Avizarea merge ca pe roate „în familie“

Comisia de urbanism aprobă proiectele membrilor săi

vineri, 18 ianuarie 2019, 02:50
5 MIN
 Comisia de urbanism aprobă proiectele membrilor săi

Consilierului Gabriel Surdu-PSD (FOTO) i s-a aprobat proiectul unei vile. Pentru aparthotelul de la Baia Turcească i-a lipsit un vot, un consilier PSD lipsind de la şedinţă.

Comisia de urbanism a aprobat ieri noi proiecte imobiliare, beneficiari fiind chiar şi membri ai forului. Două proiecte, o vilă de lux în Copou şi un aparthotel în Centru, au aparţinut consilierului Gabriel Surdu (PSD). În timp ce la primul proiect nu au fost probleme, lucrurile au luat o turnură ciudată în cazul celui de-al doilea. Surdu s-a abţinut de la discuţii şi vot la ambele proiecte. Vila din Copou i-a fost aprobată de către consilierii PSD, ALDE şi PMP, dar situaţia aparthotelului rămăsese incertă după încheierea şedinţei.

Unul dintre consilierii care asigura necesarul minim de voturi, Violeta Găburici (PMP), a părăsit şedinţa înainte de vot. Coincidenţă sau nu, Găburici are în pregătire un proiect imobiliar asemănător (tot aparthotel) în vecinătatea aparthotelului propus de firma Forest Hills Gardens SRL, societate patronată de Surdu. Cele două investiţii sunt propuse în zona fostei Băi Comunale. Proiectul lui Găburici a fost aprobat în Comisie la începutul anului trecut, dar Planul Urbanistic Zonal (PUZ) nu a ajuns deocamdată în Consiliul Local pentru votul final. La fel ca în cazul consilierului PMP, proiectul lui Surdu a ajuns într-un timp record în discuţia Comisiei: a fost publicat pentru consultare publică pe 21 decembrie 2018, iar pe 17 ianuarie era deja pe masa Comisiei. În alte situaţii, serviciul de urbanism nu este atât de eficient. În plus, proiectul lui Surdu nici nu figura pe ordinea de zi a Comisiei, PUZ-ul fiind introdus în timpul şedinţei, alături de alte două iniţiative, iar printre cei care au solicitat completarea ordinii de zi s-a numărat inclusiv consilierul Surdu. Însă, la vot a avut probleme. La şedinţă mai erau doar şapte consilieri: patru de la PSD, doi de la PNL şi un reprezentant ALDE.

Cum liberalii se abţin de la votul pe proiecte urbanistice, cele cinci voturi necesare (Comisia are 9 membri în componenţă) trebuiau asigurate de PSD-ALDE. Dar, dacă ar fi votat propriul proiect, Surdu ar fi intrat într-o stare de incompatibilitate, astfel că iniţiativa a avut doar 4 voturi „pentru”. Comisia a trecut rapid la următorul proiect urbanistic, fără să fie clar ce s-a întâmplat cu proiectul: amânare sau respingere? La un moment dat a apărut ideea că un alt membru al Comisiei (Florentin Ciobotaru, PSD) urma să ajungă la şedinţă, iar votul său ar fi asigurat trecerea proiectului propus de firma colegului de Comisie. Ulterior, am aflat că, de fapt, Ciobotaru şi-a dat un acord de principiu pe proiecte şi urma să ajungă la Primărie, la câteva ore după finalizarea şedinţei (?). Aseară, l-am contactat pe consilier pentru a afla dacă s-a mai prezentat sau nu la instituţie, iar răspunsul a fost negativ. Astfel, proiectul propus de firma lui Surdu nu a trecut de Comisie, dar, cel mai probabil, va fi reintrodus pe ordinea de zi a următoarei şedinţe.

Un proiect cu 24 de blocuri a fost aprobat

Un alt proiect care a fost o completare la ordinea de zi este unul despre care „Ziarul de Iaşi” a relatat la sfârşitul anului trecut: 24 de blocuri cu peste 1.000 de apartamente în zona Aurel Vlaicu. Conform surselor ZdI, proiectul ar urma să fie implementat de un fond de investiţii din străinătate. Zona de construire (perimetrul delimitat de Grădinari, A. Vlaicu, bd. Chimiei şi Podul Sf. Ioan) este una în plină reconfigurare urbanistică, iar în locul mai multor foste hale sau spaţii de producţie urmează să se construiască peste 62 de imobile cu cel puţin 2.200 de apartamente, fiind vorba despre cinci proiecte imobiliare distincte. Proiectul aprobat ieri a primit un aviz condiţionat.

Printre altele, consilierii au solicitat ca toate parcările pentru locatari să fie în subteran (1.200 locuri), iar pe 15% din suprafaţa amplasamentului să fie făcute spaţii verzi. Un alt proiect de amploare este în Galata: patru firme, controlate de omul de afaceri Eusebiu Siminiceanu, au actualizat un PUZ aprobat în 2010 cu privire la construirea unui ansamblu cu zeci de vile şi blocuri (înălţime maximă de 24 metri) pe un teren de aproape 17 ha. Amplasamentul e în apropiere de şos. Iaşi-Voineşti şi de zona blocurilor construite în ultimii ani. În schimb, un proiect amânat de Comisie este cel propus de două firme (Metex SA şi Start Up Eurobrand SRL) în care sunt implicaţi mai mulţi parteneri de afaceri, unul dintre ei fiind patronul Hotelului Unirea, Lucian Grecu. Consilierii au propus o vizită la amplasament pentru a se edifica cu privire la căile de acces din zonă. Investitorii propun blocuri cu până la 11 etaje pe o suprafaţă de 1,2 ha, terenul fiind pe str. Mitropolit Varlaam 54, în spatele clădirii Nicolina Business Center.

Extinderea Penitenciarului a fost respinsă!

Un proiect care a stârnit discuţii intense în Comisie a fost cel propus de Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi. Unitatea vrea să extindă centrul de detenţie din Copou cu un nou imobil pe terenul liber dinspre str. Fagului. Clădirea propusă este în formă de „U” cu trei corpuri, înalte cât un bloc cu 6 etaje şi toate au destinaţia de pavilioane de detenţie. În mod surprinzător, proiectul propus, deşi are finanţare, nu a trecut de Comisie. În opinia majoritară a consilierilor, proiectul nu a fost considerat „oportun” şi nu a înregistrat numărul necesar de voturi. Prin proiectul propus de Penitenciar, suprafaţa construită de la unitate se dublează ajungând la 24.000 mp, ceea ce înseamnă circa 45% din tot terenul pe care instituţia îl are în proprietate în Copou. Consilierii nu au contestat indicatorii urbanistici ai proiectului, ci oportunitatea amplasării noilor pavilioane de detenţie într-o zonă rezidenţială, în condiţiile în care, cel puţin la Iaşi, se discută de mai mult timp de relocarea Penitenciarului în afara oraşului.

Comentarii