anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 01.04.2023

City managerul Iaşului: scandal în Centru cu lucrari fără autorizaţie. "A intrat cu barosul"

GALERIE
Raluca Neagu Movila and Petru Movila
 • Raluca Neagu Movila and Petru Movila
- +

Spune un profesor de la Facultatea de Construcţii, vecin cu apartamentul cumpărat de medicul Raluca Neagu Movilă, soţia administratorului oraşului. Imobilul de pe strada Agatha Bârsescu e vechi de 130 de ani. "Am oprit lucrările în momentul în care mi-am dat seama că este nevoie de reparaţii mult mai mari, că îmi trebuie proiect de infrastructură, de expertiză", ne-a declarat medicul Raluca Neagu Movilă, care consideră că toate reclamaţiile sunt din cauză că vecinii nu au vrut să contribuie la repararea acoperişului şi faţadei.

În timp ce opinia publică a fost bulversată ori revoltată de dărâmarea Hanului Trei Sarmale fără autorizaţie, un alt scandal mocneşte în centrul Iaşului, chiar lângă Primărie. City managerul municipiului Iaşi, ex-deputatul Petru Movilă este arătat cu degetul de către vecini că pune în pericol un imobil vechi de 130 de ani. Apartamentul a fost cumpărat de familia Movilă anul trecut şi a fost pus pe numele fiului său. Vecini din imobil sunt speriaţi şi deranjaţi că managerul oraşului Iaşi "sparge pereţi cu barosul", în încercarea de a moderniza locuinţa achiziţionată. Uluitor este faptul că familia Movilă ar face lucrările fără a avea autorizaţie, după cum susţin vecinii, fiind sesizate în acest sens mai multe instituţii: Inspectoratul în Construcţii, Primăria Iaşi şi Poliţia. "Nu este al meu apartamentul", ne-a spus scurt Movilă. Actualul city manager al Iaşului, Petru Movilă, fost deputat, a fost curând obligat de către instanţă să recunoască, după câteva procese, paternitatea unui copil, în urma unei relaţii extraconjugale cu o avocată din Iaşi. De asemenea, tot instanţa l-a obligat pe acesta, zilele trecute, să plătească pensie alimentară copilului din flori, o şesime din venitul său.

Imobilul este situat în spatele Primăriei Iaşi, pe strada Agatha Bârsescu, construcţia fiind veche. În imobilul cu un etaj sunt cinci proprietari, printre care şi medicul Raluca Neagu Movilă, soţia city managerului Petru Movilă. Ea a achiziţionat apartamentul anul trecut. Apartamentul a fost pus pe numele fiului medicului, iar mama acestuia are drept de habitaţie. De aceea, Movilă spune că nu are nicio treabă cu spaţiul soţiei, însă vecinii îl contrazic. La parterul clădirii există o galerie cu tablouri şi un fost cabinet, aparţinând profesorului universitar dr. Victor Hagiu, de la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi", Facultatea de Construcţii. Culmea, profesorul, care este proprietar în clădire, spune că a fost abordat de către Petru Movilă pentru a "pune umărul" la "modernizarea" clădirii vechi, imediat după achiziţia apartamentului. Însă, cei doi au intrat imediat în polemică, profesorul nefiind de acord cu faptul că "Movilă a intrat cu barosul să dărâme pereţii".

Profesorul universitar ne-a povestit că imobilul a avut numai proprietari care aproape l-au distrus. "Problemele la clădire au început în momentul în care unul dintre apartamentele de sus a fost cumpărat în 2015 de către un individ pus pe făcut bani. Apartamentul cu pricina se află deasupra mea cât şi peste galeria de artă de la parter. Este apartament cu trei camere, baie, şi bucătărie. După capul lui, a luat apartamentul şi l-a împărţit în două garsoniere, fără a cere autorizaţie de construcţie, mai ales că imobilul se află în zona de protecţie, fiind imobil de patrimoniu. În anul 2019, în a treia zi de Paşte, când am mers la birou, mi-a căzut cerul în cap. Aveam apă pe pardoseală de cinci centimetri. Era inundaţie. Mi-a distrus toatre echipamentele electronice, calculatoare şi imprimante, documentaţii contabile. De trei ani sunt în litigiu cu el, de atunci mi-am suspendat activitatea. Apoi, domnul respectiv, crezând că poate scăpa de toate problemele, în aprilie anul trecut, a vândut spaţiul familiei Movilă", a spus profesorul Victor Hagiu.

"S-a apucat să desfacă şi acoperişul, fără autorizaţie de construcţie"

Profesorul Hagiu mai spune că, observând că se crapă pereţii, a făcut mai multe petiţii către autorităţi. "Movilă, alt deştept, s-a apucat el de capul lui să spargă pereţi. Nu ai voie să faci o asemenea treabă, fără autorizaţie de construcţie. Aşa a intrat şi el în scandal, deoarece atunci când a venit Poliţia Locală, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Primăria Iaşi prin departamentul de Arhitectură şi Urbanism, Secţia 3 Iaşi, el făcea lucrări în interior. Atunci când a venit poliţia, l-a găsit şi pe Movilă, care făcea lucrări de capul lui. Când aceste instituţii au venit la acest spaţiu, au găsit că Movilă făcea lucrări fără autorizaţie de construcţii. El are proces acum privind intervenţii asupra construcţiei, fără autorizaţie de construcţie. Una peste alta, numai ilegalităţi, abuzuri. Fostul proprietar a făcut două garsoniere dintr-un apartament cu trei camere şi le închiria cu 300 sau 400 de euro pe lună, fiecare. Când a cumpărat familia Movilă spaţiul, erau două garsoniere, dintre care una era locuită, cealaltă nu. Movilă s-a apucat să desfacă planşeul, pereţii şi aşa mai departe, fără autorizaţie de construcţie. Pereţii la parter sunt de peste 80 cm grosime. Această clădire a rezistat din 1892 până în prezent, la multe cutremure puternice. A fost nevoie ca să vină aceşti nenorociţi, şi evreul, şi Petrică Movilă, ca să o pună în pericol. Familia Movilă vrea sa facă mansardă, după capul lui, un apartament de lux. S-a apucat să desfacă şi acoperişul, fără autorizaţie de construcţie. Asupra acestui imobil nu se poate interveni pur şi simplu deoarece are 130 de ani.Trebuie făcută o analiză amănunţită, o expertiză tehnică în primul rând pentru rezistenţă şi stabilităţii, siguranţa în exploatare", a completat profesorul universitar. 

"Vreau să schimb acoperişul care este putrezit"

Soţia lui Petru Movilă, medicul Raluca Neagu Movilă, spune că autorizaţia de construcţie va fi eliberată în câteva zile, lucrul fiind oprit. În acelaşi timp, ea spune că vecinii s-au unit împotrivă, deoarece nu vor să dea bani pentru modernizarea imobilului.

"Eu m-am ocupat de proiect pentru toată lumea, cei cinci proprietari ai clădiri. Am făcut ridicare topografică pentru toţi, că nu poţi face doar pentru unul. Dacă nu vor, o să fac numai în dreptul meu. Nu le convine faptul că eu le-am spus la toţi să ne apucăm de reparaţii, iar ei trebuie să plătească o cotă parte, deoarece suntem în indiviziune acolo. Vreau să schimb acoperişul care este putrezit. În momentul în care le-am spus că trebuie să contribuie fiecare, ei s-au supărat. Ei ne-au reclamat şi la poliţie, omul este pornit pe reclamaţii. O să modernizez clădirea şi apoi o să le cer banii în instanţă", a spus medicul.

"Nu am dat cu barosul, nu am ce să dărâm. Lucrările sunt făcute doar prin interior, şi nu avea poliţia ce să îmi reproşeze. Am oprit lucrările în momentul în care mi-am dat seama că este nevoie de reparaţii mult mai mari, că îmi trebuie proiect de infrastructură, de expertiză. Nici prin cap nu mi-a trecut că o să trebuiască să fac toată clădirea. Am crezut că o să dau jos rigipsul de pe pereţi că era totul capitonat şi că mă apuc să fac ceva frumos. În momentul în care am dat jos rigipsul şi am văzut că pereţii cad, atunci m-am oprit. Am vorbit cu vecinii civilizat, am cerut inclusiv lucrări de reamenajare faţadă. Iar pentru faţadă, era nevoie de acordul vecinilor. Dacă ei nu vor, o să îmi fac în dreptul meu", a adăugat ea.

"Clădirea vibra de la loviturile de baros"

Un alt vecin supărat pe familia Movilă este proprietarul galeriei de tablouri de la parter, situat chiar sub apartamentul lui Movilă. Cei de aici reclamă faptul că lucrările executate deasupra au fisurat pereţii.

"De când s-au mutat, s-au apucat de demolat, au dat cu barosul în pereţi, încât s-au fisurat toţi pereţii, se poate vedea lesne în colţurile camerei. Clădirea vibra de la loviturile de baros, acum s-au liniştit. Au făcut vecinii scandal, au sunat la poliţie, iar ei au oprit lucrările şi au mers să facă rost de autorizaţie, de la Primărie. Veniţi şi vedeţi că se poate observa şi din stradă ce a făcut familia Movilă în interior", au precizat repezentanţii galeriei de pictură. "Cei de la galeria de pictură, au tavanul placat cu nişte polistiren expandat. În momentul în care ar fi să dea jos polistirenul, ar vedea că pereţii şi colţurile se prăbuşesc. Noi o să reparăm în dreptul nostru, aşteptăm autorizaţia, poate o fi şi ieşit deja, şi gata", a replicat dr. Raluca Movilă.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.