Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

City managerul Iaşului: scandal în Centru cu lucrari fără autorizaţie. "A intrat cu barosul"

GALERIE
Raluca Neagu Movila and Petru Movila
  • Raluca Neagu Movila and Petru Movila
- +

Spune un profesor de la Facultatea de Construcţii, vecin cu apartamentul cumpărat de medicul Raluca Neagu Movilă, soţia administratorului oraşului. Imobilul de pe strada Agatha Bârsescu e vechi de 130 de ani. "Am oprit lucrările în momentul în care mi-am dat seama că este nevoie de reparaţii mult mai mari, că îmi trebuie proiect de infrastructură, de expertiză", ne-a declarat medicul Raluca Neagu Movilă, care consideră că toate reclamaţiile sunt din cauză că vecinii nu au vrut să contribuie la repararea acoperişului şi faţadei.

În timp ce opinia publică a fost bulversată ori revoltată de dărâmarea Hanului Trei Sarmale fără autorizaţie, un alt scandal mocneşte în centrul Iaşului, chiar lângă Primărie. City managerul municipiului Iaşi, ex-deputatul Petru Movilă este arătat cu degetul de către vecini că pune în pericol un imobil vechi de 130 de ani. Apartamentul a fost cumpărat de familia Movilă anul trecut şi a fost pus pe numele fiului său. Vecini din imobil sunt speriaţi şi deranjaţi că managerul oraşului Iaşi "sparge pereţi cu barosul", în încercarea de a moderniza locuinţa achiziţionată. Uluitor este faptul că familia Movilă ar face lucrările fără a avea autorizaţie, după cum susţin vecinii, fiind sesizate în acest sens mai multe instituţii: Inspectoratul în Construcţii, Primăria Iaşi şi Poliţia. "Nu este al meu apartamentul", ne-a spus scurt Movilă. Actualul city manager al Iaşului, Petru Movilă, fost deputat, a fost curând obligat de către instanţă să recunoască, după câteva procese, paternitatea unui copil, în urma unei relaţii extraconjugale cu o avocată din Iaşi. De asemenea, tot instanţa l-a obligat pe acesta, zilele trecute, să plătească pensie alimentară copilului din flori, o şesime din venitul său.

Imobilul este situat în spatele Primăriei Iaşi, pe strada Agatha Bârsescu, construcţia fiind veche. În imobilul cu un etaj sunt cinci proprietari, printre care şi medicul Raluca Neagu Movilă, soţia city managerului Petru Movilă. Ea a achiziţionat apartamentul anul trecut. Apartamentul a fost pus pe numele fiului medicului, iar mama acestuia are drept de habitaţie. De aceea, Movilă spune că nu are nicio treabă cu spaţiul soţiei, însă vecinii îl contrazic. La parterul clădirii există o galerie cu tablouri şi un fost cabinet, aparţinând profesorului universitar dr. Victor Hagiu, de la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi", Facultatea de Construcţii. Culmea, profesorul, care este proprietar în clădire, spune că a fost abordat de către Petru Movilă pentru a "pune umărul" la "modernizarea" clădirii vechi, imediat după achiziţia apartamentului. Însă, cei doi au intrat imediat în polemică, profesorul nefiind de acord cu faptul că "Movilă a intrat cu barosul să dărâme pereţii".

Profesorul universitar ne-a povestit că imobilul a avut numai proprietari care aproape l-au distrus. "Problemele la clădire au început în momentul în care unul dintre apartamentele de sus a fost cumpărat în 2015 de către un individ pus pe făcut bani. Apartamentul cu pricina se află deasupra mea cât şi peste galeria de artă de la parter. Este apartament cu trei camere, baie, şi bucătărie. După capul lui, a luat apartamentul şi l-a împărţit în două garsoniere, fără a cere autorizaţie de construcţie, mai ales că imobilul se află în zona de protecţie, fiind imobil de patrimoniu. În anul 2019, în a treia zi de Paşte, când am mers la birou, mi-a căzut cerul în cap. Aveam apă pe pardoseală de cinci centimetri. Era inundaţie. Mi-a distrus toatre echipamentele electronice, calculatoare şi imprimante, documentaţii contabile. De trei ani sunt în litigiu cu el, de atunci mi-am suspendat activitatea. Apoi, domnul respectiv, crezând că poate scăpa de toate problemele, în aprilie anul trecut, a vândut spaţiul familiei Movilă", a spus profesorul Victor Hagiu.

"S-a apucat să desfacă şi acoperişul, fără autorizaţie de construcţie"

Profesorul Hagiu mai spune că, observând că se crapă pereţii, a făcut mai multe petiţii către autorităţi. "Movilă, alt deştept, s-a apucat el de capul lui să spargă pereţi. Nu ai voie să faci o asemenea treabă, fără autorizaţie de construcţie. Aşa a intrat şi el în scandal, deoarece atunci când a venit Poliţia Locală, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Primăria Iaşi prin departamentul de Arhitectură şi Urbanism, Secţia 3 Iaşi, el făcea lucrări în interior. Atunci când a venit poliţia, l-a găsit şi pe Movilă, care făcea lucrări de capul lui. Când aceste instituţii au venit la acest spaţiu, au găsit că Movilă făcea lucrări fără autorizaţie de construcţii. El are proces acum privind intervenţii asupra construcţiei, fără autorizaţie de construcţie. Una peste alta, numai ilegalităţi, abuzuri. Fostul proprietar a făcut două garsoniere dintr-un apartament cu trei camere şi le închiria cu 300 sau 400 de euro pe lună, fiecare. Când a cumpărat familia Movilă spaţiul, erau două garsoniere, dintre care una era locuită, cealaltă nu. Movilă s-a apucat să desfacă planşeul, pereţii şi aşa mai departe, fără autorizaţie de construcţie. Pereţii la parter sunt de peste 80 cm grosime. Această clădire a rezistat din 1892 până în prezent, la multe cutremure puternice. A fost nevoie ca să vină aceşti nenorociţi, şi evreul, şi Petrică Movilă, ca să o pună în pericol. Familia Movilă vrea sa facă mansardă, după capul lui, un apartament de lux. S-a apucat să desfacă şi acoperişul, fără autorizaţie de construcţie. Asupra acestui imobil nu se poate interveni pur şi simplu deoarece are 130 de ani.Trebuie făcută o analiză amănunţită, o expertiză tehnică în primul rând pentru rezistenţă şi stabilităţii, siguranţa în exploatare", a completat profesorul universitar. 

"Vreau să schimb acoperişul care este putrezit"

Soţia lui Petru Movilă, medicul Raluca Neagu Movilă, spune că autorizaţia de construcţie va fi eliberată în câteva zile, lucrul fiind oprit. În acelaşi timp, ea spune că vecinii s-au unit împotrivă, deoarece nu vor să dea bani pentru modernizarea imobilului.

"Eu m-am ocupat de proiect pentru toată lumea, cei cinci proprietari ai clădiri. Am făcut ridicare topografică pentru toţi, că nu poţi face doar pentru unul. Dacă nu vor, o să fac numai în dreptul meu. Nu le convine faptul că eu le-am spus la toţi să ne apucăm de reparaţii, iar ei trebuie să plătească o cotă parte, deoarece suntem în indiviziune acolo. Vreau să schimb acoperişul care este putrezit. În momentul în care le-am spus că trebuie să contribuie fiecare, ei s-au supărat. Ei ne-au reclamat şi la poliţie, omul este pornit pe reclamaţii. O să modernizez clădirea şi apoi o să le cer banii în instanţă", a spus medicul.

"Nu am dat cu barosul, nu am ce să dărâm. Lucrările sunt făcute doar prin interior, şi nu avea poliţia ce să îmi reproşeze. Am oprit lucrările în momentul în care mi-am dat seama că este nevoie de reparaţii mult mai mari, că îmi trebuie proiect de infrastructură, de expertiză. Nici prin cap nu mi-a trecut că o să trebuiască să fac toată clădirea. Am crezut că o să dau jos rigipsul de pe pereţi că era totul capitonat şi că mă apuc să fac ceva frumos. În momentul în care am dat jos rigipsul şi am văzut că pereţii cad, atunci m-am oprit. Am vorbit cu vecinii civilizat, am cerut inclusiv lucrări de reamenajare faţadă. Iar pentru faţadă, era nevoie de acordul vecinilor. Dacă ei nu vor, o să îmi fac în dreptul meu", a adăugat ea.

"Clădirea vibra de la loviturile de baros"

Un alt vecin supărat pe familia Movilă este proprietarul galeriei de tablouri de la parter, situat chiar sub apartamentul lui Movilă. Cei de aici reclamă faptul că lucrările executate deasupra au fisurat pereţii.

"De când s-au mutat, s-au apucat de demolat, au dat cu barosul în pereţi, încât s-au fisurat toţi pereţii, se poate vedea lesne în colţurile camerei. Clădirea vibra de la loviturile de baros, acum s-au liniştit. Au făcut vecinii scandal, au sunat la poliţie, iar ei au oprit lucrările şi au mers să facă rost de autorizaţie, de la Primărie. Veniţi şi vedeţi că se poate observa şi din stradă ce a făcut familia Movilă în interior", au precizat repezentanţii galeriei de pictură. "Cei de la galeria de pictură, au tavanul placat cu nişte polistiren expandat. În momentul în care ar fi să dea jos polistirenul, ar vedea că pereţii şi colţurile se prăbuşesc. Noi o să reparăm în dreptul nostru, aşteptăm autorizaţia, poate o fi şi ieşit deja, şi gata", a replicat dr. Raluca Movilă.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri