunt direcţiile prioritare pentru dezvoltarea judeţului nostru şi să alegem oamenii pe care eu, la CJ, şi Mihai Chirica, la Primărie, considerăm că pot să facă aceste lucruri foarte repede”.

Comentarii